Les xarxes d'influència i de construcció d'Opinió Pública a Twitter. El cas del procés d'independència de Catalunya: Des de l'anunci de la Llei del Referèndum fins als fets d'octubre.

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Estudis de Comunicació
dc.contributor.author
Grau Masot, Josep Maria
dc.date.accessioned
2019-01-11T07:54:12Z
dc.date.available
2019-01-11T07:54:12Z
dc.date.issued
2018-07-24
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/664742
dc.description.abstract
Aquesta Tesi presenta una proposta metodològica quantitativa, mitjançant la qual es poden analitzar les xarxes que es formen a Twitter arrel d'un determinat succés. Al mateix temps, conté un estudi de cas empíric centrat en el procés d'independència català, del qual s'han analitzat nou successos que abarquen una finestra temporal força àmplia: Des de l'anunci de la Llei del Referèndum al juliol del 2017, fins als fets d'octubre del mateix any. El gran volum de dades obtingudes (una mostra composta per 10.798.901 tuits i retuits) amb codi elaborat amb lleguatge R, ha permès realitzar anàlisis extenses amb el programari Gephi, i s'han obtingut resultats i conclusions que permeten comprendre la formació de xarxes, i l'estructuració de la Influència comunicativa, així com la possible creació d'Opinió Pública a Twitter. Aquesta proposta metodològica, abasta tant l'anàlisi morfològica de xarxes globals com la identificació i categorització dels nodes més rellevants que les conformen: Els Influencers, els Constructors i els Ponts.
en_US
dc.description.abstract
Esta Tesis presenta una propuesta metodológica cuantitativa, mediante la cual se pueden analizar las redes que se forman en Twitter a raíz de un determinado suceso. Al mismo tiempo, contiene un estudio de caso empírico centrado en el proceso de independencia catalán, del cual se han analizado nueve sucesos que cubren un abanico temporal muy amplio: Desde el anuncio de la Ley del Referéndum en julio de 2017, hasta los hechos de octubre del mismo año. El gran volumen de datos obtenidos (una muestra compuesta por 10.798.901 tuits y retuits) con código elaborado con leguaje R, ha permitido realizar análisis extensos con el programario Gephi, y se han obtenido resultados y conclusiones que permiten comprender la formación de redes y la estructuración de la influencia comunicativa, así como la posible creación de Opinión Pública en Twitter. Esta propuesta metodológica, abarca tanto el análisis morfológico de redes globales como la identificación y categorización de los nodos más relevantes que las conforman: Los Influencers, los Constructores y los Puentes.
en_US
dc.description.abstract
This thesis presents a quantitative methodological proposal, through which you can analyze the networks that are formed on Twitter as a result of a certain event. At the same time, it contains an empirical case study focused on the process of Catalan independence, of which nine events covering a wide range of time have been analyzed: From the announcement of the Referendum Law in July 2017, to the events of October of the same year. The large volume of data obtained (a sample composed of 10,798,901 tweets and retweets) with code developed with R language, has allowed extensive analysis with the Gephi software. Results and conclusions have been obtained to understand the formation of networks and the structuring of the communicative influence, as well as the possible creation of Public Opinion on Twitter. This methodological proposal covers both the morphological analysis of global networks and the identification and categorization of the most relevant nodes: The Influencers, the Builders and the Bridges.
en_US
dc.format.extent
386 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Twitter
en_US
dc.subject
Opinió Pública
en_US
dc.subject
Big Data
en_US
dc.subject
Opinión Pública
en_US
dc.subject
Public Opinion
en_US
dc.subject.other
Ciències Socials i jurídiques
en_US
dc.title
Les xarxes d'influència i de construcció d'Opinió Pública a Twitter. El cas del procés d'independència de Catalunya: Des de l'anunci de la Llei del Referèndum fins als fets d'octubre.
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
004
en_US
dc.subject.udc
316
en_US
dc.subject.udc
32
en_US
dc.subject.udc
62
en_US
dc.contributor.authoremail
josepmaria.grau@urv.cat
en_US
dc.contributor.director
Capdevila Gómez, Aranzazu,
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documentos

TESI.pdf

38.18Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)