Wildfire and forest management effects on soil properties

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Departament de Geografia
dc.contributor.author
Francos Quijorna, Marcos
dc.date.accessioned
2019-05-22T09:20:37Z
dc.date.available
2020-03-26T01:00:27Z
dc.date.issued
2019-03-27
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/666948
dc.description.abstract
Forest fires are a common phenomenon in the Mediterranean ecosystem. These wildfires, post-fire weather conditions and forest management before and after the fire can cause irreversible damage to the soil. This thesis aims to study the impact of different forest management on soil physical, chemical and microbiological properties after a forest fire. Occasionally, before a forest fire, the area has been managed. The effectiveness of this management reaches up to ten years after it has been carried out, after that decrease its effectivity in the case of wildfire. The meteorological conditions after the fire are extremely important because they will allow the incorporation, or not, of the ashes produced during the fire. Among the results found in this study we can point out that even in conditions of torrential rainfall just after a forest fire, in areas where the slope is scarce or null, the ashes have the capacity to be incorporated into the soil. In cases where it is extremely necessary to carry out forest management, this should be done manually avoiding the use of heavy machinery. Another very important factor to take into account after a fire is the fire severity resulting in long-term differences in soil properties. In these areas, what is recovered is a dense vegetation cover that increases the fire risk. To avoid this situation, it is necessary to carry out a forest management between the medium- and long-term after the fire to reduce the risk of forest fire and decrease plant density and try to facilitate that the soil can recover its optimal conditions. This management between the medium and the long term after a forest fire is necessary and must be carried out in a sustainable way in order to preserve the conditions of the soil and that it is in optimal conditions for future forest fires.
dc.description.abstract
Els incendis forestals son un fenomen comú en l’ecosistema Mediterrani. En relació a aquests incendis, les condicions meteorològiques post-incendi i la gestió forestal prèvia i posterior al incendi poden arribar a causar danys irreversibles en el sistema sòl. Aquesta tesi tracta de trobar l’impacte de les diferents gestions forestals en les propietats físiques, químiques i microbiològiques d’un sòl després d’un incendi forestal. De vegades, prèviament a un incendi forestal, les zones han estat gestionades. L’efectivitat d’aquesta gestió arriba fins a deu anys després d’haver estat portada a terme, passat aquest lapse de temps deixa de ser efectiva en cas d’incendi. Les condicions meteorològiques posteriors a l’incendi son extremadament importants ja que permetran la incorporació, o no, de les cendres produïdes durant l’incendi. Entre els resultats trobats en aquest estudi podem apuntar que inclús en condicions de fortes precipitacions, just després d’un incendi forestal, a les zones on el pendent es escàs o nul, les cendres tenen una capacitat de incorporar-se en el sòl. En els casos en els que es d’extrema necessitat portar-se a terme la gestió forestal, aquesta ha de realitzar-se d’una manera manual evitant utilitzar maquinària pesada. Un altre factor molt important a tenir en compte després de l’incendi és la severitat del foc resultant en diferències a llarg termini en les propietats del sòl. En aquestes zones, el que si que es recupera, és una densa cobertura vegetal que incrementa el risc d’incendi. Per a evitar aquesta situació, és necessari portar a terme una gestió forestal entre el mitjà- i el llarg- termini després de l’incendi per a disminuir el risc d’incendi forestal i disminuir la densitat vegetal i intentar facilitar que el sòl podi recuperar les seves condicions òptimes. Aquesta gestió entre el mitjà- i el llarg- termini després d’un incendi forestal és necessària i ha de portar-se a terme de manera sostenible amb l’objectiu de preservar les condicions del sòl i que aquest es trobi en òptimes condicions de cara a futurs incendis.
dc.description.abstract
Los incendios forestales son un fenómeno común en el ecosistema Mediterráneo. Estos incendios, las condiciones meteorológicas post-incendio y la gestión forestal previa y posterior al incendio pueden llegar a causar daños irreversibles en el sistema suelo. Esta tesis trata de hallar el impacto de diferentes gestiones forestales en las propiedades físicas, químicas y microbiológicas de un suelo después de un incendio forestal. En ocasiones, previamente a un incendio forestal, las zonas han sido gestionadas. La efectividad de esta gestión alcanza hasta diez años después de haber sido realizada, pasado ese lapso de tiempo deja de ser efectiva en caso de incendio. Las condiciones meteorológicas posteriores al incendio son extremadamente importantes ya que permitirán la incorporación, o no, de las cenizas producidas durante el incendio. Entre los resultados encontrados en este estudio podemos apuntar que incluso en condiciones de fuertes precipitaciones justo después de un incendio forestal, en las zonas donde la pendiente es escasa o nula, las cenizas tienen la capacidad de incorporarse en el suelo. En los casos en los que es de extrema necesidad llevar a cabo la gestión forestal, ésta debe realizarse de manera manual evitando usar maquinaria pesada. Otro factor muy importante a tener en cuenta después de un incendio es la severidad del fuego resultando en diferencias a largo plazo en las propiedades del suelo. En estas zonas, lo que sí se recupera, es una densa cobertura vegetal que incrementa el riesgo de incendio. Para evitar esta situación, es necesario llevar a cabo una gestión forestal entre el medio- y el largo-plazo después del incendio para disminuir el riesgo de incendio forestal y disminuir la densidad vegetal e intentar facilitar que el suelo pueda recuperar sus condiciones óptimas. Esta gestión entre el medio- y el largo-plazo después de un incendio forestal es necesaria y debe llevarse a cabo de manera sostenible con el fin de preservar las condiciones del suelo y que éste se encuentre en óptimas condiciones de cara a futuros incendios.
dc.format.extent
341 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Incendis forestals
dc.subject
Incendios forestales
dc.subject
Forest fires
dc.subject
Gestió forestal
dc.subject
Gestión forestal
dc.subject
Forest management
dc.subject
Ecologia del foc
dc.subject
Ecología de incendios
dc.subject
Edafologia
dc.subject
Edafología
dc.subject
Soil science
dc.subject
Geoquímica
dc.subject
Geochemistry
dc.subject
Fire ecology
dc.subject.other
Ciències Humanes i Socials
dc.title
Wildfire and forest management effects on soil properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
504
dc.contributor.director
Úbeda, Xavier
dc.contributor.director
Pereira, Paulo Alexandre da Silva
dc.contributor.tutor
Úbeda, Xavier
dc.embargo.terms
12 mesos
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

MFQ_PhD_THESIS.pdf

6.824Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)