Estudi de l'estabilitat de factors temperamentals utilitzant l'escala de Brazelton i l'escala Dots-R

Author

Agulló Gasull, Rosa

Director

Andrés Pueyo, Antonio

Date of defense

1994-01-01

Pages

313 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Personalitat, Avaluació i Tractament Psicològic

Abstract

Aquesta tesi pren com a base un estudi longitudinal on un grup d'infants ha estat seguit des del naixement fins als 5 anys, amb etapes intermèdies (4 mesos, 8 mesos, un any, dos anys, tres anys i finalment 5). Aquest estudi es va fer en el marc d'un projecte impulsat per l'Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el Servei d'Atenció Precoç de la mateixa ciutat, per tal d'establir mesures de prevenció i atenció precoç al llarg del primer any de vida dels infants. Es parteix de la premissa que hi ha una continuïtat entre alguns trets bàsics de la conducta del nadó i posteriors característiques evolutives del nen i que els trets associats al temperament es mantenen estables al llarg del temps, sense que els factors ambientals els modifiquin, encara que els puguin modular. Pel que fa a l'estructura de la tesi, després d'un primer capítol introductori, al capítol 2 s'aborden les diferents teories existents sobre el temperament, el seu orígen i les definicions que fan els diversos autors. S'analitza a més el concepte d'estabilitat, característica que defineix els trets del temperament, on la majoria dels autors semblen estar d'acord, tot i que molts consideren que el temperament també pot canviar. Una vegada descrits els diferents conceptes que s'estudiaran en el decurs d'aquesta tesi, i justificada la importància de considerar-los de forma conjunta, el treball propiament empíric es desenvolupa durant els capítols 3 i 4. El capítol 3 mostra el mètode i els instruments utilitzats, així com el procediment seguit. Pel que fa al capítol 4, es descriuen i analitzen els resultats obtinguts, tant en la primera fase de l'estudi (periode prenatal) com en la segona (periode pre-escolar). Més endavant, en el capítol 5 es presenta la discussió dels resultats i s'exposen les conclusions, i es divideix en tres apartats: valoració crítica del qüestionari DOTS-R, estabilitats dels factors del temperament, i per últim conclusions i síntesi. La tesi acaba amb la presentació de les conclusions generals i la corresponent síntesi. L'objectiu és integrar els resultats obtinguts en cadascuna de les dues fases del treball d'investigació i també reflexionar sobre els resultats experimentals més significatius, així com sobre les implicacions que poden tenir en aquesta àrea d'estudi.

Keywords

Temperament; Temperamento; Psicologia infantil; Psicología infantil; Child psychology; Tests psicològics per a infants; Tests psicológicos para niños; Psychological tests for children; Desenvolupament infantil; Desarrollo infantil; Child development; Anàlisi de conducta; Evaluación conductual; Behavioral assessment

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

RAG_TESI.pdf

22.00Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)