dc.contributor.author
Pantaleón Sánchez, Miguel Ángel
dc.date.accessioned
2021-02-08T16:19:26Z
dc.date.available
2021-02-08T16:19:26Z
dc.date.issued
2020-09-17
dc.identifier.isbn
9788449096594
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/670717
dc.description.abstract
La colonoscòpia és la prova de referència per a l’estudi del còlon. La seva eficicàcia en quant a capacitat diagnòstica depèn de forma crítica de que el còlon estigui net de residus, permiten així la correcta visualització de tota la superfície mucosa. El protocol de preparació consisteix a seguir una dieta específica durant uns dies i prendre un potent laxant d’una manera determinada. Poques exploracions mèdiques requereixen una preparació tan exigent i complexa com la neteja del colon per a la colonoscòpia. Aquesta preparació és laboriosa, desagradable, provoca una diarrea líquida i comporta freqüentment efectes indesitjables com fam, nàusees o sensació de plenitud. Per aquests motius la preparació per a la colonoscòpia és una important barrera per a l’èxit de la prova, no assolint-se una neteja adequada en una quarta part de les mateixes. Una neteja intestinal inadequada provoca nefastes conseqüències com la cancel·lació de la prova o, en cas de realizar-se, la no detecció de lesions, retard diagnòstic, increment de complicaicons i aumgent dels costos sanitaris.
L’objectiu d’aquesta tesi és investigar diferents estratègies que permetin incrementar la qualitat de la colonoscòpia, millorant la neteja del còlon. Dos dels factors modificables relacionats amb la qualitat de la preparació, i per tant susceptibles d’intervenció, són el tipus de dieta els dies previs a la colonoscòpia i la forma d’ensenyar al pacient com ha de realitzar la preparació. Els dos assajos que comprén aquesta tesi proposen intervencions que tenen com a objectiu facilitar l’adherència al protocol de preparació. El primer d’ells se centra en els beneficis de la liberalització de la dieta en els pacients del programa de detecció precoç de càncer colorectal. Descobrirem com el fet de flexibilitzar la dieta no només facilita l’adherència al protocol i millora la tolerància de la preparació, sinó que a més augmenta l’eficàcia de la neteja intestinal. El segon estudi tracta de millorar l’adherència a les instruccions del protocol de preparació, en els pacients que han fracassat en una preparació per a la colonoscòpia. Avaluarem el potencial benefici d’una entrevista telefònica realitzada per una infermera experta dos dies abans de la colonoscòpia, i quedarà reflectit com l’educació és essencial per ajudar als nostres pacients a dur a terme amb èxit el protocol de preparació. Tots dos assajos investiguen aspectes diferents, però comparteixen la necessitat de promoure l’adherència a les instruccions per la preparación del còlon, la qual resulta determinant per assolir una adequada neteja intestinal. Aquesta tesi doctoral tracta per tant de superar dues de les limitacions existents en el protocol de neteja intestinal, amb la finalitat última d’assolir les més altes cotes de qualitat en la colonoscopia.
dc.description.abstract
La colonoscopia es la prueba de referencia para el estudio de colon. Su capacidad diagnóstica depende de forma crítica de que el colon esté limpio de residuos y permitir así la visualización de toda la superficie mucosa. El protocolo de preparación consiste en seguir una dieta específica durante unos días y tomar un potente laxante de una forma determinada. Pocas exploraciones médicas requieren una preparación tan exigente y compleja como la limpieza del colon para la colonoscopia. Esta preparación es laboriosa, desagradable, provoca una diarrea líquida y conlleva frecuentemente efectos indeseables como el hambre, las náuseas o la sensación de plenitud. Por estos motivos la preparación para la colonoscopia es percibida frecuentemente por los pacientes como una importante barrera para el éxito de la colonoscopia, y hasta una cuarta parte de ellas no logra alcanzar una limpieza adecuada. Una limpieza intestinal inadecuada provoca nefastas consecuencias como la cancelación de la colonoscopia, o si finalmente se realiza, la presencia de lesiones no detectadas, y en cualquier caso, retrasos diagnósticos, incremento de las complicaciones y de los costes sanitarios.
