Estudio de las competencias culinarias y su relación con el tipo de alimentación y la adherencia a la dieta mediterránea en estudiantes universitarios

Author

Sainz Garcia, Pedro

Director

Sánchez Ruiz, Emília

Codirector

Ferrer Svodoba, Carmen

Date of defense

2018-07-18

Pages

303 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Antecedents: Les competències culinàries es basen en els coneixements, les habilitats i les actituds necessàries per transformar els aliments en menjars, proporcionant a les persones que les posseeixen les estratègies culinàries necessàries per realitzar una alimentació saludable. Els objectius d’aquest estudi són estimar el nivell de confiança en les competències culinàries i la seva relació amb el consum alimentari i l'adherència a la dieta mediterrània en estudiants universitaris a Barcelona, valorar la seva associació amb diverses variables sociodemogràfiques i determinar el mitjà pel qual s'adquireixen aquestes competències. Mètodes: La recerca és de disseny transversal, realitzada durant el curs 2014-2015, en estudiants de la Universitat Ramon Llull mitjançant un qüestionari en línia amb dades sociodemogràfiques, educatives, sobre competències culinàries i de consum d'aliments. L'anàlisi estadístic inclou proves bivariades i multivariades amb models de regressió logística. Com a mesura d'associació s'estima l’odds ràtio i el seu interval de confiança del 95%. Resultats: Participen en la recerca 525 estudiants. Entre el 52,6% i el 75,8% declaren sentir-se poc confiats en 8 de les 18 competències culinàries estudiades. En general, no s'observen diferències estadísticament significatives per sexe, ni per grau cursat, però sí per edat mostrant-se els majors de 21 anys més confiats en 10 competències. El 88% dels universitaris manifesten que la família és la principal font d'adquisició de competències culinàries. La població d’estudi no té bons hàbits alimentaris, el 49,4% consumeixen habitualment aliments de conveniència i el 61,1% presenten valors d'adherència a la dieta mediterrània mitjos-baixos. Posseir confiança en determinades competències culinàries s'associa significativament a un consum menor d'aliments de conveniència (OR=0,63; IC95% 0,41-0,96) i a una adherència alta a la dieta mediterrània (OR=2,30; IC95% 1,42-3,72). Discussió i conclusions: Els estudiants universitaris de Barcelona tenen una confiança en les competències culinàries millorable, que requereix d'estratègies per potenciar el seu aprenentatge tant a la llar com durant l'educació obligatòria i segueixen uns hàbits alimentaris poc saludables que s'allunyen del patró de la dieta mediterrània.


Antecedentes: Las competencias culinarias se basan en los conocimientos, las habilidades y las actitudes necesarias para transformar los alimentos en comidas, proporcionando a las personas que las poseen las estrategias culinarias necesarias para realizar una alimentación saludable. Los objetivos de este estudio son estimar el nivel de confianza en las competencias culinarias y su relación con el consumo alimentario y la adherencia a la dieta mediterránea en estudiantes universitarios en Barcelona, valorar su asociación con diversas variables sociodemográficas y determinar el medio por el cual se adquieren dichas competencias. Métodos: La investigación es de diseño transversal, realizada durante el curso 2014-2015, en estudiantes de la Universidad Ramon Llull mediante un cuestionario en línea con datos sociodemográficos, educativos, sobre competencias culinarias y de consumo de alimentos. El análisis estadístico incluye pruebas bivariadas y multivariadas con modelos de regresión logística. Como medida de asociación se estima la odds ratio y su intervalo de confianza del 95%. Resultados: Participan en la investigación 525 estudiantes. Entre el 52,6% y el 75,8% declaran sentirse poco confiados en 8 de las 18 competencias culinarias estudiadas. En general, no se observan diferencias estadísticamente significativas por sexo, ni por grado cursado, pero sí por edad mostrándose los mayores de 21 años más confiados en 10 competencias. El 88% de los universitarios manifiestan que la familia es la principal fuente de adquisición de competencias culinarias. La población de estudio no tiene buenos hábitos alimentarios, el 49,4% consumen habitualmente alimentos de conveniencia y el 61,1% presentan valores de adherencia a la dieta mediterránea medio-bajos. Poseer confianza en determinadas competencias culinarias se asocia significativamente a un consumo menor de alimentos de conveniencia (OR=0,63; IC95% 0,41-0,96) y a una adherencia alta a la dieta mediterránea (OR=2,30; IC95% 1,42-3,72). Discusión y conclusiones: Los estudiantes universitarios de Barcelona tienen una confianza en las competencias culinarias mejorable que requiere de estrategias para potenciar su aprendizaje tanto en el hogar como durante la educación obligatoria, y siguen unos hábitos alimentarios poco saludables que se alejan del patrón de la dieta mediterránea.


Background: Culinary competencies are based on the knowledge, skills and attitudes needed to transform foods into meals, providing people with the necessary culinary strategies for healthy eating. The objectives of this study are to estimate the confidence in culinary competencies and their relationship with food consumption and adherence to the Mediterranean diet in university students in Barcelona, to assess their association with various socio-demographic variables and to determine how these competencies are acquired. Methods: The research was carried out during the 2014-2015 academic year on students from Ramon Llull University using an online questionnaire with sociodemographic, educational, culinary competences and food consumption data. Statistical analysis includes bivariate and multivariate testing with logistic regression models. The odds ratio and its 95% confidence interval are estimated as a measure of association. Results: A total of 525 students participated in the research. Between 52.6% and 75.8% declare they feel little confidence in 8 of the 18 culinary competencies studied. In general, no statistically significant differences by sex or grade are found, but there are differences by age, being those over 21 years old the most confident in 10 competencies. The 88% of university students say that family is the main source of acquisition of culinary competencies. The study population do not have good eating habits, 49.4% regularly consume convenience foods and 61.1% present medium-low adherence to the Mediterranean diet. Confidence in certain culinary competencies is significantly associated with lower consumption of convenience foods (OR=0.63; 95%CI: 0.41 to 0.96) and high adherence to the Mediterranean diet (OR=2.30; 95% CI: 1.42 to 3.72). Discussion and conclusions: There is room improvement in the culinary competencies of the Barcelona university students that require strategies to enhance their learning both at home and during compulsory education. These people follow unhealthy eating habits that deviate from the Mediterranean diet pattern.

Keywords

Cocinar; Cuinar; Cooking; Educación; Educació; Education; Hábitos alimentarios; Hàbits alimentaris; Dieta mediterránea; Dieta Mediterrània

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics

Knowledge Area

Salut i serveis socials

Documents

Tesi_Pedro_Sainz.pdf

2.707Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)