Marcadores ultrasonográficos asociados a deterioro cognitivo leve y demencia

dc.contributor.author
Crespo Cuevas, Ane Miren
dc.date.accessioned
2021-05-20T17:20:23Z
dc.date.available
2021-05-20T17:20:23Z
dc.date.issued
2021-02-05
dc.identifier.isbn
9788449099397
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/671722
dc.description.abstract
El deteriorament cognitiu és una de les principals causes de morbimortalitat a nivell mundial. Al voltant de 50 milions de persones a tot el món pateixen demència i es preveu que aquest nombre es tripliqui en 2050. La recerca de biomarcadors de deteriorament cognitiu s'ha aguditzat en les últimes dècades, amb un interès especial en la fase presimptomàtica de la malaltia, fase òptima per a l'aplicació d'un potencial tractament neuroprotector. La sonografía transcranial constitueix una eina no invasiva i fàcilment aplicable a la població, utilitzada ja des de fa anys en diferents àrees de la Neurologia. Recentment, s'ha descrit que l'aterosclerosi intracranial de gran got i la resistència vascular cerebral (com a mesura indirecta de la malaltia de petit vas i leucoaraiosi cerebral), s'associen amb el diagnòstic de deteriorament cognitiu i demència. No obstant això, no existeixen dades basades en estudis poblacionals longitudinals que avaluïn aquests marcadors ultrasonográficos com a predictors precoços de deteriorament cognitiu. D'altra banda, el diàmetre de l'tercer ventricle cerebral s'ha proposat com un marcador indirecte d'atròfia cerebral, fàcilment avaluable mitjançant sonografía transcranial, i que podria constituir un marcador precoç de deteriorament cognitiu. Finalment, s'han descrit altres alteracions en el parènquima cerebral en malalties neurodegeneratives avaluades mitjançant sonografía transcranial, com la hiperecogenicidad de la substància nigra (SN) en la malaltia de Parkinson (EP), però la seva relació amb el rendiment cognitiu i la demència ha estat poc estudiada. Els treballs englobats en la present tesi s'emmarquen dins d'un estudi poblacional longitudinal (Estudi Barcelona-Àsia) i se centren en la recerca de marcadors ultrasonográficos precoços de deteriorament cognitiu a llarg termini. La presència d'estenosi arterials cèrvico-cerebrals, l'índex de pulsatilitat com a mesura de la resistència vascular cerebral i el diàmetre de l'tercer ventricle han emergit com a predictors independents de deteriorament cognitiu a llarg termini en la nostra població. Aquestes troballes podrien ajudar a detectar una població en risc que podria beneficiar-se de el desenvolupament d'estratègies de prevenció primària i recerca d'alternatives terapèutiques.
dc.description.abstract
El deterioro cognitivo es una de las principales causas de morbimortalidad a nivel mundial. Alrededor de 50 millones de personas en todo el mundo padecen demencia y se prevé que este número se triplique en 2050. La búsqueda de biomarcadores de deterioro cognitivo se ha agudizado en las últimas décadas, con un interés especial en la fase presintomática de la enfermedad, fase óptima para la aplicación de un potencial tratamiento neuroprotector. La sonografía transcraneal constituye una herramienta no invasiva y fácilmente aplicable a la población, utilizada ya desde hace años en diferentes áreas de la Neurología. Recientemente, se ha descrito que la aterosclerosis intracraneal de gran vaso y la resistencia vascular cerebral (como medida indirecta de la enfermedad de pequeño vaso y leucoaraiosis cerebral), se asocian con el diagnóstico de deterioro cognitivo y demencia. Sin embargo, no existen datos basados en estudios poblacionales longitudinales que evalúen estos marcadores ultrasonográficos como predictores precoces de deterioro cognitivo. Por otra parte, el diámetro del tercer ventrículo cerebral se ha propuesto como un marcador indirecto de atrofia cerebral, fácilmente evaluable mediante sonografía transcraneal, y que podría constituir un marcador precoz de deterioro cognitivo. Finalmente, se han descrito otras alteraciones en el parénquima cerebral en enfermedades neurodegenerativas evaluadas mediante sonografía transcraneal, como la hiperecogenicidad de la sustancia nigra (SN) en la enfermedad de Parkinson (EP), pero su relación con el rendimiento cognitivo y la demencia ha sido poco estudiada. Los trabajos englobados en la presente tesis se enmarcan dentro de un estudio poblacional longitudinal (Estudio Barcelona-AsIA) y se centran en la búsqueda de marcadores ultrasonográficos precoces de deterioro cognitivo a largo plazo. La presencia de estenosis arteriales cérvico-cerebrales, el índice de pulsatilidad como medida de la resistencia vascular cerebral y el diámetro del tercer ventrículo han emergido como predictores independientes de deterioro cognitivo a largo plazo en nuestra población. Estos hallazgos podrían ayudar a detectar una población en riesgo que podría beneficiarse del desarrollo de estrategias de prevención primaria y búsqueda de alternativas terapéuticas.
dc.description.abstract
Cognitive impairment is one of the main causes of morbidity and mortality in the world. Around 50 million people worldwide have dementia and this number is expected to triple in 2050. In most cases, the aetiology of dementia is still unknown. The search of biomarkers of cognitive impairment has been intensified in recent decades, with a special interest in the presymptomatic phase of the disease, which is an optimal phase for the application of a neuroprotective treatment. Transcranial sonography is a non-invasive and easily applicable tool to the population, used for years in different areas of Neurology. Recently, it has been described that intracranial large vessel atherosclerosis and cerebral vascular resistance (as an indirect measure of small vessel disease and cerebral leukoaraiosis), are associated with the diagnosis of cognitive impairment and dementia. However, there are no longitudinal population-based data that evaluate these ultrasound markers as early predictors of cognitive impairment. On the other hand, the diameter of the third cerebral ventricle has been proposed as an indirect marker of cerebral atrophy, easily evaluable by transcranial sonography, and which could constitute an early marker of cognitive impairment. Finally, other alterations in the cerebral parenchyma evaluated with transcranial sonography have been described in neurodegenerative diseases, such as the hyperechogenicity of the substantia nigra (SN) in Parkinson’s disease (PD), but its relationship with cognitive performance and dementia has been poorly studied. The articles included in this thesis are framed within a longitudinal population study (Barcelona-AsIA Study) and focus on the search for early ultrasound markers of long-term cognitive impairment. The presence of cervico-cerebral arterial stenosis, the pulsatility index as a measure of cerebral vascular resistance and the diameter of the third ventricle have emerged as independent predictors of long-term cognitive impairment in our population. These findings could help to detect a population at risk that could benefit from the development of primary prevention strategies and therapeutic alternatives.
dc.format.extent
111 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Marcadors
dc.subject
Marcadores
dc.subject
Markers
dc.subject
Ultrasonogràfics
dc.subject
Ultrasonograficos
dc.subject
Ultrasonographics
dc.subject
Demència
dc.subject
Demencia
dc.subject
Dementia
dc.subject.other
Ciències de la Salut
dc.title
Marcadores ultrasonográficos asociados a deterioro cognitivo leve y demencia
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
00
dc.contributor.authoremail
ane_87@hotmail.com
dc.contributor.director
Vilas Rolán, Dolores
dc.contributor.director
López-Cancio Martínez, Elena
dc.contributor.tutor
Dávalos, Antoni
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina


Documents

amcc1de1.pdf

1.005Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)