The water-energy-food nexus to tackle climate change in Morocco

Author

Barbarà Mir, Laia

Director

Gil, José M. (José María Gil Roig)

Date of defense

2020-11-12

Pages

124 p.



Department/Institute

Universitat Politècnica de Catalunya. Institut Universitari de Recerca en Ciència i Tecnologies de la Sostenibilitat

Abstract

The water, energy and food nexus is a theoretical approach to better understand and systematically examine the interactions between the natural environment and human activities, and to work towards a more organized management and use of natural resources across sectors and scales (FAO, 2014). It looks at the way a group of people -regionally, nationally, and locally- utilize resources and analyzes how they can be more efficiently managed. In implementing the WEF Nexus, there are ripple effects through the 17 Sustainable Development Goals (SDGs). In fact, several governments have already incorporated the WEF Nexus as part of their governmental policy in order to promote a more sustainable future. The WEF Nexus has four objectives: to help eradicate food insecurity, hunger, and malnutrition; make fisheries, forestry, and agriculture more productive and sustainable; help eliminate rural poverty; and enable efficient and sustainable food systems (FAO, 2019). In order to fully understand the challenges, trends, and opportunities presented by the WEF Nexus, this research covers what it is and where it comes from by studying the interlinks and trade-offs among these three resources; and suggests best practices to relieve the pressures that threaten resource availability and better manage them. However, problems arise in the implementation of those goals. For example, the rising number of climate migrants indicates that there are still problem areas in achieving the Nexus to its fullest potential. This Thesis also analyzes the current status of the WEF Nexus in these areas and provides policy recommendations for the particular case of Morocco. Within the MENA region, Morocco is probably the most vulnerable country to climate change: desertification, sea-level rise, groundwater salinization, climate migration as well as sudden flooding and storms affect the life of people in all parts of the country. Such a unique and fragile situation motivated the choice of the country as the case study for this research work. A WEF approach to managing a country’s resources is a great first step towards achieving the targets of the 2030 Agenda. The WEF Nexus is a catalyzing force for development: it underpins equality and democracy whilst setting the foundation to achieve the Sustainable Development Goals. Protecting the world’s most vital resources, without which human life is impossible, is the Nexus first priority.


El nexe aigua, energia i aliments (a partir d'ara: "WEF Nexus", de les seves sigles en anglès), és un enfocament teòric que permet comprendre millor i examinar sistemàticament les interaccions entre el medi natural i les activitats humanes, per tal d'aconseguir una gestió i un ús més racionalitzat dels recursos naturals (FAO, 2014). El WEF Nexus analitza de quina manera un grup de persones utilitzen els recursos -regionalment, nacionalment i localment- a la vegada que analitza com es podrien gestionar de manera més eficient. La implementació del WEF Nexus, té efectes en tots els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS). De fet, diversos governs ja han incorporat el WEF Nexus en la seva política governamental per tal de promoure un futur més sostenible. El WEF Nexus té quatre objectius: ajudar a erradicar la inseguretat alimentària, la fam i la desnutrició; contribuir a que la pesca, la silvicultura i l’agricultura siguin més productives i sostenibles; ajudar a eliminar la pobresa rural; i promoure sistemes alimentaris eficients i sostenibles (FAO, 2019). Per tal de comprendre els reptes, les tendències i les oportunitats que presenta el WEF Nexus, aquesta investigació comença definint què és i d’on prové per després suggerir bones pràctiques per alleujar les pressions que amenacen la disponibilitat de recursos i gestionar-les millor. No obstant, quan s'implementen aquests objectius encara sorgeixen problemes com exemplifica el creixent nombre de migrants climàtics, que posa de relleu que encara hi ha marge de millora per assolir el màxim potencial del Nexus. Aquesta Tesi també analitza l'estat actual del WEF Nexus i proposa un paquet de polítiques públiques pel cas concret del Marroc. Dins de la regió MENA, el Marroc és probablement el país més vulnerable al canvi climàtic: la desertització, l’augment del nivell del mar, la salinització de les aigües subterrànies, la migració climàtica, així com les inundacions sobtades i les tempestes, afecten la vida de les persones de totes les parts del país. Una situació tan única i tan fràgil ha motivat l’elecció del país com a cas d’estudi per aquesta Tesi. Gestionar els recursos d’un país amb un enfocament del WEF Nexus, és un gran primer pas per assolir els objectius de l’Agenda 2030. El WEF Nexus és una força catalitzadora per al desenvolupament: sustenta la igualtat i la democràcia alhora que estableix les bases per assolir els objectius de desenvolupament sostenible. La prioritat del WEF Nexus és la protecció dels recursos vitals, sense els quals la vida humana és impossible.

Subjects

332 - Regional economics. Territorial economics. Land economics. Housing economics. ; 55 - Geological sciences. Meteorology

Knowledge Area

Àrees temàtiques de la UPC::Desenvolupament humà i sostenible

Documents

TLBM1de1.pdf

16.00Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)