El cos com a mite: perspectives de gènere als segles I a IV

Author

Castells Alcaraz, Anna

Director

Jubany, Olga

Buenacasa Pérez, Carles, 1970-

Tutor

Buenacasa Pérez, Carles, 1970-

Date of defense

2019-01-30

Pages

242 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Geografia i Història

Abstract

La Història com a ciència ha vingut a contemplar-se com un estudi dels processos que ens han definit al llarg del temps, mitjançant l’estudi de fets socials, artístics, polítics i econòmics. Amb l’interès polític i social dels moviments pels drets de diversos col·lectius marginats o minories, que han estat canviants al llarg del temps i l’esdevenir històric, ha vingut a enfocar-se també en el progrés i el rol d’aquests col·lectius en la formació de la nostra societat. La realitat d’aquests col·lectius és també canviant al llarg del temps i de l’espai; per això, aquest estudi concentra la seva atenció en grups de població específics que han estat determinants com a tal en un període concret encara que la imatge resultant resti necessàriament fragmentada, doncs cap d’aquests individus o col·lectius no és fix ni es troba aïllat. Aquesta tesi parteix de la premissa que també cal interessar-se pels processos i l’evolució de les construccions i els sistemes socioculturals que ho vertebren i ho fan possible. L’anàlisi que presenta adopta l’aproximació teòrica de la tradició de l’antropologia per centrar-se en l’anàlisi dels sistemes de sexe-gènere, explorant conceptes com el de cos, corporalitat, identitat, dona i home. Conceptes que s’han materialitzat al llarg de l’historia, inferint així en la construcció del món que ens envolta.


History as a science has considered itself as study of the processes have defined us over time, through the study of social, artistic, political and economic facts. With political and social interest of movements for the rights of various marginalized groups or minority, which have been changed over time and history, it has come to focus also on the progress and role of these groups in the formation of our society. The reality of these groups is also changing over time and space and gathering on specific population groups that have been determinant as such in a given period, necessarily offers us a fragmented image, as none of these individuals or groups it is not fixed or isolated. This thesis is based on the fact that we must also be interested in the processes and evolution of constructions and sociocultural systems that vertebrate it and make it possible.

Keywords

Història antiga; Historia antigua; Ancient history; Estudis de gènere; Estudios de género; Gender studies; Cos humà; Cuerpo humano; Human body; Identitat de gènere (Identitat sexual); Identidad sexual; Gender identity

Subjects

7 - the arts. Recreation. Entertainment. Sport

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

ACA_TESI.pdf

1.378Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)