Droga i subcultura: una història cultural del "haix" a Barcelona (1960- 1980)

Author

Romaní, Oriol, 1951-

Director

Esteva Fabregat, Claudio, 1918-2017

Date of defense

1982-09-29

Pages

827 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament d'Antropologia Cultural

Abstract

Aquest treball està centrat en l'evolució dels usos del cannabis (sobretot en forma de haixíx) a Barcelona i el seu entorn en el període 1960- 1980, com a un estudi de cas dels significats i funcions de les drogues a les societats contemporànies. Si el primer aspecte està basat sobretot en etnografia i biografies, el segon ho està principalment en la història cultural. Això permet analitzar el pas d'una societat "tradicional" a una de "moderna", a través de l'estudi dels moviments juvenils de tipus contracultural; així com identificar alguns elements bàsics de les drogues, com la universalitat dels seus usos, la seva funció socialment integradora, malgrat que, de manera paradoxal, a les societats contemporànies també poden ser una via d'impugnació i d'expressió de malestars; així com el seu rol en les formes modernes de control social, que es pot il.lustrar amb la contribució a l'ampliació del consens social entorn el poder que suposen els seus processos de criminalització. Després dels posicionaments epistemològics i el marc teòrico- metodològic introductori, la tesi té aquests principals apartats: 1. El món de les drogues: consideracions generals entorn a les mateixes, ilustrades després amb l'estudi de tres casos de societats tradicionals: la coca als Andes, el peyotl a la Sierra Madre mexicana, i “herbes i bolets” a Catalunya. 2. El cannabis al nostre país en l'època contemporània, Barcelona 1960-1980: s'exposa el material etnogràfic que constitueix la part central de la tesi 3. Les drogues, d'un complexe tradicional a un complexe modern: anàlisi teòrica centrada en el significat del pas de la subcultura “grifota” a la “hipi”, i en la contradictòria inserció de la contracultura a una societat industrial avançada com la catalana. Conclusions, bibliografia i annexes (històries de vida de protagonistes de l'estudi, glossari d'argot de les drogues, “comix underground” i cançons)


Trabajo centrado en la evolución de los usos del cannabis (sobre todo, hachís) en Barcelona y entorno en el período 1960- 1980, como estudio de caso de los significados y funciones de las drogas en las sociedades contemporáneas. Si el primer aspecto está basado sobre todo en etnografía y biografías, el segundo lo está principalmente en la historia cultural. Esto permite analizar el paso de una sociedad "tradicional" a una de "moderna", a través del estudio de los movimientos juveniles de tipo contracultural; así como identificar algunos elementos básicos de las drogas, como la universalidad de sus usos, su función socialmente integradora, aunque, paradójicamente, en las sociedades contemporáneas también pueden ser una vía de impugnación y de expresión de malestares; así como su rol en las formas modernas de control social, que se puede ilustrar con la contribución a la ampliación del consenso social en torno al poder que suponen sus procesos de criminalización. Tras los posicionamientos epistemológicos y el marco teórico-metodológico introductorio, la tesis tiene estos principales apartados: 1. El mundo de las drogas: consideraciones generales en torno a las mismas, ilustradas después con el estudio de tres casos de sociedades tradicionales: la coca en los Andes, el peyotl en la Sierra Madre mexicana, y "hierbas y setas" en Cataluña. 2. El cannabis en nuestro país en la época contemporánea, Barcelona 1960-1980: se expone el material etnográfico que constituye la parte central de la tesis 3. Las drogas, de un complejo tradicional a un complejo moderno: análisis teórico centrado en el significado del paso de la subcultura "grifota" a la "hípi", y en la contradictoria inserción de la contracultura a una sociedad industrial avanzada como la catalana. Conclusiones, bibliografía y anexos (historias de vida de protagonistas del estudio, glosario de jerga de las drogas, "comix underground" y canciones)


This work describes the evolution the cannabis consumption (mainly hashish) in Barcelona and its surroundings in the period 1960-80. This is a study case of the meanings and functions of drugs in contemporary societies. The first aspect is based on ethnography and biographies; the second one is focused on cultural history. This allows analyzing the transition from a "traditional" to "modern" society through the study of countercultural youth movements. Also we identify some basic elements of drugs, such as the universality of their uses, their socially inclusive function, although, paradoxically, contemporary societies can also be a means of expression of discomfort; as well as its role in the modern forms of social control, which can be illustrated by the contribution to the expansion of social consensus around the power through criminalization processes. After the epistemological positioning and the theoretical-methodological framework, the thesis has these main sections: 1. The world of drugs: general considerations around them, illustrated later by the study of three cases of traditional societies: coca in the Andes, peyotl in the Mexican Sierra Madre, and "weeds and mushrooms" in Catalonia. 2. The cannabis in our country at the contemporary time, Barcelona 1960-1980: the ethnographic material that constitutes the central part of the thesis is exposed . 3. Drugs, from a traditional complex to a modern complex: theoretical analysis focused on the meaning of the passage of the subculture "grifota" to "hippie", and the contradictory insertion of the counterculture to an advanced industrial society such as Catalan. Conclusions, bibliography, and annexes (life stories of the study's protagonists, drug argot glossary, "underground comix" and songs).

Keywords

Drogues; Drogas; Drugs of abuse; Drogues i joventut; Drogas y juventud; Narcotics and youth; Antropologia cultural; Antropología cultural; Cultural anthropology; 1960-1980; Barcelona (Catalunya); Barcelona (Cataluña); Barcelona (Catalonia)

Subjects

3 - Social Sciences; 572 - Physical anthropology; 929 - Biographical studies

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

ORA_1de3.pdf

8.556Mb

ORA_2de3.pdf

7.042Mb

ORA_3de3.pdf

8.947Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)