Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
L’esport escolar és un pilar bàsic i fonamental en la pràctica esportiva de la persona. És una porta d’entrada a la vida esportiva i una experiència que marca al futur adult en aquest àmbit. A més dels nombrosos beneficis físics, psicològics i socials, la pràctica esportiva és un excel·lent marc per contribuir a l’educació dels nois i noies però aquest fet no es dona de manera natural, sinó que dependrà de l’orientació que li donin els agents implicats en aquesta pràctica. La família és el més potent agent socialitzador en les primeres edats, i el seu comportament envers la pràctica esportiva dels seus fills influenciarà la percepció que aquests en tinguin. Aquesta Tesi Doctoral té la voluntat de detectar i analitzar com es comporten els acompanyants com a espectadors a les competicions de futbol en edat escolar des del punt de vista dels principals agents implicats (acompanyants, esportistes, tècnics i àrbitres). Per portar a terme la recerca s’han realitzat grups de discussió per extreure categories de comportament que posteriorment s’han inclòs en un qüestionari que s’ha administrat manualment a les 13 delegacions de futbol catalanes, a un total de 4470 persones. Els resultats obtinguts ens ajuden a retratar un estat de la qüestió en el que s’observa que la percepció difereix segons l’agent implicat i la delegació a qui es pregunta, però on tots coincideixen que els comportaments per part dels acompanyants són majoritàriament positius però que tenen encara marge de millora.
El deporte escolar es un pilar básico y fundamental en la pràctica deportiva de la persona. Es una puerta de entrada a la vida deportiva y una experiencia que marca al futuro adulto en este ámbito. Además de los numerosos beneficiós físicos, psicològicos y sociales, la práctica deportiva es un excelente marco para contribuir a la educación de los chicos y chicas, però este hecho no se da de forma natural, sinó que dependerá de la orientación que le den los agentes implicados. La família es el más potente agente socializador en las primeras edades y su comportamiento hacia la práctica deportiva de susu hijos influirá en la percepción que estos tengan. Esta Tesis Doctoral tiene la voluntad de detectar y analizar cómo se comportan los acompañantes como espectadores a las competiciones de futbol en edad escolar desde el punto de vista de los principales agentes implicados (acompañantes, deportistas, técnicos y árbitros). Para llevar a cabo esta investigación se han realizado grupos de discusión para extraer categorias de comportamiento que posteriormente se han incluido en un cuestionario que se ha administrado manualmente a las 13 degelaciones de futbol catalanas, a un total de 4470 personas. Los resultados obtenidos nos ayudan a retratar un estado de la cuestión en el que se observa que la percepción difiere según el agente implicado y la delegación a quien se pregunta, pero todos coinciden en que los comportamientos por parte de los acompañantes son mayoritariamente positivos.
School sport is a basic and fundamental pillar in every person’s sports practice. It’s an entrance door for the sporting life and an experience that will outline the future adult in this area. In addition to numerous physical, psychological and social benefits, sports practice is an excellent framework to contribute to youth education, yet this fact isn’t natural, but it will depend on the orientation that the agents involved give. Family is the most powerful socialising agent at an early age, and its behaviour regarding sports practice of their children will influence their perception. This Doctoral Thesis claims to detect and analyse the behaviour of companions as spectators in school-age football competitions from the point of view of the main agents involved (companions, athletes, technicians and referees). In order to carry out this research, different discussion groups have been performed in order to extract behaviour categories that, subsequently, have been included in a questionnaire managed manually to 13 Catalan football delegations, a total of 4470 people. The results obtained help us to portray a state of the question, where the perception differs according to the agent involved and the delegation which is asked, but everyone agrees that companions behaviours are mainly positives.
Esport escolar; Futbol; Comportament; Acompanyants; Espectadors
3 - Social Sciences; 31 - Demography. Sociology. Statistics; 37 – Education. Training. Leisure time; 374 - Education and training out of school. Further education; 379.8 - Leisure
Educació
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.