Model experimental de toxicitat còcleo-vestibular per administració intratimpànica de cisplatí en la rata

Author

Callejo Castillo, Àngela

Director

Llorens i Baucells, Jordi

Doménech Juan, Ivan

Tutor

Llorens i Baucells, Jordi

Date of defense

2018-03-15

Pages

174 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Ciències Fisiològiques II

Abstract

Els estudis in vivo són necessaris per a estudiar l´ototoxicitat i avaluar possibles tractaments otoprotectors. La rata i el ratolí són dues de les espècies més utilizades per estudis pre-clínics de toxicologia i farmacologia, però l´administració sistèmica de cisplatí causa un índex de morbilitat molt alt en aquestes espècies. Es va establir la hipòtesi que l´administració intratimpànica de cisplatí aportarà un model adeqüat per a l´estudi de la toxicitat tant coclear com vestibular en la rata. Sota aquesta premisa, es va administrar cisplatí a rates mascles de la soca Long Evans per via intratimpànica, en una orella a diferents dosis (50µl, 0,5 a 2mg/ml) segons el grup, mentre que la orella contralateral, injectada amb sèrum fisiològic, servia de control. La toxicitat coclear es va demostrar mitjançant l´estudi histològic, mentre que la toxicitat vestibular es va demostrar mitjançant l´estudi funcional comportamental. En cap dels experiments es va registrar episodis de letalitat i l´únic signe de morbilitat registrat va ser una lleu pèrdua de pes corporal. El cisplatí va causar un toxicitat coclear dosi-dependent, demostrat mitjançant el recompte de cèl·lules ciliades a les espires apical i mitja de les còclees, i la toxicitat vestibular mitjançant l´anàlisi comportamental. Podem concloure que l´administració intratimpànica de cisplatí és un model fàcil, reproduïble i segur per a l´estudi de la toxicitat còcleo-vestibular en la rata. Considerem que aquesta ruta d´exposició pot ser útil per a avaluar qüestions específiques sobre la ototoxicitat induïda per cisplatí i per a estudiar possibles tractaments otoportectors.


In vivo studies are needed to study cisplatin ototoxicity and to evaluate candidate protective treatments. Rats and mice are the preferred species for toxicological and pharmacological pre-clinical research, but systemic administration of cisplatin causes high morbidity in these species. We hypothesized that trans-tympanic administration of cisplatin would provide a good model for studying its auditory and vestibular toxicity in the rat. Cisplatin was administered by the trans-tympanic route in one ear (50 ul, 0.5 to 2 mg/ml) of male pigmented (Long Evans) rats. Cochlear toxicity was corroborated by histological means. Vestibular toxicity was demonstrated by behavioral analysis. In all experiments, no lethality and only scant body weight loss were recorded. Cisplatin caused dose- dependent cochlear toxicity, as demonstrated by hair cell counts in the apical and middle turns of the cochlea, and vestibular toxicity, as demonstrated by behavioral analysis. We conclude that trans- tympanic administration provides an easy, reproducible and safe model to study the cochlear and vestibular toxicity of cisplatin in the rat. This route of exposure may be useful to address particular questions on cisplatin induced ototoxicity and to test candidate protective treatments.

Keywords

Toxicologia; Toxicología; Toxicology; Cisplatí; Cisplatino; Cisplatine; Oïda; Audición; Hearing; Nervi auditiu; Nervio auditivo; Acoustic nerve; Rates (Animals de laboratori); Ratas de laboratorio; Rats as laboratory animals

Subjects

612 - Physiology. Human and comparative physiology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

01.ACC_1de4.pdf

2.715Mb

02.ACC_2de4.pdf

2.672Mb

03.ACC_3de4.pdf

585.9Kb

04.ACC_4de4.pdf

428.7Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)