Presència de compostos orgànics prioritaris i emergents en aigües destinades al consum humà

Author

Borrull Callau, Josep

Director

Borrull Ballarín, Francesc

Date of defense

2021-04-13

Pages

456 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Química Analítica i Química Orgànica

Abstract

Els contaminants orgànics són substàncies químiques amb el potencial de causar efectes adversos al medi ambient i/o a la salut humana. Degut a l’ús cada cop més elevat de substàncies químiques i la seva emissió continuada al medi ambient, aquestes es poden considerar com a pseudo-persistents, convertint en una prioritat el monitoratge de la seva presència al medi ambient. Un dels aspectes que està suscitant una major preocupació es el control dels contaminants orgànics al medi aquàtic, ja que pot afectar de manera significativa a la seva qualitat. En aquest sentit, l'objectiu principal d'aquesta Tesi es el desenvolupament de metodologia analítica basada en la cromatografía líquida acoblada a l'espectrometría de masses en tandem, utilitzant un analitzador de triple quadrupol, per a la determinació de certs contaminants orgànics, tant prioritàris com emergents, en mostres d'aigua. Un cop la metodologia ha estat desenvolupada i validada, ha estat aplicada a l'analisi de mostres d'aigua del riu Ebre i a mostres recollides en una ETAP. D'aquesta manera s'ha pogut avaluar la presència d'aquests contaminants en aquestes aigües, així com l'efectivitat dels diferents tractaments aplicats en aquesta ETAP per a l'eliminació d'aquests contaminants.


Los contaminantes orgánicos son sustancias químicas con el potencial de causar efectos adversos al medio ambiente y / o la salud humana. Debido al uso cada vez más elevado de sustancias químicas y su emisión continuada al medio ambiente, estas se pueden considerar como pseudo-persistentes, convirtiendo en una prioridad el monitoreo de su presencia en el medio ambiente. Uno de los aspectos que está suscitando una mayor preocupación es el control de los contaminantes orgánicos en el medio acuático, ya que puede afectar de manera significativa a su calidad. En este sentido, el objetivo principal de esta Tesis es el desarrollo de metodología analítica basada en la cromatografía líquida acoplada a la espectrometría de masas en tándem, utilizando un analizador de triple cuadrupolo, para la determinación de ciertos contaminantes orgánicos, tanto prioritarios como emergentes, en muestras de agua. Una vez la metodología ha sido desarrollada y validada, ha sido aplicada al análisis de muestras de agua del río Ebro y en muestras recogidas en una ETAP. De esta manera se ha podido evaluar la presencia de estos contaminantes en estas aguas, así como la efectividad de los diferentes tratamientos aplicados en esta ETAP para la eliminación de estos contaminantes.


Organic pollutants are chemicals with the potential to cause adverse effects to the environment and / or human health. Due to the increasing use of chemical substances and their continuous release into the environment, these can be considered as pseudo-persistent, making monitoring their presence in the environment a priority. One of the aspects that is causing the greatest concern is the control of organic pollutants in the aquatic environment, as it can significantly affect its quality. In this sense, the main objective of this Thesis is the development of analytical methodology based on liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry, using a triple quadrupole analyzer, for the determination of certain organic pollutants, both priority and emerging, in water samples. Once the methodology has been developed and validated, it has been applied to the analysis of water samples from the Ebro river and in samples collected in an ETAP. In this way, the presence of these pollutants in these waters has been evaluated, as well as the effectiveness of the different treatments applied in this ETAP for the elimination of these pollutants.

Keywords

Contaminants Emergents; Contaminantes Emergentes; Emerging Contaminants

Subjects

504 - Threats to the environment; 54 - Chemistry. Crystallography. Mineralogy; 542 - Practical laboratory chemistry. Preparative and experimental chemistry; 543 - Analytical chemistry

Knowledge Area

Ciències

Documents

TESI Josep Borrull Callau.pdf

15.11Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)