Poder judicial, ejecución penal y derechos humanos: La figura del “juez crítico y global”

Author

Benetti da Cunha Rios, Raphaella

Director

Rivera Beiras, Iñaki

Tutor

Rivera Beiras, Iñaki

Date of defense

2019-06-25

Pages

373 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

Esta tesis intentará enmarcar el papel del magistrado en el cumplimiento de los derechos humanos, especialmente de las personas privadas de su libertad, con el fin de plantear lo que es posible hacer en términos de actuación jurisdiccional para que la situación carcelaria vulnere menos los derechos fundamentales de las personas encarceladas. El objetivo general de esta investigación es la de dibujar a un magistrado independiente, crítico, global y comprometido con la efectividad de los derechos humanos, planteando cuál es la responsabilidad del Poder Judicial en la ejecución penal y en qué medida el juez podrá asegurar derechos humanos a las personas dentro de la cárcel, con la búsqueda de soluciones "a pesar de la carcel" y no "a través de la cárcel". La tesis defendida es de la “independencia funcional” como un derecho humano fundamental del juzgador.


Aquesta Tesi intentarà emmarcar el paper del magistrat en el compliment dels drets humans, especialment de les persones privades de la seva llibertat, per tal de plantejar el que és possible fer en termes d'actuació jurisdiccional perquè la situació carcerària vulneri menys els drets fonamentals de les persones empresonades. L'objectiu general d'aquesta investigació és la de dibuixar a un magistrat independent, crític, global i compromès amb l'efectivitat dels drets humans, plantejant quina és la responsabilitat del poder judicial en l'execució penal i en quina mesura el jutge pot assegurar drets humans a les persones dins de la presó, amb la recerca de solucions "tot i la presó" i no "a través de la presó". La tesi defensada és de la "independència funcional" com un dret humà fonamental del jutjador.


This thesis will try to frame the role of the judge in the fulfillment of human rights, especially of the people deprived of their liberty, in order to raise what is possible to do in terms of jurisdictional action so that the prison situation harms less the fundamental rights of the people imprisoned. The general objective of this investigation is to draw an independent, critical, global and committed magistrate with the effectiveness of human rights, stating what is the responsibility of the Judicial Power in the criminal execution and to what extent the judge can assure human rights to the people inside the jail, with the search of solutions "in spite of the jail" and not "through the jail". The thesis advocated is "functional independence" as a fundamental human right of the judge.

Keywords

Poder judicial; Judicial power; Execució (Dret penal); Ejecución (Derecho penal); Corrections; Drets humans; Derechos humanos; Human rights

Subjects

341 - International law

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Note

Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política

Documents

RAPHAELLA BENETTI_TESIS.pdf

3.296Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)