Arte contemporáneo y educación artística en la escuela infantil. Mapa de tensiones y posibilidades

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Belles Arts
dc.contributor.author
Arrufat Pujol, Carmen
dc.date.accessioned
2020-01-09T09:18:01Z
dc.date.available
2020-06-09T01:00:26Z
dc.date.issued
2019-12-12
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/668215
dc.description
Programa de Doctorat Arts i Educació
en_US
dc.description.abstract
Esta investigación indaga sobre cómo se está introduciendo el arte contemporáneo en la escuela infantil a partir del análisis de artículos publicados en tres revistas educativas de carácter divulgativo. Mediante un análisis discursivo de los artículos de educación artística se pretende describir una serie de tensiones entendiéndolas como marcas que señalan aspectos sobre los que es necesario reflexionar y que invitan a un cuestionamiento de las narrativas educativas implicadas. Las revistas, en especial los artículos que describen experiencias de aula, tienden a invisibilizar problemáticas como las modas educativas, el reducido espectro de artistas utilizados en las escuelas, el rechazo hacia el arte contemporáneo, las desigualdades jerárquicas que se ocasionan cuando artistas o instituciones culturales participan en las prácticas, la orientación mimética que adoptan muchas de ellas, etc. La reflexión sobre estas problemáticas constituye el núcleo de la investigación y pretende posibilitar una comprensión conceptual y contextual de las mismas que contribuya a que el arte contemporáneo en la escuela infantil se incorpore con un sentido educativo fundamentado.
en_US
dc.description.abstract
Aquesta investigació indaga sobre com s'està introduint l'art contemporani a l'escola infantil a partir de l'anàlisi d'articles publicats en tres revistes educatives de caràcter divulgatiu. Mitjançant una anàlisi discursiu dels articles d'educació artística es pretén descriure una sèrie de tensions entenent-les com a marques que assenyalen aspectes sobre els quals cal reflexionar i que conviden a un qüestionament de les narratives educatives implicades. Les revistes, en especial els articles que descriuen experiències d'aula, tendeixen a invisibilitzar problemàtiques com les modes educatives, el reduït espectre d'artistes utilitzats a les escoles, el rebuig a l'art contemporani, les desigualtats jeràrquiques que s'ocasionen quan artistes o institucions culturals participen en les pràctiques, l'orientació mimètica que adopten moltes d'elles, etc. La reflexió sobre aquestes problemàtiques constitueix el nucli de la investigació i pretén possibilitar una comprensió conceptual i contextual de les mateixes que contribueixi a que l'art contemporani a l'escola infantil s'incorpori amb un sentit educatiu fonamentat.
en_US
dc.description.abstract
This research investigates how contemporary art is being introduced in the infant school from the analysis of articles published in three informative educational journals. Through Content Analysis it is intended to describe a series of tensions, understanding them as marks that invite us to reflect and to question the educational narratives involved. Educational Journals, especially articles that describe classroom experiences, tend to ignore problematic issues as educational fashions, the narrow spectrum of artists used in schools, the common rejection towards contemporary art, the hierarchical inequalities that occur when artists or cultural institutions participate in the practices, the mimetic orientation that many of the practices adopt, etc. The reflection on these problems constitutes the core of the present research and aims to enable a conceptual and contextual understanding that contributes to incorporate contemporary art in infant school with a grounded educational sense.
en_US
dc.format.extent
571 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Ensenyament de l'art
en_US
dc.subject
Enseñanza del arte
en_US
dc.subject
Art education
en_US
dc.subject
Art contemporani
en_US
dc.subject
Arte contemporáneo
en_US
dc.subject
Contemporary art
en_US
dc.subject
Educació infantil
en_US
dc.subject
Educación infantil
en_US
dc.subject
Preschool education
en_US
dc.subject
Innovacions educatives
en_US
dc.subject
Innovaciones educativas
en_US
dc.subject
Educational innovations
en_US
dc.subject.other
Ciències Humanes i Socials
en_US
dc.title
Arte contemporáneo y educación artística en la escuela infantil. Mapa de tensiones y posibilidades
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
37
en_US
dc.contributor.director
Hernández, Fernando (Hernández Hernández)
dc.contributor.tutor
Hernández, Fernando (Hernández Hernández)
dc.embargo.terms
6 mesos
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

CAP_TESIS.pdf

7.193Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)