Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
La direcció escolar està considerada per la literatura científica el segon factor més influent en els resultats escolars, després de l’acció del professorat. La nostra recerca analitza les relacions que s’estableixen entre la passió que tenen els directius escolars vers la seva tasca i les creences prèvies que tenen sobre l’ensenyament-aprenentatge i el lideratge. Gràcies a la Teoria de l’Acció (Pérez, 1991), la qual explica les relacions entre coneixement i motivació amb l'acció humana, s'analitza la funció directiva des de la perspectiva de les creences sobre l'ensenyament-aprenentatge i el lideratge, i la passió per l'activitat, en un context educatiu complex on es mostren evidències de la identitat fragmentada dels directors escolars. El treball de camp compta amb una mostra de 262 directius de centres d’Educació Primària i Secundària de Catalunya i utilitza una bateria d’instruments que recullen: a) les teories implícites d’ensenyament-aprenentatge dels directius, b) les creences sobre la funció directiva, i c) la passió vers la funció directiva. A més, s’ha dissenyat i validat un nou qüestionari per identificar les creences sobre la funció directiva. La pluralitat de la mostra permet realitzar un anàlisi inferencial mitjançant correlacions, anàlisi de clúster i regressions logístiques, i obtenir informació relativa a diversos perfils directius. Els resultats evidencien una major presència de teories implícites sobre l’ensenyament-aprenentatge de tipus constructivistes (Pozo et al., 2006) en directius. Alhora, seguint la classificació de Snowden i Boone (2007) es mostra una presència equiparable entre els que tenen creences de tipus complicada sobre la funció directiva i els que les tenen de tipus complex. La passió vers la funció directiva mostra alts nivells de passió harmoniosa i nivells baixos de passió obsessiva (Vallerand et al., 2003) comparativament respecte d’altres col·lectius. Apareixen, a més, relacions entre les teories implícites d’ensenyament-aprenentatge i les creences sobre la funció directiva. Finalment, es diferencien dos perfils de directius que ens permeten reflexionar sobre algunes implicacions per a la direcció escolar a Catalunya.
La dirección escolar está considerada por la literatura científica el segundo factor más influyente en los resultados escolares después de la acción del profesorado. Nuestra investigación analiza las relaciones que se establecen entre la pasión que tienen los directivos escolares sobre su tarea de dirigir y las creencias previas que tienen sobre la enseñanza y el aprendizaje, y el liderazgo. Gracias a la Teoría de la Acción (Pérez, 1991), que explica las relaciones entre conocimiento y motivación en la acción humana, se analiza la función directiva desde la perspectiva de las creencias sobre la enseñanza-aprendizaje y el liderazgo, y la pasión por la actividad directiva, en un contexto educativo complejo donde se muestran evidencias de la identidad fragmentada de los directivos escolares. El trabajo de campo cuenta con una muestra de 262 directivos de centros de Educación Primaria y Secundaria de Cataluña y utiliza una batería de instrumentos que recogen: a) las teorías implícitas de enseñanza y aprendizaje de los directivos, b) las creencias sobre la función directiva, i c) la pasión sobre la función directiva. Además, se ha diseñado y validado un nuevo cuestionario para identificar las creencias sobre la función directiva. La pluralidad de la muestra permite realizar un análisis inferencial mediante correlaciones, análisis de clúster y regresiones logísticas, y obtener información relativa a diversos perfiles directivos. Los resultados evidencian una mayor presencia de teorías implícitas sobre enseñanza y aprendizaje de tipo constructivistas (Pozo et al., 2006) en directivos. A la vez, siguiendo la clasificación de Snowden y Boone (2007) se muestra una presencia equiparable entre los directivos que tienen creencias de tipo complicado sobre la función directiva y los que las tienen de tipo complejo. La pasión sobre la función directiva muestra altos niveles de pasión armoniosa y niveles bajos de pasión obsesiva (Vallerand et al., 2003) comparativamente respecto a otros colectivos. Además aparecen relaciones entre las teorías implícitas de enseñanza y aprendizaje y las creencias sobre la función directiva. Finalmente, se diferencian dos perfiles de directivos que permiten reflexionar sobre algunas implicaciones para la dirección escolar en Cataluña.
Scientific literature considers school management as the second most influential factor in schooling outcomes; the first one is the teacher staff action. Our study analyses the relationships between head teachers' passion toward his activity and their conceptions of learning and teaching, and leadership. Thanks to the Theory of Action (Pérez, 1991), which explains the relationships between knowledge and motivation in human action, we analyse the leadership function. We do it from the perspective of conceptions of learning and teaching and leadership beliefs, and passion toward activity in a complex educational context that shows a fragmented identity of the head teachers. The fieldwork has a sample of 262 head teachers of Primary and Secondary Education centers in Catalonia. We use a battery of instruments that collect: a) head teachers' implicit learning and teaching theories, b) beliefs about leadership function, and c) the passion towards leadership. Moreover, a new questionnaire has been designed and validated in order to identify beliefs about leadership. The diversity and the representation of the sample, allows to carry out an inferential analysis using correlations, cluster analysis and logistic regressions, and to obtain information related to different head teachers profiles. The results show a greater presence of constructivist implicit learning and teaching theories in head teachers (Pozo et al., 2006). In addition, taking into account the classification of Snowden & Boone (2007) it shows a comparable presence between those with complicated beliefs about leadership and those with complex ones. The passion towards leadership shows high levels of harmonious passion and low levels of obsessive passion (Vallerand et al., 2003) in comparison with other groups. Also appear relationships between implicit learning and teaching theories and beliefs about leadership function. Finally, there are two different profiles of head teachers that allow us to reflect on some implications for school management in Catalonia.
Lideratge; Directius escolars; Aprenentatge; Passió; Creences; Liderazgo; Leadership; Pasión; Creencias; Directivos escolares
37 – Education. Training. Leisure time; 371 - Education and teaching organization and management
Educació
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.