La subasta concursal

Author

Huerta García, Rafael

Director

Alonso-Cuevillas Sayrol, Jaime

Tutor

Alonso-Cuevillas Sayrol, Jaime

Date of defense

2018-01-23

Pages

541 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

La subasta judicial ha sido objeto de una profunda transformación a raíz de la entrada en vigor de la Ley 19/2015, que estableció como principal novedad la obligatoriedad de publicación en el BOE y Portal de Subastas del BOE de todas las subastas judiciales y notariales convocadas a partir del 15 de octubre de 2015, eliminando el concepto de puja presencial existente. Por lo que respecta a la subasta concursal, tras el análisis de 4804 lotes concursales subastados por los Juzgados Mercantiles en el año 2016, se ha evidenciado la existencia de tres sistemas de liquidación diferenciados (sistema de Tipo libre, Tipo especial y Tipo LEC), que adaptan en mayor o menor medida las reglas generales de la subasta judicial de la LEC (arts. 643 y ss.) en función del Plan de Liquidación aprobado, circunstancia que produce una alteración en el Porcentaje de lotes desiertos (PLD), Tasa de Recuperación del Pasivo Insatisfecho (TRPI) y Tasa de Eficacia de la Subasta Judicial (TESJ). Resulta necesario por tanto conocer, los aspectos positivos y negativos de cada sistema de liquidación de subasta concursal, para la elaboración de un modelo de subasta concursal eficaz, objetivo último del presente trabajo.


La subhasta judicial ha estat objecte d'una profunda transformació arran de l'entrada en vigor de la Llei 19/2015, que va establir com a principal novetat l'obligatorietat de publicació en el BOE i Portal de Subhastes del BOE de totes les subhastes judicials i notarials convocades a partir del 15 d'octubre de 2015, eliminant el concepte de licitació presencial existent. Pel que fa a la subhasta concursal, després de l'anàlisi de 4804 lots concursals subhastats pels Jutjats Mercantils a l'any 2016, s'ha evidenciat l'existència de tres sistemes de liquidació diferenciats (sistema de Tipus lliure, Tipus especial i Tipus LEC), que adapten en major o menor mesura les regles generals de la subhasta judicial de la LEC (arts. 643 i seg.) en funció del Pla de liquidació aprovat, circumstància que produeix una alteració en el Percentatge de lots deserts (PLD), Taxa de recuperació del Passiu Insatisfet (TRPI) i Taxa d'Eficàcia de la Subhasta Judicial (TESJ). Resulta necessari per tant conèixer, els aspectes positius i negatius de cada sistema de liquidació de subhasta concursal, per a l'elaboració d'un model de subhasta concursal eficaç, objectiu últim del present treball.


The judicial auction has undergone a profound transformation following the entry into force of Law 19/2015, which established as the main novelty the mandatory publication in the BOE and the BOE Auction Portal of all judicial and notarial auctions called as of October 15, 2015, eliminating the existing face-to- face bidding concept. With respect to the bankruptcy auction, after the analysis of 4804 lots auctioned by the Commercial Courts in 2016, the existence of three differentiated settlement systems has been demonstrated (Free type, Special type and LEC type), that adapt to a greater or lesser extent the general rules of the judicial auction of the LEC (articles 643 and ss.) based on the approved Liquidation Plan, a circumstance that produces an alteration in the percentage of empty lots (PLD), Recovery of the Dissatisfied Liability (TRPI) and Efficiency Rate of the Judicial Auction (TESJ). It is therefore necessary to know the positive and negative aspects of each bankruptcy settlement system for the elaboration of an effective bankruptcy auction model, the ultimate objective of this work.

Keywords

Dret mercantil; Derecho mercantil; Merchant law; Dret civil; Derecho civil; Civil law; Tribunals; Tribunales; Courts; Subhastes judicials; Subastas judiciales; Judicial auctions

Subjects

349 - Special branches of law. Miscellaneous legal matters

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Documents

RFG_TESIS.pdf

5.166Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)