Estilos parentales, apego y tolerancia a la frustración: transmisión intergeneracional abuelos-padres-nietos

dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
dc.contributor.author
Antunes Ribeiro, Rita
dc.date.accessioned
2020-03-02T10:43:01Z
dc.date.available
2020-03-02T10:43:01Z
dc.date.issued
2020-01-17
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/668744
dc.description.abstract
La literatura té demostrat la transmissió intergeneracional dels estils parentals i de la inclinació. No obstant això, hi ha poca literatura sobre la transmissió de la tolerància a la frustració i la transmissió intergeneracional d'aquestes tres dimensions en famílies amb més de 2 generacions. En el nostre estudi comptem amb informació sobre l'estil parental de tres generacions (G1: avis / es; G2: pares / mares; G3: fills / es) i sobre l'afecció i la tolerància a la frustració de dos (G2 i G3). L'objectiu va ser avaluar la transmissió intergeneracional de les diferents dimensions: estils parentals, afecció i tolerància a la frustració. Participaran en aquesta investigació 148 famílies en total (145 mares, 119 pares i 148 nens en edat escolar: 6-12 anys). El protocol de recerca va consistir en proves d'estils parental (EMBU-M, EMBU-P Y EMBU-C), d'afecció (EVA i KSS), de Tolerància a la Frustració (Test de Tolerància a la Frustració de Rosenzweig per Adults i per a Nens) i una Prova d'Desitjabilitat Social (EDS- 20, aplicada amb prou feines als pares / mares). Els resultats suggereixen que hi ha una tendència de transmissió de totes les variables, encara que la transmissió sigui més forta entre G1 i G2, com mostra la literatura actual. D'altra banda, verifiquem també que la criança actual més càlida i amb menys control sembla que no dóna seguretat i sentiment de protecció als nens. Aquests resultats donen robustesa a la idea que el controli és tan necessari en la criança com la calidesa i sense control existeix el risc que tinguem generacions immadures, insegures i tiranas. El present estudi permet subratllar la importància de la presència ferma i adequada dels pares / mares en la criança, així com de l'existència de programes educatius que tinguin un bon equilibri entre calidesa i control. En síntesi, recomanem amb força el major ús de l'estil educatiu autoritatiu en la criança.
en_US
dc.description.abstract
La literatura tiene demostrado la transmisión intergeneracional de los estilos parentales y del apego. Sin embargo, existe poca literatura sobre la transmisión de la tolerancia a la frustración y la transmisión intergeneracional de éstas tres dimensiones en familias con más de 2 generaciones. En nuestro estudio contamos con información sobre el estilo parental de tres generaciones (G1: abuelos/as; G2: padres/madres; G3: hijos/as) y sobre el apego y la tolerancia a la frustración de dos (G2 y G3). El objetivo fue evaluar la transmisión intergeneracional de las diferentes dimensiones: estilos parentales, apego y tolerancia a la frustración. Participaran en ésta investigación 148 familias en total (145 madres, 119 padres y 148 niños en edad escolar: 6-12 años). El protocolo de investigación consistió en pruebas de estilos parentales (EMBU-M, EMBU-P Y EMBU-C), de apego (EVA y KSS), de Tolerancia a la Frustración (Test de Tolerancia a la Frustración de Rosenzweig para Adultos y para Niños) y una Prueba de Deseabilidad Social (EDS- 20, aplicada apenas a los padres/ madres). Los resultados sugieren que hay una tendencia de transmisión de todas las variables, aunque la transmisión sea más fuerte entre G1 y G2, como muestra la literatura actual. Por otro lado, verificamos también que la crianza actual más cálida y con menos control parece que no da seguridad y sentimiento de protección a los niños. Estos resultados dan robustez a la idea de que el controle es tan necesario en la crianza como la calidez y sin control existe el riesgo de que tengamos generaciones inmaduras, inseguras y tiranas. El presente estudio permite subrayar la importancia de la presencia firme y adecuada de los padres/ madres en la crianza, así como de la existencia de programas educativos que tengan un buen equilibrio entre calidez y control. En síntesis, recomendamos con fuerza el mayor uso del estilo educativo autoritativo en la crianza.
en_US
dc.description.abstract
Research has shown the intergenerational transmission of parental and attachment styles. However, there is little literature on the transmission of tolerance to frustration and the intergenerational transmission of these three dimensions in families with more than 2 generations. The parental style of three generations is studied (G1: grandparents; G2: fathers/mothers; G3: children), and the attachment and tolerance to frustration of G2 and G3, in order to assess their intergenerational transmission. The sample includes148 families (145 mothers, 119 fathers and 148 children aged 6-12 years). The research protocol consisted of tests of parental styles (EMBU-M, EMBU-P and EMBU-C), of attachment (EVA and KSS), of Frustration Tolerance (Rosenzweig Frustration Tolerance Test for Adults and for Children) and a Social Desirability Test (EDS-20, applied to fathers and mothers). The results suggest that there is a tendency to intergenerational transmission of all variables, especially between G1 and G2. It is also observed that the current warmer and less controlled upbringing seems to not foster the feeling of safety and protection in children. These results reinforce the idea that control is as necessary in breeding as warmth, and that without control there is a risk that immature, unsafe and tyrannical generations will develop. This study allows us to underline the importance of the firm and adequate presence of fathers / mothers in the upbringing, as well as the application of educational programs that have a good balance between warmth and control. In summary, we strongly recommend the increased use of authoritative educational style in parenting.
en_US
dc.format.extent
248 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Estilos Parentales
en_US
dc.subject
Apego
en_US
dc.subject
Tolerancia a la frustración
en_US
dc.subject
Transmisión intergeneracional
en_US
dc.subject
Parental styles
en_US
dc.subject
Attachment
en_US
dc.subject
Frustration tolerance
en_US
dc.subject
Intergenerational transmision
en_US
dc.subject
Estils parentals
en_US
dc.subject
Transmissió intergeneracional
en_US
dc.subject.other
Salut i serveis socials
en_US
dc.title
Estilos parentales, apego y tolerancia a la frustración: transmisión intergeneracional abuelos-padres-nietos
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
en_US
dc.contributor.authoremail
ritaar@blanquerna.url.edu
en_US
dc.contributor.director
Castillo Garayoa, José A.
dc.contributor.codirector
Cifre León, Ignacio
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tesi_Rita_Antunes.pdf

6.291Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)