Influència del tractament conservador dels punts gallet miofascials en els pacients amb ictus isquèmic en fase aguda i subaguda. Estudi experimental

Author

Ventura Martínez, Pablo

Director

Cirera Viñolas, Eva

Cocho Calderón, Dolores

Date of defense

2020-02-26

Pages

225 p.



Department/Institute

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament de Ciències de la Salut

Abstract

Els punts gallet miofascials (PGMs) poden ser-hi presents a les extremitats parètiques post-ictus. Un objectiu fou determinar a l’ingrés hospitalari la presència de PGMs a la musculatura de les dues espatlles i malucs i analitzar la seva relació amb el grau de força de les pròpies extremitats parètiques. L’altre fou avaluar l’eficàcia del tractament conservador dels PGMs detectats en la millora del grau de força de les extremitats parètiques i el grau d’autonomia funcional. A través d’un assaig clínic aleatoritzat a doble cec de tractament no farmacològic amb dos grups de comparació, es detectà una elevada presència de PGMs principalment latents a espatlla i maluc parètics, la possible relació dels detectats a l’infraespinós i el gluti major amb el grau de força de les pròpies extremitats parètiques, i la possible efectivitat del seu tractament conservador amb la millora de la força i autonomia funcional.


Los puntos gatillo miofasciales (PGMs) pueden estar presentes en las extremidades paréticas post-ictus. Un objetivo fue determinar en el ingreso hospitalario la presencia de PGMs en la musculatura de ambos hombros y caderas y analizar su relación con el grado de fuerza de las propias extremidades paréticas. El otro fue evaluar la eficacia del tratamiento conservador de los PGMs detectados en la mejora del grado de fuerza de las extremidades paréticas y el grado de autonomía funcional. A través de un ensayo clínico aleatorizado a doble ciego de tratamiento no farmacológico con dos grupos de comparación, se detectó una elevada presencia de PGMs principalmente latentes en hombro y cadera paréticos, la posible relación de los detectados en el infraespinoso y glúteo mayor con el grado de fuerza de las propias extremidades paréticas, y la posible efectividad de su tratamiento conservador con la mejora de la fuerza y autonomía funcional.


Myofascial trigger points (MTrPs) may be present in the post-stroke paretic limbs. One objective was to determine in the time of hospital admission the presence of MTrPs in the muscles of both shoulders and hips and to analyze their relationship with the degree of strength of their own paretic limbs. The other was to evaluate the efficacy of the conservative treatment of MTrPs detected in the improvement of the strength of the paretic limbs and the degree of functional autonomy. Through a randomized, double-blind, non-drug treatment clinical trial, we detected a high presence of mainly latent MTrPs in the shoulder and hip paretic muscles, the possible relationship of the MTrPs detected in the infraspinatus and the gluteus maximus with the degree of strength of their own paretic limbs, and the possible effectiveness of their conservative treatment with the improvement of strength and functional autonomy.

Keywords

Ictus; Infart cerebral; Parèsia; Dèficit motor; Punt gallet miofascial; Síndrome de dolor miofascial

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Salut

Note

Programa de Doctorat: Cures Integrals i Serveis de Salut

Documents

tesdoc_a2020_ventura_pablo_influencia_tractament.pdf

4.610Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)