dc.contributor
Departament de Filosofia i Treball Social
cat
dc.contributor.author
Macías Rodríguez, Pedro
dc.date.accessioned
2018-05-18T10:51:14Z
dc.date.available
2018-05-18T10:51:14Z
dc.date.issued
2017-09-29
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/565424
dc.description.abstract
[spa]La investigación discute sobre los cambios culturales, económicos y políticos que se están dando en el seno de la sociedad en red. Especialmente se analizan las transformaciones de la esfera pública y cómo internet ha cambiado los modos de deliberación política.
El marco teórico se respalda en la teoría de la acción comunicativa y de la democracia deliberativa de Jürgen Habermas. También recurre a la teoría de Manuel Castells sobre la sociedad en red, así como a diversas ideas de autores relacionados con la teoría crítica de la economía política.
Entre las principales aportaciones figura la redefinición de los conceptos de «esfera pública» y de «sociedad civil». Las definiciones se basan, a la vez, en tres nuevos conceptos o realidades que se proponen en el trabajo: el homo media, un nuevo tipo de sujeto cultural; el ciberneoliberalismo, una nueva concepción económica que va más allá que el neoliberalismo; y el nacimiento de un nuevo sujeto político, que constituye un nuevo tipo de público.
Finalmente se describen las oportunidades y los riegos de internet. Por un lado, la red puede contribuir a mejorar la calidad de la democracia y al desarrollo de un nuevo tipo de identidad política ciudadana, que permitiría generar y expandir una esfera pública global. Por otro, puede ayudar a incrementar el control sobre la ciudadanía por parte de los gobiernos y promover el individualismo. Por este motivo, se demanda una mayor promoción de las culturas política y cívica entre la ciudadanía.
en_US
dc.description.abstract
[cat]La investigació analitza els canvis culturals, econòmics i polítics que s'estan desenvolupant en la societat en xarxa. S'hi reflexiona, especialment, sobre les transformacions de l'esfera pública i com internet ha canviat els modes de deliberació política.
El marc teòric té com a referent la teoria de l'acció comunicativa i de la democràcia deliberativa de Jürgen Habermas. El treball també acudeix a la teoria de Manuel Castells sobre la societat en xarxa, així com a diverses idees d'autors relacionats amb la teoria crítica de l'economia política.
A través de la discussió se suggereixen noves definicions dels termes «esfera pública» i «societat civil». Les noves definicions es basen, a la vegada, en tres nous conceptes o realitats que s'hi proposen: l'homo media, un nou tipus de subjecte cultural; el cyberneoliberalisme, una nova concepció econòmica que va més enllà del neoliberalisme; i la irrupció d'un nou subjecte polític, que constitueix un nou tipus de públic.
Finalment, s'alerta sobre les oportunitats i els riscos que comporta internet. La xarxa pot contribuir a millorar la qualitat de la democràcia i al desenvolupament d'un nou tipus d'identitat política ciutadana, la qual permetria generar i expandir una esfera pública global. No obstant, també pot ajudar a incrementar el control sobre la ciutadania per part dels governs i promoure l'individualisme. Per això es reivindica la necessitat de promoure amb més força les cultures política i cívica entre la ciutadania.
en_US
dc.description.abstract
[eng]The research is about the cultural, economic and political transformations which are happening as a consequence of the development of the networked society. In particular, it discusses the changes in the public sphere and how the internet has transformed political deliberation.
The theoretical framework is focused on Jürgen Habermas' Theory of Communicative Action and Deliberative Democracy. Also we appeal to Manuel Castells' theory about the networked society, as well as to several ideas from different authors about critical theory of political economy.
We conclude that the public sphere has to be redefined to fit the requirements of the networked society. In fact, a new definition of the civil society is suggested. The terms «public sphere» and «civil society» are based on three new concepts or realities: the homo media, a new kind of cultural subject; the cyberneoliberalism, a new economic conception that goes beyond neoliberalism; and the birth of a new political subject, who constitutes a new type of public.
Finally, we warn about the opportunities and risks of the internet. In our view the internet can help to enhance democracy and contribute to creating a new type of citizen identity which allows to generate and expand a global public sphere; but on the other hand, it can increase control over citizens by governments and promote individualism. That is why we suggest that the political and civic cultures should be promoted among citizens.
en_US
dc.format.extent
269 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat de les Illes Balears
cat
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Esfera pública, sociedad en red, democracia deliberativa, nuevo sujeto político, homo media, ciberneoliberalismo, cultura política, cultura cívica, comunicación política.
en_US
dc.subject.other
Cultura humana
en_US
dc.title
Esfera pública y sociedad en red: El nuevo sujeto político
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.director
Valdivielso Navarro, Joaquín
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess