Actividad física y salud en estudiantes universitarios desde una perspectiva salutogénica

Author

Arbós Berenguer, Mª Teresa

Director

Aguiló Pons, Antoni

Bennasar Veny, Miguel

Tauler Riera, Pere

Date of defense

2017-07-24

Pages

230 p.



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Departament d'Infermeria i Fisioteràpia

Abstract

El modelo salutogénico se centra en la resolución de problemas y la capacidad para usar los recursos disponibles. El sentido de coherencia, el constructo central de este paradigma, es la capacidad para percibir que se es capaz de manejar cualquier situación en la vida. Es un enfoque en positivo hacia los activos en salud que promueven estilos de vida saludables. La actividad física y la dieta mediterránea son dos elementos básicos de los estilos de vida saludables, los cuales cada vez tienen una prevalencia menor en la población en pro de otros comportamientos perjudiciales para la salud. La consolidación de estilos de vida saludables en la edad adulta depende de lo acontecido durante la infancia y la adolescencia. El hábito de práctica deportiva en la universidad es un buen predictor del nivel de dedicación en la edad adulta. Este estudio va dirigido a determinar la asociación entre sentido de coherencia y actividad física con las características sociodemográficas, estado de salud, calidad de vida y estilos de vida de los estudiantes universitarios de la Universitat de les Illes Balears. Para ello se realizó un estudio de diseño observacional transversal en una muestra de 1373 estudiantes de la UIB en 2015, a quienes se les solicitó que respondieran un cuestionario de forma voluntaria y anónima que recogía información sobre sus datos sociodemográficos, antropométricos, de sentido de coherencia, estrés académico, hábitos deportivos y adherencia a la dieta mediterránea. En resultados se observó una asociación entre sentido de coherencia y actitudes hacia la actividad física (F=18,03; p<0,001) así como una relación directa del sentido de coherencia con el gasto energético (rho=0,1; p=0,001), la frecuencia de actividad física (rho=0,08; p=0,004) y la adherencia a la dieta mediterránea (rho=0,11; p<0,001), e indirecta con el estrés académico (r=-0,28; p<0,001). La probabilidad de percibir su estado de salud/ calidad de vida como buenos o muy buenos era 5,1 y 4,9 veces mayor, respectivamente, en aquellos estudiantes con un sentido de coherencia fuerte. También se observó que aquellos estudiantes que realizan actividad física tenían una mejor percepción de su estado de salud/ calidad de vida (χ2= 92,73; p< 0,001 y χ2= 36,46; p< 0,001 respectivamente), tenían menos estrés académico (F=16,51; p<0,001) y presentaban una buena adherencia a la dieta mediterránea (χ2=5,20; p=0,023). Cuantos más miembros del entorno familiar y social realicen actividad física, mayor es la mediana de gasto energético de los estudiantes. Se puede concluir que los estudiantes con un sentido de coherencia fuerte tienen unos estilos de vida más saludables, manejan mejor el estrés académico, y la percepción de su estado de salud y calidad de vida son mejores. Además, a mayor nivel de actividad física y gasto energético, menor es el estrés académico, mayor la puntuación de adherencia a la dieta mediterránea y mejor su percepción de estado de salud y calidad de vida.


