Homogeneïtat i heterogeneïtat en la forma de govern municipal

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Dret
dc.contributor.author
Pano Puey, Esther
dc.date.accessioned
2018-11-13T11:40:00Z
dc.date.available
2018-11-13T11:40:00Z
dc.date.issued
2017-09-29
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/663731
dc.description.abstract
Aquesta tesi doctoral analitza el funcionament del sistema i la forma de govern municipal des d’una doble vessant. D’una banda, s’analitzen les teories clàssiques de la forma de govern per tal de poder construir un aparell conceptual coherent per al nivell local i vincular la recerca en l’àmbit municipal a la teoria general. D’una altra, se centra en l’anàlisi de la forma de govern municipal, la seva articulació i morfologia amb la voluntat d’identificar elements explicatius. El fet que el model d’estructuració i desenvolupament institucional del nivell local a l’estat espanyol permeti una adaptació profunda de la relació entre els diferents òrgans, ofereix una oportunitat d’anàlisi per apropar‐se al fet de si s’ha produït una variació en la forma de govern i, a partir d’aquí, a la caracterització de la mateixa i a la identificació dels possibles elements explicatius. Les qüestions de partida d’aquesta tesi se centraran, en primer lloc en mostrar si el mer fet de l’existència d’una habilitació general per al desenvolupament de models institucionals dissemblants ha generat l’emergència de models diferents, essent que variables identificades com a rellevants per la matèria romanen estables. En segon lloc, constatada aquesta variabilitat, es procedeix a caracteritzar‐la fet pel qual s’utilitza el marc teòric de la teoria general de les formes de govern i les tipologies pròpies dels estudis locals de forma conjunta. En aquest sentit, la tesi s’atura en el moviment de les delegacions i en quina és la posició de sortida i d’arribada en cada cas. Per últim es porta a terme una anàlisi per tal d’identificar les conseqüències de la forma de govern en termes de rendiment institucional i, en concret, d’estabilitat i dels determinats de les formes de govern i dels patrons d’homogeneïtat i heterogeneïtat. El fet de poder treballar amb un número ampli d’ens sotmesos a unes mateixes condicions externes i amb la possibilitat de que manifestin un comportament diferent, permet estudiar les relacions entre una determinada forma de govern i els seus elements caracteritzadors i explicatius però mantenint constants tota una sèrie de variables ambientals potencialment rellevants. En conseqüència, el tractament d’aquesta temàtica adaptat a l’àmbit del govern local, hauria de permetre desenvolupar models analítics que podrien acomodar‐se a l’estudi de la forma de govern des d’un perspectiva territorial diferent per tal d’aplicar‐los a un apropament més general de la matèria.
en_US
dc.description.abstract
Esta tesis doctoral analiza el funcionamiento del sistema y la forma de gobierno municipal desde una doble vertiente. Por un lado, se analizan las teorías clásicas de la forma de gobierno para poder construir un aparato conceptual coherente para el nivel local y vincular la investigación en el ámbito municipal a la teoría general. Por otro lado, se centra en el análisis de la forma de gobierno municipal, su articulación y morfología con la voluntad de identificar elementos explicativos. El hecho de que el modelo de estructuración y desarrollo institucional del nivel local en España permita una adaptación profunda de la relación entre los diferentes órganos, ofrece una oportunidad de análisis para acercarse al hecho de si se ha producido una variación en la forma de gobierno y, a partir de ahí, la caracterización de la misma, así como a la identificación de los posibles elementos explicativos. Las cuestiones de partida de esta tesis se centrarán, en primer lugar, en mostrar si el mero hecho de la existencia de una habilitación general para el desarrollo de modelos institucionales disímiles ha generado la emergencia de modelos diferentes, siendo que las variables identificadas como relevantes para la materia permanecen estables. En segundo lugar, constatada esta variabilidad, se procede a caracterizarla, proceso en el cual se utiliza el marco teórico de la teoría general de las formas de gobierno y las tipologías propias de los estudios locales de forma conjunta. En este sentido, la tesis se detiene en el movimiento de las delegaciones y en cuál es la posición de salida y de llegada en cada caso. Por último, se lleva a cabo un análisis para identificar las consecuencias de la forma de gobierno en términos de rendimiento institucional, y en concreto, de estabilidad, y de los elementos determinantes de las formas de gobierno y de los patrones de homogeneidad y heterogeneidad. El hecho de poder trabajar con un número amplio de entes sometidos a unas mismas condiciones externas y con la posibilidad de que manifiesten un comportamiento diferente, permite estudiar las relaciones entre una determinada forma de gobierno y sus elementos caracterizadores y explicativos, pero manteniendo constantes toda una serie de variables ambientales potencialmente relevantes. En consecuencia, el desarrollo de esta temática adaptado al ámbito del gobierno local, debería permitir elaborar modelos analíticos que podrían acomodarse al estudio de la forma de gobierno desde una perspectiva territorial diferente para aplicarlos a una aproximación más general de la materia.
en_US
dc.description.abstract
This doctoral thesis analyses the operation of the institutional municipal system from a twofold perspective. On the one hand, the classic theories of the form of government are analysed in order to construct a coherent conceptual apparatus for the local level with the intention of linking the investigation of the municipal ambit to general theory. On the other hand, it focuses on the analysis of the form of municipal government, its articulation and morphology, with the aspiration of identifying explanatory elements. The fact that the shape of the institutional structure of municipalities in Spain can be deeply modified by local councils allows a profound adaptation of the relationship between the different bodies. This offers an interesting opportunity to approach the question of whether there has been a change in the form of government; its extent and main characteristics; and whether it is possible to identify explanatory elements. This thesis focuses firstly on determining whether the mere fact of the existence of a general authorization to alter the framework can lead to an effective modification of it. It is also interesting to explore the extent of these changes and whether the municipalities have generated different patterns, considering that the relevant variables remain stable and controlled. Once this variability is confirmed, this study proceeds to characterize the changes and alterations. Regarding this process, the theoretical framework of the general theory of forms of government is particularly useful. In addition, the typologies developed in the framework of local studies are also used in order to construct a synthetic approach. The thesis explores the movement of delegations and the original and final institutional positions of each body. Finally, an analysis is developed with the aim of identifying the consequences of the form of government for institutional performance, especially concerning stability and the determinant elements of the forms of government and the patterns of homogeneity and heterogeneity. The fact of being able to work with a large number of entities, which are all under the same external conditions and can effectively develop different behaviours, makes many analytical opportunities possible. This permits the study of the relations between a particular form of government and its characterizing and explanatory elements. The development of this theme, applied to the scope of local government, allows the elaboration of analytical models that can be adapted to the study of the form of government from a different territorial perspective in order to apply these models to a more general approach to the subject.
en_US
dc.format.extent
357 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Administració municipal
en_US
dc.subject
Administración municipal
en_US
dc.subject
Municipal government
en_US
dc.subject
Catalunya
en_US
dc.subject
Cataluña
en_US
dc.subject
Catalonia
en_US
dc.subject
Espanya
en_US
dc.subject
España
en_US
dc.subject
Spain
en_US
dc.subject.other
Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials
en_US
dc.title
Homogeneïtat i heterogeneïtat en la forma de govern municipal
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
32
en_US
dc.contributor.director
Magre Ferran, Jaume
dc.contributor.tutor
Capo Giol, Jordi
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

EPP_TESI.pdf

3.467Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)