El objetivo de esta tesis es investigar diferentes estrategias que permitan incrementar la calidad de la colonoscopia, mejorando la limpieza del colon. Dos de los factores modificables relacionados con la calidad de la preparación, y por ende susceptibles de intervención, son el tipo de dieta los días previos a la colonoscopia y la forma de enseñar al paciente como ha de realizar la preparación. Los dos ensayos que comprenden esta tesis proponen intervenciones que persiguen facilitar la adherencia al protocolo de preparación. El primero de ellos se centra en los beneficios de la liberalización de la dieta en los pacientes del programa de detección precoz de cáncer colorrectal. Descubriremos cómo el hecho de flexibilizar la dieta no solo facilita la adherencia al protocolo y mejora la tolerancia de la preparación, sino que además aumenta la eficacia de la limpieza intestinal. El segundo estudio trata de mejorar la adherencia a las instrucciones del protocolo de preparación, en los pacientes que han fracasado en una preparación para la colonoscopia. Evaluaremos el potencial beneficio de una entrevista telefónica por una enfermera experta, dos días antes de la colonoscopia, y quedará reflejado
cómo la educación resulta esencial para ayudar a nuestros pacientes a concluir con éxito la ardua tarea de seguir el protocolo de preparación. Ambos ensayos investigan dominios diferentes, pero comparten la necesidad de promover la adherencia a las instrucciones para preparar el colon, lo cual resulta determinante para alcanzar una adecuada limpieza intestinal. Esta tesis doctoral persigue por tanto derribar dos de las barreras existentes en el protocolo de limpieza, con el fin último de alcanzar las más altas cotas de calidad.
dc.description.abstract
Colonoscopy is the gold standard for the examination of the colon. Its diagnostic capacity relies on the colon being cleaned of waste and thus, allowing correct visualization of the mucosal surface. The bowel preparation protocol consists of a specific diet for a few days, as well as taking a powerful laxative in a precise way. Few medical examinations require preparation as demanding and complex as colon cleansing for colonoscopy. This preparation is laborious, unpleasant, causes liquid diarrhea, and frequently has undesirable effects such as hunger, nausea, or feeling of fullness. For these reasons, getting ready for the procedure is often perceived by patients as an important barrier to its success, and up to a quarter fail to achieve adequate cleanliness. Inadequate bowel preparation can lead to dire consequences such as the cancellation of the colonoscopy or, if finally performed, missed lesions, diagnostic delays, and increased complications and healthcare costs. This thesis aims to investigate different strategies that increase colonoscopy quality by improving bowel cleansing. Two of the modifiable factors are the type of diet before the colonoscopy and the way to teach patients how to get prepared. The two trials included in this thesis suggest interventions that aim to facilitate adherence to the preparation protocol. The first one presents the benefits of diet liberalization in patients in the early detection program for colorectal cancer. We will see in detail how a more flexible diet not only facilitates adherence to preparation and improves its tolerance, but also how it increases the effectiveness of bowel cleansing. The second study tends to improve adherence to the preparation protocol instructions in patients who have previously failed it. It evaluates the potential benefit of a telephone intervention by an expert nurse two days before the colonoscopy, and how education is essential to help our patients complete the arduous task of faithfully following the preparation protocol. Both trials investigate different domains but share the need to promote adherence to the instructions for preparing the colon, which is decisive for achieving adequate intestinal cleansing. This thesis, therefore, seeks to break down two of the existing barriers in the cleaning protocol, with the ultimate goal of reaching the highest levels of quality.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Preparació intestinal
dc.subject
Preparación intestinal
dc.subject
Bowel preparation
dc.subject
Educació del pacient
dc.subject
Educación del paciente
dc.subject
Patient education
dc.subject.other
Ciències de la Salut
dc.title
Estrategias para mejorar la calidad de la limpieza intestinal previas a una colonoscopia
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.authoremail
miguelpantaleon@hotmail.com
dc.contributor.director
Álvarez González, Marco Antonio
dc.contributor.director
Pedro-Botet, Juan
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina