La protección de la libertad ideológica frente al trato discriminatorio en la relación jurídico-laboral

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Dret
dc.contributor.author
Puig Hernández, Marc-Abraham
dc.date.accessioned
2018-09-07T07:05:55Z
dc.date.available
2018-09-07T07:05:55Z
dc.date.issued
2018-07-20
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/650409
dc.description.abstract
La presente tesis ofrece un estudio sistemático de la protección de la libertad ideológica frente al trato discriminatorio en la relación jurídico-laboral. En primer lugar, se analiza el concepto del derecho a la no discriminación y se examina la regulación jurídica de la discriminación en el derecho español y europeo. En segundo lugar, se somete a estudio el derecho fundamental a la libertad ideológica y cómo esta libertad se protege frente al trato discriminatorio. Finalmente, se analiza la protección de esta libertad en el contexto jurídico de la relación laboral. A través de este estudio se precisa el marco teórico de la libertad ideológica en nuestro ordenamiento jurídico. A diferencia de la libertad religiosa, el derecho fundamental a la libertad ideológica no ha sido objeto de regulación por medio de Ley Orgánica. Con el estudio de las garantías normativas y jurisdiccionales de este derecho fundamental se analizan los mecanismos jurídicos que permiten tutelar su ejercicio en el sector laboral. Asimismo, se evalúa la coherencia en la protección de los motivos ideológicos frente al trato discriminatorio. En la CE y el CEDH se establece una fórmula similar para proteger las características o rasgos definitorios de la persona, no así con el TFUE. Así, es posible hallar rasgos personales de carácter ideológico expresamente protegidos en unos ámbitos y no en otros. Con la investigación, se delimita el tipo de conflicto que surge en el trabajo por el ejercicio de la libertad ideológica. La problemática se analiza paradigmáticamente con la tensión entre la libertad ideológica y la libertad de empresa, que puede derivar en un trato discriminatorio por motivos ideológicos. A través de los requisitos profesionales resulta posible justificar este tipo de trato potencialmente dable en la relación de trabajo, aun cuando la ideología del trabajador está jurídicamente protegida y sea contraria a la que define a la empresa.
dc.description.abstract
La present tesi ofereix un estudi sistemàtic de la protecció de la llibertat ideològica enfront del tracte discriminatori en la relació jurídic-laboral. En primer lloc, s'analitza el concepte del dret a la no discriminació i s'examina la regulació jurídica de la discriminació en el dret espanyol i europeu. En segon lloc, se sotmet a estudi el dret fonamental a la llibertat ideològica i com aquesta llibertat es protegeix enfront del tracte discriminatori. Finalment, s'analitza la protecció d'aquesta llibertat en el context jurídic de la relació laboral. A través d'aquest estudi es precisa el marc teòric de la llibertat ideològica en el nostre ordenament jurídic. A diferència de la llibertat religiosa, el dret fonamental a la llibertat ideològica no ha estat objecte de regulació per mitjà de Llei Orgànica. Amb l'estudi de les garanties normatives i jurisdiccionals d'aquest dret fonamental s'analitzen els mecanismes jurídics que permeten tutelar el seu exercici en el sector laboral. Així mateix, s'avalua la coherència en la protecció dels motius ideològics enfront del tracte discriminatori. En la CE i el CEDH s'estableix una fórmula similar per protegir les característiques o trets definitoris de la persona, no així amb el TFUE. Així, és possible trobar trets personals de caràcter ideològic expressament protegits en uns àmbits i no en uns altres. Amb la recerca, es delimita el tipus de conflicte que sorgeix en el treball per l'exercici de la llibertat ideològica. La problemàtica s'analitza paradigmàticament amb la tensió entre la llibertat ideològica i la llibertat d'empresa, que pot derivar en un tracte discriminatori per motius ideològics. A través dels requisits professionals resulta possible justificar aquest tipus de tracte potencialment factible en la relació de treball, tot i que la ideologia del treballador està jurídicament protegida i esdevingui contrària a la qual defineix a l'empresa.
dc.description.abstract
This thesis offers a systematic study of the protection of ideological freedom, freedom of thought according to the ECHR, against discriminatory treatment in labor relations. In accordance with this theme, the following matters are analyzed: First, the concept of the right to non-discrimination as well as the legal regulation of discrimination in Spanish and European law. Secondly, the fundamental right to ideological freedom and how this freedom is protected against discriminatory treatment. Finally, the exam of the protection of this freedom in the legal context of the employment relationship. Through this study, the theoretical framework of ideological freedom is specified in our legal system. In contrast to religious freedom, this fundamental right has not been subject to regulation by means of a Ley Orgánica. With the study of the legal and jurisdictional guarantees of this fundamental right, the legal mechanisms that allow protecting the exercise of this freedom in the work sphere are examined. Furthermore, coherence in the protection of ideological reasons against discriminatory treatment is assessed. In the SC and the ECHR, a similar formula is established to protect the defining characteristics or features of the person. It happens differently with the TFEU. Consequently, it is possible to find personal traits of an ideological nature that are specifically protected in some areas and not in others. With this research, the type of conflict that arises in the work is delimited by the exercise of ideological freedom. The problem is analyzed paradigmatically with the tension between ideological freedom and freedom of enterprise, which can lead to discriminatory treatment for ideological grounds. Through occupational requirements, it is possible to justify this type of probable treatment in the employment relationship, even when the ideology of the worker is legally protected and that is contrary to the one that defines the company.
dc.format.extent
306 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Llibertat
dc.subject
Libertad
dc.subject
Liberty
dc.subject
Ideologia
dc.subject
Ideología
dc.subject
Ideology
dc.subject
Discriminació
dc.subject
Discriminación
dc.subject
Discrimination
dc.subject
Dret del treball
dc.subject
Derecho del trabajo
dc.subject
Labor laws and legislation
dc.subject.other
Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials
dc.title
La protección de la libertad ideológica frente al trato discriminatorio en la relación jurídico-laboral
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
316
dc.contributor.director
García Manrique, Ricardo
dc.contributor.tutor
García Manrique, Ricardo
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

MAPH_TESIS.pdf

2.798Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)