Evaluación del rendimiento físico, fisiológico, perceptivo y psicológico con privación del sueño en personal sanitario

Author

Yáñez de la Cal, Alexandre

Director

Morales Aznar, José

Date of defense

2020-07-17

Pages

161 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

L’objectiu d’aquesta tesis doctoral va ser avaluar l’estrès produït pels torns de guàrdies de 24 hores a metges residents utilitzant un enfocament multidimensional. La mostra va estar composta per dos grups de metges residents de dos hospitals, Hospital Vall Hebrón y Hospital Germans Trias de la província de Barcelona. I van ser seleccionats segons el torn de treball: un grup amb privació de son (n=42) que va participar en una guàrdia activa de 24 hores i un grup de control (n=18) que va participar en una jornada laboral normal sense privació de son. Tots els participants van completar un pre y un post test durant un cicle de 24 hores. Les mesures van incloure HRV, cortisol, temps de reacció, força de mà, equilibri, temps de reacció, escala de valoració de l’estat d’ànim. Els resultats van mostrar que l’efecte de la interacció grup x fase va ser significatiu per a totes les variables analitzades indicant que els metges en torns de guàrdia van mostrar un deteriorament significatiu en tots els indicadors fisiològics, de rendiment i estat d’ànim en comparació amb els participants del grup sense guàrdia. Aquests resultats suggereixen que es necessari revisar els sistemes de guàrdies mèdiques per a reduir la carga d’estres que incideix directament en les condicions de treball.


El objetivo de esta tesis doctoral fue evaluar el estrés producido por los turnos de guardias de 24 horas en médicos residentes usando un enfoque multidimensional. La muestra estuvo compuesta por dos grupos de médicos residentes de dos hospitales, Hospital Vall Hebrón y Hospital Germans Trias de la provincia de Barcelona. Y fueron seleccionados según el turno de trabajo: un grupo con privación de sueño (n = 42) que participó en una guardia activa de 24 horas y un grupo de control (n = 18) que participó en una jornada laboral normal sin privación de sueño. Todos los participantes completaron un pre y un post test durante un ciclo de 24 horas realizadas las dos veces a las 8 horas a.m. Las medidas incluyeron HRV, cortisol, tiempo de reacción, fuerza de mano, equilibrio, tiempo de reacción, escala de valoración del estado de ánimo. Los resultados mostraron que el efecto de la interacción grupo x fase fue significativa para todas las variables analizadas, indicando que los médicos en turno de guardia mostraban un deterioro significativo en todos los indicadores fisiológicos, de rendimiento y estado de ánimo en comparación con los participantes del grupo sin guardia. Estos resultados sugieren que es necesario revisar los sistemas de guardias médicas para reducir la carga de estrés que incide directamente en las condiciones de trabajo.


The main purpose of this PhD thesis was to evaluate the stress produced in resident doctors whose labor duty is 24 hours. In order to evaluate that, a multidimensional approach was used during the analysis performed. In the analysis performed, two groups of resident doctors from two different hospitals participated, the two hospitals involved were Hospital Vall Hebrón and Hospital Germans Trias province of Barcelona. The method of selection was based on the doctor’s work shift. The first category consisted in a group of doctors (n=42) who participated in a work shift with sleep deprivation consisting in an active guard of 24 hours. A second category of doctors (n=18) participated as a control group that performed a regular work shift without experiencing any sleep deprivation. All the doctors completed a pre and a post test during a cycle of 24 hours. All the measures evaluated included the following variables: HRV, cortisol, reaction time, hand force, balance and mood rating scale. The results showed that the effect of the group x phase interaction was significant for all the variables analyzed, indicating that doctors in duty shift appeared to show a significant deterioration of all physical, performance and mood rating indicators in comparison with their peers who were not in duty shift. These results suggest that a review of the medical guard system should be performed in order to reduce the stress that directly affects working conditions.

Keywords

Dormir; Sleep; Privació; Metges; Seguretat; Médicos; Laboral; Sanitaris; Sueño; Privación

Subjects

0 - Science and knowledge. Organization. Computer science. Information. Documentation. Librarianship. Institutions. Publications; 00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 61 - Medical sciences; 612 - Physiology. Human and comparative physiology; 614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Ciències socials, periodisme i documentació

Documents

Tesi_Alexandre_Yanez.pdf

1.833Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)