Aplicabilitat de les tècniques d’endoscòpia avançada en la caracterització dels pòlips de còlon

dc.contributor.author
Riu Pons, Fausto
dc.date.accessioned
2021-02-15T16:29:31Z
dc.date.available
2021-02-15T16:29:31Z
dc.date.issued
2020-07-17
dc.identifier.isbn
9788449096853
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/670788
dc.description.abstract
Les tècniques d’endoscòpia avançada utilitzen sistemes d’alta definició juntament amb la cromoendoscòpia convencional (aplicació de colorants sobre la lesió) o virtual (aplicació de filtres digitals que realcen la vascularització de la mucosa) que permeten una millor caracterització i detecció de lesions preneoplàsiques en comparació amb la colonoscòpia convencional (llum blanca). El sistema Narrow-Band Imaging (NBI) és la tecnologia més emprada de cromoendoscòpia virtual que com avantatges està incorporada en els endoscopis i no requereix de materials accessoris. La Societat Europea d’Endoscòpia Digestiva (ESGE) ha elaborat la primera guia d’aplicació de la imatge d’endoscòpia avançada en la detecció i diferenciació de la neoplàsia colorectal. Aquesta tesi doctoral s’enfoca en l’ús de NBI i llum blanca d’alta definició en dos grups de població de risc de càncer colorectal (CCR) on la qualitat de l’evidència és baixa. El primer estudi avalua la caracterització de la cicatriu al primer seguiment d’una polipectomia resecada en fragments amb NBI i llum blanca per detectar neoplàsia residual/recurrent. El segon estudi compara l’ús de NBI respecte llum blanca en la detecció de lesions serrades en una població amb lesions serrades però sense complir criteris de síndrome de poliposi serrada (SPS), entitat amb elevat risc de CCR. Els resultats que s’han obtingut tenen una aplicabilitat en la pràctica clínica com és la caracterització de la cicatriu amb llum blanca i NBI i la importància de millorar la detecció de lesions serrades en pacients considerats d’alt risc que pot fer canviar el diagnòstic a SPS en una proporció dels pacients. Aquesta tesi segueix la línia d’investigació en l’aplicació de tècniques de diagnòstic òptic per tal de millorar la predicció histològica dels pòlips colorectals.
en_US
dc.description.abstract
Las técnicas de endoscopia avanzada utilizan sistemas de alta definición junto con la cromoendoscopia convencional (aplicación de colorantes sobre la lesión) o virtual (aplicación de filtros digitales que realzan la vascularización de la mucosa) que permiten una mejor caracterización y detección de lesiones pre-neoplásicas en comparación con la colonoscopia convencional (luz blanca). El sistema Narrow-Band Imaging (NBI) es la tecnología más usada de cromoendoscopia virtual que como ventajas está incorporada en los endoscopios y no requiere de materiales accesorios. La Sociedad Europea de Endoscopia Digestiva (ESGE) ha elaborado la primera guía de aplicación de la imagen de endoscopia avanzada en la detección y diferenciación de la neoplasia colorrectal. Esta tesis doctoral se enfoca en el uso de NBI y luz blanca de alta definición en dos grupos de población de riesgo de cáncer colorrectal (CCR) donde la calidad de la evidencia es baja. El primer estudio evalúa la caracterización de la cicatriz al primer seguimiento de una polipectomía resecada en fragmentos con NBI y luz blanca para detectar neoplasia residual/recurrente. El segundo estudio compara el uso de NBI respecto luz blanca en la detección de lesiones serradas en una población con lesiones serradas pero sin cumplir criterios de síndrome de poliposis serrada (SPS), entidad con elevado riesgo de CCR. Los resultados que se han obtenido tienen una aplicabilidad en la práctica clínica como es la caracterización de la cicatriz con luz blanca y NBI y la importancia de mejorar la detección de lesiones serradas en pacientes considerados de alto riesgo que puede llegar a cambiar el diagnóstico a SPS en una proporción de los pacientes. Esta tesis sigue la línea de investigación en la aplicación de técnicas de diagnóstico óptico para mejorar la predicción histológica de los pólipos colorrectales.
en_US
dc.description.abstract
Advanced imaging endoscopy use high-definition endoscopes in combination with conventional (application of dyes sprayed over the lesion) or virtual (application of digital filters that enhance the mucosal and vascular pattern) chromoendoscopy to improve better detection and characterization of preneoplastic colorectal lesions compared to conventional colonoscopy (white light endoscopy). Narrow-Band Imaging (NBI) is one of the most widely used technology of virtual chromoendoscopy that is incorporated in the endoscope as a push-button on the handle of the scope. The European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) has developed the first guideline of advanced endoscopic imaging in the detection and differentiation of colorectal neoplasia. This doctoral thesis focuses on the use of high-definition white light and NBI in two populations with high risk of colorectal neoplasia in which the quality of the evidence is low. The first study was designed to assess the characterization of the scar at the first follow-up of a piecemeal endoscopic mucosal resection with NBI and white light to detect residual/recurrent neoplasm. The second study was designed to compare NBI and white light in detecting serrated lesions in a population with serrated lesions not fulfilling the serrated polyposis syndrome (SPS) criteria, an entity with a high risk of colorectal cancer. The findings obtained have applicability in clinical practice, such as the characterization of the scar with white light and NBI, and the relevance of detecting serrated lesions in patients considered as high-risk, allowing to be reclassified as having SPS in a proportion of patients. This thesis follows the line of research in the application of optical diagnostic techniques to improve the histological prediction of colorectal polyps.
en_US
dc.format.extent
144 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Pòlip de còlon
en_US
dc.subject
Pólipo de colon
en_US
dc.subject
Colorectal polyp
en_US
dc.subject
NBI
en_US
dc.subject
Colonoscòpia
en_US
dc.subject
Colonoscopia
en_US
dc.subject
Colonoscopy
en_US
dc.subject.other
Ciències de la Salut
en_US
dc.title
Aplicabilitat de les tècniques d’endoscòpia avançada en la caracterització dels pòlips de còlon
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
616.3
en_US
dc.contributor.authoremail
fausto.riu@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Bessa i Caserras, Xavier
dc.contributor.director
Andreu García, Montserrat
dc.contributor.tutor
Goday Arnó, Albert
dc.contributor.tutor
Solà Lamoglia, Ricard
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina


Documents

frp1de1.pdf

9.202Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)