Universitat de Vic - Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades
A partir de l’estudi del film d’animació dirigit per Alexandre Cirici i Josep Escobar Érase una vez... (1950), aquesta tesi fa un recorregut per entendre com, durant l’autarquia franquista (1939-1951), i en el camp de l’animació a Catalunya, es va gestar un engranatge tècnic i un teixit industrial prou sòlid com per arribar a produir films d’animació que estaven a l’alçada del què s’estava fent a la resta d’Europa. Ja que la seva consolidació no va ser possible, intentarem dilucidar les causes i la magnitud de l’edat d’or de l’animació espanyola amb seu a Barcelona resseguint els punts clau del desenvolupament d’aquest llenguatge i de la modernitat que va promoure a partir de la cultura popular del moment.
A partir del estudio del film de animación dirigido por Alexandre Cirici y Josep Escobar Érase una vez... (1950), esta tesis hace un recorrido para entender como, durante la autarquia franquista (1939-1951), y en el campo de la animación en Cataluña, se gestó un engranaje técnico y un tejido industrial suficientemente sólido como para llegar a producir films de animación que estaban a la altura de lo que se estaba haciendo en el resto de Europa. Ya que su consolidación no fue posible, intentaremos dilucidar las causas y la magnitud de la edad de oro de la animación española con sede en Barcelona acotando los puntos clave del desarrollo de este lenguaje y de la modernidad que promovió a partir de la cultura popular del momento.
Based on the research of the animated film directed by Alexandre Cirici and Josep Escobar Once upon a time ... (1950), this thesis tries to understand the development of animation in Catalonia during the self-sufficient period of francoist dictatorship (1939-1951). In that period, technical procedures and industrial strategies were solid enough to produce films that reached European animation level. Since its consolidation was not possible, we will try to elucidate the reasons and scope of the golden age of Spanish animation based in Barcelona, defining the turning points of the development of this language and the modernity that it developed engaging popular culture sources.
Animació (cinematografia); Premsa gràfica; Franquisme; Autarquia; Modernitat; Cultura popular
65 - Communication and transport industries. Accountancy. Advertising. Business management. Public relations. Mass communication
Comunicació
Programa de Doctorat : Traducció, Gènere i Estudis Culturals