Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Art
Estudi de la capella de música de la catedral de Girona, les places de què constava (mestre de capella, organista, quatre escolans de cor, quatre violins, dues violes, un contrabaix, quatre instrumentistes de vent fusta, dues trompes, dos contralts, dos tenors i quatre xantres), les pautes de funcionament, les actuacions, els músics que hi treballaren (un total de cent cinquanta, amb personatges de renom com: Francesc Juncà, Antoni Guiu, Jaume Joan Lleys, Josep Barba...) i els instruments propietats del capítol (quatre orgues, un manacord, un contrabaix...).<br/>Durant el període estudiat es comprova el funcionament a ple rendiment de de la capella durant els primers anys del segle XIX, i els declivi de les activitats musicals que començarà a partir de l'any 1821 (Trienni Liberal), continuant amb les desamortitzacions de Mendizábal.<br/>Es realitza un inventari dels manuscrits musicals dels membres de la capella, i l'anàlisi i l'edició crítica de quatre obres instrumentals: "Quatro sonatas" per a forte piano de Miquel Albert; "Sinfonía obligada de órgano" d'Antoni Guiu; "Tema con variciones para el violoncelo" de Jaume Joan Lleys, "Variaciones para piano, flauta y fagote obligados" d'Antoni Guiu. A partir de l'anàlisi musical d'aquestes obres es comprova l'evolució musical des dels models del classicisme vienès cap els del primer romanticisme.
A study of the music chapel in the cathedral of Girona, its places (choirmaster, four child chorister, organist, four violins, two violists, a contrabass, four wood winds musicians, two horns, two contraltos, two tenors, and four chanters), the regulation ordinance, public functions, the musicians who worked (a hundred fifty musicians with some prestige ones like Francesc Juncà, Antoni Guiu, Jaume Joan Lleys, Josep Barba...) and its instruments (four pipe organs, a clavichord, a contrabass,...).<br/>Throughout the studied time we verify the high efficience of the chapel at the beggining of the nineteenth century, and the reduction of musical activities began during 1821 (Trienni Liberal), with the Mendizábal disentail.<br/>The thesis contains a musical manuscript catalogue from the members of the chapel, and musical analysis and a critical edition of four instrumental works: "Quatro sonatas" for a forte piano by Miquel Albert; "Sinfonía obligada de órgano" by Antoni Guiu; "Tema con variciones para el violoncelo" by Jaume Joan Lleys, "Variaciones para piano, flauta y fagote obligados" by Antoni Guiu.<br/>In consequence of this analysis we verify a musical evolution from the classical style to the early romanticism.
Música instrumentals; Segle CIC; Capella
78 - Music
Ciències Humanes
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.