Aspecte i estructura argumental en les construccions passives del català

dc.contributor.author
Crespí Riutort, Isabel
dc.date.accessioned
2021-01-24T22:09:09Z
dc.date.available
2021-01-24T22:09:09Z
dc.date.issued
2020-09-22
dc.identifier.isbn
9788449095269
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/670459
dc.description.abstract
En aquesta tesi ens proposem identificar i analitzar les diferents construccions passives del català i fer una proposta formal que permeti analitzar de manera unificada les passives de diferents llengües. Seguint Embick (2004), identifiquem tres tipus de construccions passives en català: eventives, resultatives i estatives. Ara bé, modifiquen la definició de la passiva estativa que proposa Embick i considerem que és la passiva que es forma a partir de verbs estatius. En aquest sentit, considerem estatius els verbs que expressen estats kimians (Maienborn 2005). Desenvolupem la proposta d’anàlisi des de la perspectiva neoconstruccionista que sosté que la sintaxi interna del SV determina la seva estructura eventiva i la interpretació temàtica dels seus arguments, concebuts com rols eventius que adquireix un argument en funció de la seva posició en l’estructura. D’acord amb aquests supòsits, assumim que l’aspecte lèxic es deriva configuracionalment a partir de l’estructura eventiva. La contribució més important d’aquesta tesi és una nova perspectiva en l’anàlisi de les construccions passives com a patrons de lexicalització de l’estructura eventiva en un model nanosintàctic com el de Ramchand (2008, 2018).
en_US
dc.description.abstract
En esta tesis nos proponemos identificar y analizar las diferentes construcciones pasivas del catalán y hacer una propuesta formal que permita analizar de manera unificada las pasivas de diferentes lenguas. Siguiendo a Embick (2004), identificamos tres tipos de construcciones pasivas en catalán: eventivas, resultativas y estativas. Sin embargo, modificamos la definición de la pasiva estativa que propone Embick y consideramos que es la pasiva que se forma a partir de verbos estativos. En este sentido, consideramos estativos los verbos que expresan estados kimianos (Maienborn 2005). Desarrollamos la propuesta de análisis desde la perspectiva neoconstruccionista que sostiene que la sintaxis interna del SV determina su estructura eventiva y la interpretación temática de sus argumentos, concebidos como roles eventivos que adquiere un argumento en función de su posición en la estructura. De acuerdo con estos supuestos, asumimos que el aspecto léxico se deriva configuracionalmente a partir de la estructura eventiva. La contribución más importante de esta tesis es que constituye una nueva perspectiva del análisis de las construcciones pasivas como patrones de lexicalización de la estructura eventiva en un modelo nanosintáctico como el de Ramchand (2008, 2018).
en_US
dc.description.abstract
This dissertation aims at identifying and analysing different passive constructions in Catalan and providing a unified proposal to analyse passives cross-linguistically. In this respect, following Embick (2004), we identify three different passive constructions in Catalan: eventive, resultative and stative. However, we modify the definition of the so-called stative passive: it is the passive structure created from stative verbs. Specifically, we consider verbs that express Kimian states (Maienborn 2005) to be stative. We conduct our research from the neoconstructionist view that the internal syntax of the VP determines its formal event structure and the thematic interpretation of its arguments, conceived as entailments from event structure. Consequently, we assume that lexical aspect is configurationally derived from event structure. The key contribution of this dissertation is a new outlook on the formation of passive structures as lexicalisation patterns of event structure in a nanosyntactic model such as the one presented in Ramchand (2008, 2018).
en_US
dc.format.extent
529 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Passives
en_US
dc.subject
Pasivas
en_US
dc.subject
Aspecte
en_US
dc.subject
Aspecto
en_US
dc.subject
Aspect
en_US
dc.subject
Estructura argumental
en_US
dc.subject
Argument structure
en_US
dc.subject.other
Ciències Humanes
en_US
dc.title
Aspecte i estructura argumental en les construccions passives del català
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
81
en_US
dc.contributor.authoremail
isabel.crespi92@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Rigau, Gemma
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Ciència Cognitiva i Llenguatge


Documents

icr1de1.pdf

4.458Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)