Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
El Trastorn Límit de la Personalitat (TLP) és un trastorn mental greu, crónic i complex que ha sigut objecte d’estudi desde fa molts anys. Concretament, una de les àreas més interesants del funcionament interpersonal en les persones amb TLP són les relacions sentimentals (RS) donat al seu alt component d’intimitat i proximitat emocional. En aquest context general, la present tesis doctoral va tenir com objectiu principal conèixer les principals variables psicològiques relacionades amb el estatus de RS (estable mínim de 12 mesos vs. sense RS) que presentaven les persones amb TLP. Primerament, es va realitzar una revisió teórica sobre els descobriments científics del tema fins l’actualitat per definir les variables implicades en el funcionament interpersonal en les RS en persones amb TLP. Posteriorment, es va realitzar un estudi comparatiu transversal entre les persones amb TLP amb una RS (n=23) i sense una RS estable (n=26). L’anàlisi estadístic va mostrar diferències significatives entre els grups en diferents variables psicopatològiques i relacionals (p.e., agressivitat, salud psicològica, autoestima, episodis traumàtics en la infantesa), presentant major disfuncionalitat interpersonal en el grup TLP amb una RS. Seguidament, es va comparar a les persones amb TLP i a les seves parelles, obtenint diferències significatives en el funcionament relacional (p.e., estil de vinculació, estil de comunicació, satisfacció emocional i dimensions de personalitat). En conjunt, els resultats obtinguts no confirmen la hipótesis general del present treball degut a que les persones amb TLP amb una RS presenten unes característiques clíniques i interpersonals més disfuncionals que les persones amb TLP que no mantenien una RS estable. Aquests descobriments van ser discutits considerant els resultats d’altres estudis previs sobre el tema.
El trastorno límite de la personalidad (TLP) es un trastorno mental severo, crónico y complejo que ha sido objeto de estudio desde hace muchos años. Concretamente, una de las áreas más interesantes del funcionamiento interpersonal en las personas con TLP son las relaciones sentimentales (RS) debido a su alto componente de intimidad y proximidad emocional. En este contexto general, la presente tesis doctoral tuvo como objetivo principal conocer las principales variables psicológicas relacionadas con el estatus de RS (estable mínimo de 12 meses vs. sin RS) que presentan las personas con TLP. Primeramente, se realizó una revisión teórica sobre los hallazgos científicos sobre el tema hasta la actualidad para definir las variables implicadas en el funcionamiento interpersonal de las RS en personas con TLP. Posteriormente, se realizó un estudio comparativo transversal entre las personas con TLP con una RS (n=23) y sin una RS estable (n=26). El análisis estadístico mostró diferencias significativas entre los grupos en diferentes variables psicopatológicas y relacionales (p.e., agresividad, salud psicológica, autoestima y episodios traumáticos en la infancia), presentando peor funcionalidad emocional y relacional el grupo TLP con una RS. Seguidamente, se comparó a las personas con TLP y a sus parejas, obteniendo diferencias significativas en el funcionamiento relacional (p.e., estilo de vinculación, estilo de comunicación, satisfacción emocional y dimensiones de la personalidad).En conjunto, los resultados obtenidos no confirman la hipótesis general del presente trabajo, ya que las personas con TLP con una RS presentan unas características clínicas e interpersonales más disfuncionales que las personas con TLP que no mantienen una RS estable. Dichos hallazgos fueron discutidos considerando los resultados de otros estudios previos sobre el tema.
Borderline Personality Disorder (BPD) is a severe, chronic and complex mental disorder that had been studied for many years. Specifically, one of the most interesting areas of interpersonal functioning in people with BPD is romantic relationships (RR) due to its high component of intimacy and emotional proximity. In this general context, the present doctoral thesis had as a main objective to know the main psychological variables related to the stable RR of people with BPD. First, a theoretical review was carried out on the scientific findings on the subject until now to define the variables involved in the interpersonal functioning of RR in people with BPD. Then, a cross-sectional comparative study was carried out among people with BPD with a RR (n=23) and without a stable RR (n=26). The statistical analysis showed significant differences between the groups in different psychopathological and relational variables (e.g., aggression, psychological health, self-esteem, childhood traumatic episodes). The BPD group with a RR showed a worse emotional state and high interpersonal dysfunction. Subsequently, people with BPD and their partners were compared obtaining significant differences in interpersonal functioning (e.g., attachment style, communication style, emotional satisfaction and personality dimensions). Overall, the results obtained do not confirm the general hypothesis of the present study, since people with BPD with a RR have more dysfunctional clinical and interpersonal characteristics than people who do not maintain a stable RR. These findings were discussed considering the results of other previous studies on the subject.
Trastorno Límite de la personalidad; Trastorn Límit de la Personalitat; Borderline Personality Disorder; Relaciones Sentimentales; Relacions Sentimentals; Romantic Relationships; Intimidad; Intimitat; Intimacy; Pareja
159.9 - Psychology; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology
Salut i serveis socials
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.