Identificación y fundamentos jurídicos de la responsabilidad laboral en el grupo de empresas en España

Author

Cremades Chueca, Oriol

Director

Beltrán de Heredia Ruiz, Ignacio

Tutor

Llebaría Samper, Sergio

Date of defense

2020-09-10

Pages

933 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Esade

Abstract

L’ objete d’aquesta tesi doctoral és estudiar la responsabilitat laboral en el grup d’ empreses i els seus fonaments jurídico-laborals en el Dret Espanyol. Mitjançant l’anàlisi jurídic i dogmàtic conjuntament amb la incorporació d’aspectes de l’Anàlisi Econòmic del Dret, es persegueix determinar si el model jurisprudencial espanyol empreat actualment per a identificar i atribuïr responsabilitat laboral en el grup d’empreses és eficaç, efectiu i si respon a un criteri d’eficiència. La finalitat última és determinar si aquest sistema jurisprudencial resulta adequat per a la protecció dels treballadors a Espanya i, en cas negatiu, proposar una matriu conceptual i uns fonaments jurídics més adients per a aquest propòsit i, en tot cas, realizar propostes de lege data i de lege ferenda per a dotar de major seguretat jurídica a tots els operadors jurídics en aquesta matèria.


El objeto de esta tesis doctoral es estudiar la responsabilidad laboral en el grupo de empresas y sus fundamentos jurídico-laborales en el Derecho Español. Mediante el análisis jurídico y dogmático junto con la incorporación de aspectos del Análisis Económico del Derecho, se persigue determinar si el modelo jurisprudencial español utilizado actualmente para identificar y atribuir responsabilidad laboral en el grupo de empresas es eficaz, efectivo y si responde a un criterio de eficiencia. La finalidad última es determinar si dicho sistema jurisprudencial resulta adecuado para la protección de los trabajadores en España y, en caso negativo, proponer una matriz conceptual y unos fundamentos jurídicos más adecuados a este propósito y, en todo caso, realizar propuestas de lege data y de lege ferenda para dotar de mayor seguridad jurídica a todos los operadores jurídicos en esta materia.


The purpose of this doctoral thesis is to analyze labour liabilities in group of companies and their labour legal basis in the Spanish law. From a legal and dogmatic analysis and incorporating some aspects of the law and economics approach, the objective is to assess if the current Spanish case law model used to identify and ascribe labour liabilities in a group of companies is effective, efficacious and responds to an efficiency criterion. The final aim is to determine if such a case law system is appropriate for employees’ protection in Spain and, if not, to propose a conceptual matrix and legal basis that are more appropriate for this purpose and, in any case, to make de lege data and de lege ferenda proposals to provide greater legal certainty to all legal operators in this issue.

Keywords

Responsabilitat laboral solidària; Grup d'empreses; Jurisprudència laboral espanyola; Propostes de lege data; Propostes de lege ferenda; Estructura de l’empresa; El concepte d'ocupador; Eficàcia, efectivitat i eficiència del Dret del Treball; Llibertat d'empresa; Descentralització productiva

Subjects

331 - Labour. Employment. Work. Labour economics. Organization of labour. ; 334 - Forms of organization and cooperation in the economy; 34 - Law. Jurisprudence; 349 - Special branches of law. Miscellaneous legal matters; 65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Negocis, administració i dret

Documents

Tesi_Oriol_Cremades.pdf

7.383Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)