Posibilidades de un turismo inclusivo. Territorio, trabajo y comunidad en las geografias del turismo

Author

Ernest Cañada Mullor, Ernest

Director

Blàzquez Salom, Macià

Date of defense

2020-07-31

Pages

348 p.



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Doctorat en Història, Història de l'Art i Geografia

Abstract

[spa] En esta tesis doctoral se pretenden identificar y caracterizar las dinámicas de exclusión e inclusión derivadas del desarrollo turístico que puedan servir de base para un desarrollo teórico del análisis social del turismo. Sobre esta perspectiva, que es caracterizada y contextualizada en el marco de los estudios turísticos, y en territorios de España y Centroamérica, se desarrollan tres líneas de investigación. En la primera se analizan las dinámicas de exclusión que se derivan de los procesos de transformación territorial por los cuales el turismo acaba siendo hegemónico en determinados espacios de Centroamérica. En la segunda se analiza cómo y porqué el trabajo turístico se ve sometido a procesos de precarización que generan lógicas de exclusión en un destino turístico como España. Parte de esta investigación está focalizada en el colectivo de camareras de piso en hoteles. Finalmente, en la tercera se analizan las posibilidades, dificultades y tensiones presentes en los procesos de construcción de modelos de desarrollo turístico que aspiran a ser más inclusivos que las dinámicas predominantes, a partir de formas de gestión colectiva de la actividad turística como el turismo comunitario que se ha desarrollado en Centroamérica. Estos análisis se desarrollan a partir de una perspectiva de clase y género, que permiten abordar mecanismos y procesos concretos de generación de desigualdad social en contextos turísticos. A pesar de la diversidad de artículos que componen esta tesis, metodológicamente comparten dos aspectos centrales. Por un lado, procesos de investigación a largo plazo con un compromiso con colectivos afectados por las situaciones de exclusión o que intentan construir propuestas de desarrollo turístico más inclusivas. Por otro lado, el uso de técnicas de investigación social de carácter cualitativo. La tesis se presenta bajo el formato de compendio de publicaciones.


[cat] En aquesta tesi doctoral es pretenen identificar i caracteritzar les dinàmiques d'exclusió i inclusió derivades del desenvolupament turístic que puguin servir de base per a un desenvolupament teòric de l'anàlisi social del turisme. Sobre aquesta perspectiva, que és caracteritzada i contextualitzada en el marc dels estudis turístics, i en territoris d'Espanya i Amèrica Central, es desenvolupen tres línies d'investigació. A la primera s'analitzen les dinàmiques d'exclusió que es deriven dels processos de transformació territorial per les quals el turisme acaba sent hegemònic en determinats espais d’Amèrica Central. A la segona s'analitza com i per què el treball turístic es veu sotmès a processos de precarització que generen lògiques d'exclusió en una destinació turística com Espanya. Part d'aquesta investigació està focalitzada en el col·lectiu de cambreres de pis en hotels. Finalment, en la tercera s'analitzen les possibilitats, dificultats i tensions presents en els processos de construcció de models de desenvolupament turístic que aspiren a ser més inclusius que les dinàmiques predominants, a partir de formes de gestió col·lectiva de l'activitat turística com el turisme comunitari que s'ha desenvolupat a Amèrica Central. Aquestes anàlisis es desenvolupen a partir d'una perspectiva de classe i gènere, que permeten abordar mecanismes i processos concrets de generació de desigualtat social en contextos turístics. Tot i la diversitat d'articles que componen aquesta tesi, metodològicament comparteixen dos aspectes centrals. D'una banda, processos d'investigació a llarg termini amb un compromís amb col·lectius afectats per les situacions d'exclusió o que intenten construir propostes de desenvolupament turístic més inclusives. D'altra banda, l'ús de tècniques d'investigació social de caràcter qualitatiu. La tesi es presenta sota el format de compendi de publicacions.


[eng] In this doctoral thesis, I attempt to identify and characterize dynamics of exclusion and inclusion derived from tourist development, which in turn constitutes the basis for theoretical development of the social analysis of tourism. Within this perspective, that is characterized and contextualized in the framework of tourism studies, and particularly in Spanish and Central American territories, the following three lines of investigation are pursued. First, the study of the dynamics of exclusion derived from territorial transformation processes in certain areas of Central America where tourism becomes hegemonic. Second, the evaluation of how and why tourism labour is subjected to precarious processes that generate logics of exclusion in a tourist destination, such as Spain. This investigation is partially focused on the housekeeping hotel’s collective. Finally, in the third part, possibilities, difficulties, and tensions present in processes of construction of tourism development models that aspire to be more inclusive than the current dynamics, departing from collective management methods of the tourist activity such as the community-based tourism developed in Central America. This research is developed from a class and gender perspective, that allow addressing specific mechanisms and processes that generate social inequality in tourism contexts. Despite the diversity of articles that comprise this thesis, methodologically speaking, they share two central aspects. On the one hand, long-term investigation processes with a commitment to affected collectives due to exclusion situations as well as communities that try to build more inclusive tourism development proposals. On the other hand, the use of qualitative social research techniques. The thesis is presented under the publication compendium format.

Keywords

Centroamérica; España; Estudios turísticos; Trabajo turístico; Precariedad; Turismo inclusivo; Turismo comunitario

Subjects

91 - Geography. Exploration of the Earth and of individual countries. Travel. Regional geography

Knowledge Area

Territori, medi i societat: Àrea de Geografia

Documents

tecm1de1.pdf

4.314Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)