The role of community-based tourism in sustainable rural development : case studies from Ecuador

dc.contributor
Universitat Politècnica de Catalunya. Institut Universitari de Recerca en Ciència i Tecnologies de la Sostenibilitat
dc.contributor.author
Rey Bolaños, María Antonieta
dc.date.accessioned
2019-11-29T12:22:38Z
dc.date.available
2019-11-29T12:22:38Z
dc.date.issued
2019-11-12
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/668041
dc.description.abstract
The global environmental change affects rural communities in an unprecedented way and brings transformations in the livelihoods in rural households. Rural households have a growing vulnerability to climate and non-climate trends and they are searching for new adaptation strategies to face the impacts for upcoming transformations. Tourism is an adaptation strategy which is expanding globally amongst rural communities. The strength of tourism and its new currents represent a source of opportunities for rural communities in Ecuador, to the extent that they are able to offer products that combine attributes of originality and authenticity, sources of differentiation and competitiveness. The key objective of this research is to explore the factors influencing community-based tourism as an effective adaptation strategy of rural communities to global environmental change. To carry out the proposed analysis, a systematic review and a qualitative meta-analysis are done to identify the distinct pathways of vulnerability coexisting among the rural communities being involved in community-based tourism over the world. Also, semi-structured surveys have been implemented as a data collection technique. The Ecuadorian rural communities of San Clemente, Quilotoa, Chugchilan and Tumbabiro were chosen to collect the sample. In these four communities, we examine the different types of rural households and their livelihoods capital. Also, existing diversity of discourses, held by the local residents involved in community-based tourism (CBT) and ecotourism (ET) ventures. In addition, we examine the constituents of collective action in rural communities under study. Although there is still much research that needs to be done to understand the complexity of its effects and potential for sustainable development. Our purpose is to encourage the creation of more and new studies that result in identifying more inclusive forms of sustainable development in the rural communities of Ecuador.
en_US
dc.description.abstract
El cambio ambiental global afecta a las comunidades rurales de una manera sin precedentes y trae transformaciones en los medios de vida de los hogares rurales. Los hogares rurales tienen una creciente vulnerabilidad a las tendencias climáticas y no climáticas y están buscando nuevas estrategias de adaptación para enfrentar los impactos de las próximas transformaciones. El turismo es una estrategia de adaptación que se está expandiendo a nivel mundial entre las comunidades rurales. La fortaleza del turismo y sus nuevas corrientes representan una fuente de oportunidades para las comunidades rurales de Ecuador, en la medida en que pueden ofrecer productos que combinan atributos de originalidad y autenticidad, fuentes de diferenciación y competitividad. El objetivo clave de esta investigación es explorar los factores que influyen en el turismo comunitario como una estrategia de adaptación efectiva de las comunidades rurales al cambio ambiental global. Para llevar a cabo el análisis propuesto, se realiza una revisión sistemática y un metanálisis cualitativo para identificar las distintas vías de vulnerabilidad que coexisten entre las comunidades rurales que participan en el turismo comunitario en todo el mundo. Además, se han implementado encuestas semiestructuradas como una técnica de recolección de datos. Las comunidades rurales ecuatorianas de San Clemente, Quilotoa, Chugchilan y Tumbabiro fueron elegidas para recolectar la muestra. En estas cuatro comunidades, examinamos los diferentes tipos de hogares rurales y sus capitales de subsistencia. También, la diversidad de discursos existentes, sostenida por los residentes locales involucrados en el turismo de base comunitaria (CBT) y las empresas de ecoturismo (ET). Además, examinamos los componentes de la acción colectiva en comunidades rurales bajo estudio. Aunque todavía hay mucha investigación que se necesita hacer para comprender la complejidad de sus efectos y el potencial para el desarrollo sostenible. Nuestro propósito es alentar la creación de más y nuevos estudios que resulten en la identificación de formas más inclusivas de desarrollo sostenible en las comunidades rurales de Ecuador.
en_US
dc.description.abstract
El canvi ambiental global afecta les àrees rurals d'una manera sense precedents i comporta transformacions profundes per a les comunitats rurals. Les famílies rurals es troben cada vegada més exposades a tendències tant climàtiques com no climàtiques, i estan buscant noves estratègies d’adaptació per minimitzar els impactes perjudicials i optimitzar el benefici. El turisme és una de les estratègies d’adaptació que més es aquesta expandint a nivell mundial entre les comunitats rurals. La fortalesa del turisme, en les seves diferents modalitats, representa una font d'oportunitats molt important per a nombroses comunitats rurals, en la mesura que poden oferir productes que combinen atributs d'originalitat i autenticitat, fonts de diferenciació i competitivitat. Aquest és també el cas de l'Equador. Per tot això, l'objectiu d'aquesta tesi doctoral és identificar i examinar els factors clau que fan del turisme comunitari una estratègia d’adaptació efectiva de les comunitats rurals en un context de canvi ambiental global. Per dur a terme aquest anàlisi s'han conduit quatre estudis. Primer, una revisió sistemàtica i una metanàlisi qualitatiu per identificar els diferents camins de vulnerabilitat que coexisteixen entre les comunitats rurals que participen en el turisme comunitari a tot el món. Segon, mitjançant entrevistes semiestructurades a comunitats rurals andines de l'Equador -San Clemente, Quilotoa, Chugchilan i Tumbabiro- examinar els diferents tipus de llars que hi ha en funció de la seva vulnerabilitat i la capacitat de garantir la seva subsistència. Tercer, també s'identifica la diversitat coexistent de discursos sobre el paper del turisme en aquestes quatre comunitats, tenint en compte que dos estan involucrades en turisme comunitari i dos a ecoturisme. Finalment, s'examina els components que caracteritzen i condicionen l’acció col·lectiva a les quatre comunitats rurals. Tot i que encara hi ha molta investigació pendent a fi de comprendre millor la complexitat del que representa el turisme per a les regions rurals i el seu desenvolupament sostenible; nostre propòsit està en contribuir a omplir aquest buit, sobretot pel que fa a la identificació de formes més inclusives de desenvolupament sostenible a les comunitats rurals, molt especialment en l'Equador.
en_US
dc.format.extent
239 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
en_US
dc.publisher
Universitat Politècnica de Catalunya
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.title
The role of community-based tourism in sustainable rural development : case studies from Ecuador
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
316
en_US
dc.subject.udc
9
en_US
dc.contributor.director
López i Gelats, Feliu
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TMARB1de1.pdf

133.1Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)