El model salutogènic se centra en la resolució de problemes i la capacitat per usar els recursos disponibles. El sentit de coherència, el constructe central d'aquest paradigma, és la capacitat per a percebre que s'és capaç de manejar qualsevol situació en la vida. En un enfocament en positiu cap als actius en salut que promouen estils de vida saludables, l’a activitat física i la dieta mediterrània són dos elements bàsics dels estils de vida saludable, que cada vegada tenen una prevalença més baixa en la població en vers d'altres comportaments perjudicials per la salut. La consolidació d'estils de vida saludables en la edat adulta depèn del que ha ocorregut durant la infància i l’adolescència. L'hàbit esportiu en la universitat és un bon predictor del nivell de dedicació en la edat adulta. Aquest estudi va dirigit a determinar l’associació entre sentit de coherència i activitat física amb les característiques sociodemogràfiques, estat de salut, qualitat de vida i estils de vida dels estudiants universitaris de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Per aconseguir-ho es va realitzar un estudi de disseny observacional transversal en una mostra de 1373 estudiants de la UIB en 2015, a qui se'ls va sol·licitar que contestessin un qüestionari de forma voluntària i anònima que recollia informació sobre les seves dades sociodemogràfiques, antropomètriques, de sentit de coherència, estrès acadèmic, hàbits esportius i adherència a la dieta mediterrània. En resultats es va observar una associació entre sentit de coherència i actituds cap a la activitat física (F=18,03; p<0,001) així com una relació directa entre sentit de coherència, despesa energètica (rho=0,1; p=0,001), freqüència d'activitat física (rho=0,08; p=0,004) i adherència a la dieta mediterrània (rho=0,11; p<0,001), i indirecta amb estrès acadèmic (r=-0,28; p<0,001). La probabilitat de percebre el seu estat de salut/ qualitat de vida com a bons o molt bons era 5,1 i 4,9 vegades major, respectivament, en aquells estudiants amb un sentit de coherència fort. També se va observar que aquells estudiants que realitzen activitat física tenen una millor percepció del seu estat de salut/ qualitat de vida (χ2= 92,73; p< 0,001 i χ2= 36,46; p< 0,001 respectivament), tenen menys estrès acadèmic (F=16,51; p<0,001) i presenten una bona adherència a la dieta mediterrània (χ2=5,20; p=0,023). Quants més membres de l'entorn familiar i social realitzen activitat física, major és la mitjana de despesa energètica dels estudiants. Se pot concloure que els estudiants amb un sentit de coherència fort tenen uns estils de vida més saludables, manegen millor l'estrès acadèmic i la seva percepció del seu estat de salut i qualitat de vida són millors. A més a més, a major nivell d'activitat física i despesa energètica, menor és l'estrès acadèmic, major és la puntuació d'adherència a la dieta mediterrània i millor és la seva percepció d'estat de salut i qualitat de vida.


The salutogenic model focuses on problem resolution and the capacity of using available resources. Sense of coherence, the central construct of this paradigm, is the capacity of perceiving that one is able to deal with any situation in life. It is a positive approach to health assets that promotes healthy lifestyles. Physical activity and Mediterranean diet are two basic elements in healthy lifestyles. Unfortunately, their prevalence is diminishing in the population whilst hazardous patterns of healthy behaviour are rising. The consolidation of healthy lifestyles in adulthood depends on what has happened at early childhood and adolescence. Physical activity at university is a good predictor of sport dedication level at adulthood. This study aims to determine the association between sense of coherence and physical activity regarding sociodemographic characteristics, health status, quality of life and lifestyles in university students at the Universitat de les Illes Balears (UIB). In order to achieve this goal, an observational study was conducted in 2015. It had a transversal design and a sample of 1373 UIB students. They were asked to voluntarily answer an anonymous questionnaire that collected information about their sociodemographic and anthropometric characteristics, sense of coherence, academic stress, sports habits and Mediterranean diet adherence. The results showed an association between sense of coherence and positive attitudes towards physical activity (F=18,03; p<0,001). A direct correlation was found among sense of coherence, energy expenditure (rho=0,1; p=0,001), physical activity’s frequency (rho=0,08; p=0,004) and Mediterranean diet adherence (rho=0,11; p<0,001). An indirect correlation was found between sense of coherence and academic stress (r=-0,28; p<0,001). The odds on perceiving their health status/ quality of life as good or very good were, respectively, 5,1 and 4,9 folds more in those students with a strong sense of coherence. It was noticed that those students who practice physical activity have a better perception of their health status/ quality of life (χ2= 92,73; p< 0,001 and χ2= 36,46; p< 0,001, respectively), have less academic stress (F=16,51; p<0,001) and have a better Mediterranean diet adherence (χ2=5,20; p=0,023). The more members of the family or social environment who practice physical activity, the higher the students' energy expenditure. Thus it can be concluded that students with a strong sense of coherence have healthier lifestyles, can deal better with academic stress and have a better perception of their health status and quality of life. Furthermore, the higher the level of physical activity and energy expenditure, the lower their academic stress, the higher their score in the Mediterranean diet adherence scale and the better their health status and quality of life perception.

Subjects

614 - Public health and hygiene. Pollution. Accident prevention

Knowledge Area

Fisioteràpia

Documents

tmtab1de1.pdf

1.822Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)