Universitat Ramon Llull. Esade
L'emprenedoria es pot definir com "el procés mitjançant el qual les persones desco-breixen i exploten noves oportunitats de negocis, sovint mitjançant la creació de noves empreses" (Aldrich i Cliff, 2003: 575). Com a camp d'investigació, alguns acadèmics emfatitzen el sorgiment de noves oportunitats de negocis i altres el sorgiment de noves organitzacions. Els investigadors han prestat gran atenció al paper de les xarxes socials i els mecanis-mes a través dels quals aquestes influeixen en el procés emprenedor. Els arguments basats en la teoria de les xarxes han informat la investigació sobre dues tasques críti-ques del procés emprenedor: el descobriment de noves oportunitats de negoci i la mo-bilització de recursos. En aquest sentit, la pregunta d'investigació principal que aques-ta tesi pretén respondre és: quin paper juguen les xarxes socials i les empresarials en el sorgiment de noves empreses i de noves oportunitats de negoci? La tesi examina el paper dels diferents tipus de xarxes en diferents contextos nacionals tant a nivell individual com empresarial. En centrar-se en actors i contextos poc inves-tigats, com la família d'origen, l'emprenedoria femenina en societats patriarcals, i les empreses micromultinacionales, la tesi ofereix aportacions noves sobre el paper de les xarxes en el procés emprenedor. Més específicament, els resultats de l'Estudi 1 mostren que les característiques socioe-conòmiques de la família d'origen influeixen significativament en els mitjans de que disposen els emprenedors (en termes d'identitat, coneixement, xarxes i finances perso-nals) i, com a conseqüència , també afecten els processos clau relacionats amb la crea-ció d'empreses (reconeixement de l'oportunitat, decisió de llançament i mobilització dels recursos). Els resultats de l'Estudi 2 revelen que les principals barreres i limitaci-ons a què s'enfronten les dones emprenedores en les societats patriarcals són específi-ques de gènere, arrelades en la cultura nacional i l'entorn institucional. No obstant ai-xò, el desenvolupament i la utilització de la xarxa de contactes personals (networking en anglès) apareix com el factor clau perquè les dones emprenedores superin aquestes barreres. Els resultats de l'Estudi 3 mostren que la afiliació a un grup empresarial es tradueix en una orientació cap al mercat domèstic més forta, per aquest motiu les mi-cromultinacionales pertanyents a un grup empresarial tendeixen a ser menys propenses a expandir-se internacionalment en comparació amb les seves homòlogues indepen-dents.
El emprendimiento se puede definir como "el proceso mediante el cual las personas descubren y explotan nuevas oportunidades de negocios, a menudo mediante la crea-ción de nuevas empresas" (Aldrich y Cliff, 2003: 575). Como campo de investigación, algunos académicos enfatizan el surgimiento de nuevas oportunidades de negocios y otros el surgimiento de nuevas organizaciones. Los investigadores han prestado gran atención al papel de las redes sociales y los me-canismos a través de los cuales éstas influyen en el proceso emprendedor. Los argu-mentos basados en la teoría de las redes han informado la investigación sobre dos ta-reas críticas del proceso empresarial: el descubrimiento de nuevas oportunidades de negocio y la movilización de recursos. En este sentido, la pregunta de investigación principal que esta tesis pretende responder es: ¿qué papel desempeñan las redes socia-les y las empresariales en el surgimiento de nuevas empresas y de nuevas oportunida-des de negocio? La tesis examina el papel de los diferentes tipos de redes en diferentes contextos na-cionales tanto a nivel individual como empresarial. Al centrarse en actores y contextos poco investigados, como la familia de origen, el emprendimiento femenino en socie-dades patriarcales, y las empresas micromultinacionales, la tesis ofrece aportaciones novedosas sobre el papel de las redes en el proceso emprendedor. Más específicamente, los hallazgos del Estudio 1 muestran que las características so-cioeconómicas de la familia de origen influyen significativamente en los medios de que disponen los emprendedores (en términos de identidad, conocimiento, redes y fi-nanzas personales) y, como consecuencia, también afectan a los procesos clave rela-cionados con la creación de empresas (reconocimiento de la oportunidad, decisión de lanzamiento y movilización de los recursos). Los hallazgos del Estudio 2 revelan que las principales barreras y limitaciones a las que se enfrentan las mujeres emprendedo-ras en las sociedades patriarcales son específicas de género, enraizadas en la cultura nacional y el entorno institucional. Sin embargo, el desarrollo y la utilización de la red de contactos personales (networking en inglés) aparece como el factor clave para que las mujeres emprendedoras superen dichas barreras. Los hallazgos del Estudio 3 mues-tran que la afiliación a un grupo empresarial se traduce en una orientación hacia el mercado doméstico más fuerte, de ahí que las micromultinacionales pertenecientes a un grupo empresarial sean menos propensas a expandirse internacionalmente en com-paración con sus homólogas independientes.
Entrepreneurship can be defined as “the process by which people discover and exploit new business opportunities, often through the creation of new business ventures” (Al-drich & Cliff, 2003:575). As a research field, some scholars emphasize the emergence of new business opportunities and others the emergence of new organizations. Entrepreneurship researchers have paid significant attention to the role of social net-works and the mechanisms through which they influence the entrepreneurial process. Network-based arguments have clearly informed research on two critical tasks of the entrepreneurial process: the discovery of new business opportunities and the mobiliza-tion of resources. Thus, the overarching research question this thesis aims to respond is: What role social and business networks play in the emergence of new ventures and new business opportunities? The thesis examines the role of different types of networks in different entrepreneurial settings at both individual and firm levels. By focusing on under-researched settings, such as the family of origin, female entrepreneurship in patriarchal societies and mi-cromultinationals, the thesis offers novel insights on the role of networks in the entre-preneurial process. More specifically, the findings of Essay 1 show that that the socioeconomic characteristics of the family of origin influence in significant ways entrepreneurs’ means at hand (in terms of identity, knowledge, network and personal finance) and, as a consequence, also affect the key processes involved in business venture creation (opportunity recognition, launch decision, and resource mobilization). The findings of Essay 2 reveal that the main barriers and constraints faced by women entrepreneurs are gender-specific, rooted on national culture and the institutional environment. However, networking appears as the key factor for these women entrepreneurs to overcome such barriers. The findings of Essay 3 show that affiliation to a business group translates into a stronger domestic orientation and affiliated micromultinationals are less prone to expand internationally as compared to their stand-alone counterparts.
Emprenedoria; Internacionalització; PIMEs; Micromultinacionals; Network; Empresa Familiar; Dones emprenedores; Espanya; Turquia; Orient Mitjà i Nord d'Àfrica
339 - Trade. Commerce. International economic relations. World economy; 65 - Communication and transport industries. Accountancy. Advertising. Business management. Public relations. Mass communication
Negocis, administració i dret
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.