Una propuesta de construcción de paz desde las resistencias indígenas del sureste mexicano

dc.contributor
Universitat Jaume I. Escola de Doctorat
dc.contributor.author
Vázquez Vidal, Miriam Arely
dc.date.accessioned
2019-05-30T10:19:14Z
dc.date.available
2019-05-30T10:19:14Z
dc.date.issued
2019-05-09
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/666992
dc.description.abstract
Esta tesis doctoral presenta una propuesta de construcción de paz en términos filosóficos, basada en un análisis historiográfico de México que identifica los paradigmas de la violencia en los que está fincada la sociedad mexicana, así como un análisis de los marcos interpretativos sobre paz y violencia que existen en el país. Todo esto con la mirada puesta en desarrollar una base filosófica para construir la paz, entendiéndola como un proceso de construcción comunal fincado en la ontología pluriversal que demanda la construcción de un puente de entendimiento entre la filosofía para hacer las paces y el pensamiento decolonial. De igual manera, se presenta la resistencia indígena más importante del país, el zapatismo, como ejemplo de ese proceso de paz que busca la creación de un mundo donde quepan muchos mundos.
dc.description.abstract
This doctoral thesis presents a proposal for the construction of peace in philosophical terms, based on a historiographical analysis of Mexico that identifies the paradigms of violence on which the Mexican society is based, as well as an analysis of the interpretative frameworks on peace and violence that exist in the country. All this with the aim of developing a philosophical basis to build peace, understanding it as a communal construction process rooted in the pluriversal ontology that demands the construction of a bridge of understanding between philosophy for peace and decolonial thought. In the same way, the most important indigenous resistance in the country is presented, the Zapatist movement, as an example of that peace process that seeks the creation of a world where many worlds can fit.
dc.format.extent
278 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Jaume I
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Pensamiento decolonial
dc.subject
Filosofía para hacer las paces
dc.subject
Ontología Pluriversal
dc.subject
Zapatismo
dc.subject
Noviolencia
dc.subject
México
dc.subject.other
Arts, Humanitats i Llengües
dc.title
Una propuesta de construcción de paz desde las resistencias indígenas del sureste mexicano
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
3
dc.subject.udc
316
dc.contributor.director
Omar, Sidi Mohamed
dc.contributor.director
Reverter-Bañón, Sonia
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.doi
http://dx.doi.org/10.6035/14106.2019.422439
dc.description.degree
Programa de Doctorat en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament


Documents

2019_Tesis_Vazquez Vidal_Miriam arely.pdf

26.39Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)