Presència de radionúclids d'origen mèdic en el medi

Author

Martínez Ratia, Joana

Director

Borrull Ballarín, Francesc

Aguilar Anguera, Maria del Carmen

Date of defense

2019-11-29

Pages

228 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Química Analítica i Química Orgànica

Abstract

La presència de radionúclids en el medi i conseqüentment la caracterització radiològica de les mostres on aquests estan presents és una temàtica d’estudi de gran interès per a la comunitat científica. Aquests radionúclids poden estar presents en el medi de manera natural o bé poden ser introduïts per diverses fonts d’origen artificial. Entre aquestes últimes, destaca la incorporació de radionúclids en el medi relacionada amb la pràctica de la medicina, particularment, la branca de la medicina nuclear en la qual es manipulen i administren radionúclids en forma de fonts radioactives no encapsulades. En aquest context, la present Tesi Doctoral pretén contribuir a aportar nous coneixements en relació a la presència i el comportament de radionúclids artificials d’origen mèdic, principalment 99mTc i 131I, en mostres ambientals i biològiques tant de l’interior com de l’exterior d’un centre mèdic de la província de Tarragona. Concretament, s’han caracteritzat radiològicament mostres d’aire de l’entorn laboral del departament de medicina nuclear i mostres biològiques dels treballadors del mateix departament, així com mostres d’aigua residual i altres procedents d’estacions de tractament d’aigua potable i residual de la zona. La tècnica radioquímica de mesura emprada ha estat l’espectrometria gamma ja que tots els radionúclids avaluats són emissors d’aquest tipus. Alguna de les mostres ha necessitat l’aplicació de diversos pretractaments basats en l’evaporació o la precipitació selectiva del radionúclid a analitzar. Per altra banda, també s’ha realitzat una estimació la dosi efectiva a la que un treballador d’un departament de medicina nuclear o d’una estació de tractament d’aigua residual podria rebre pel fet d’estar exposat a la presència de radionúclids mèdics en el seu entorn laboral.


La presencia de radionucleidos en el medio y consecuentemente la caracterización radiológica de las muestras donde estos están presentes es una temática de estudio de gran interés para la comunidad científica. Estos radionúclidos pueden estar presentes en el medio de manera natural o bien pueden ser introducidos por diversas fuentes de origen artificial. Entre estas últimas, destaca la incorporación de radionucleidos en el medio relacionada con la práctica de la medicina, particularmente, la rama de la medicina nuclear en la que se manipulan y administran radionucleidos en forma de fuentes radiactivas no encapsuladas. En este contexto, la presente Tesis Doctoral pretende contribuir a aportar nuevos conocimientos en relación a la presencia y el comportamiento de radionucleidos artificiales de origen médico, principalmente 99mTc y 131I, en muestras ambientales y biológicas tanto del interior como del exterior de un centro médico de la provincia de Tarragona. Concretamente, se han caracterizado radiológicamente muestras de aire del entorno laboral del departamento de medicina nuclear y muestras biológicas de los trabajadores del mismo departamento, así como muestras de agua residual y otros procedentes de estaciones de tratamiento de agua potable y residual de la zona. La técnica radioquímica de medida empleada ha sido la espectrometría gamma ya que todos los radionucleidos evaluados son emisores de este tipo. Alguna de las muestras ha necesitado la aplicación de diversos pretratamientos basados en la evaporación o la precipitación selectiva del radionucleido a analizar. Por otra parte, también se ha realizado una estimación la dosis efectiva a la que un trabajador de un departamento de medicina nuclear o de una estación de tratamiento de agua residual podría recibir por estar expuesto a la presencia de radionucleidos médicos en su entorno laboral.


The presence of radionuclides in the environment and consequently the radiological characterization of the samples where they are present is a subject of study of great interest to the scientific community. These radionuclides can be naturally present in the environment or they can be introduced through artificial sources. Among the latter, the incorporation of radionuclides in the environment is related to the practice of medicine particularly, the branch of nuclear medicine in which radionuclides are handled and administered in the form of non-encapsulated radioactive sources. In this context, this Doctoral Thesis aims to contribute to providing new knowledge in relation to the presence and behavior of artificial radionuclides of medical origin, mainly 99mTc and 131I, in environmental and biological samples both from inside and outside a medical center of the province of Tarragona. Specifically, air samples of the work environment of the nuclear medicine department and biological samples of the workers of the same department have been radiologically characterized, as well as samples of wastewater and other samples from drinking and wastewater treatment stations in the area. The radiochemical measurement technique used has been gamma spectrometry since all radionuclides evaluated are emitters of this type. Some of the samples have required the application of various pretreatments based on evaporation or selective precipitation of the radionuclide to be analyzed. On the other hand, an assessment of the effective dose at which a worker in a nuclear medicine department or a wastewater treatment station could receive for being exposed to the presence of medical radionuclides in their work environment has been made.

Keywords

Radioquímica; Radionúclids mèdics; Medi ambient; Radionucleidos médicos; Medio ambiente; Radiochemistry; Medical Radionuclides; Environment

Subjects

543 - Analytical chemistry

Knowledge Area

Ciències

Documents

TESI.pdf

5.500Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)