Arte y resiliencia. Los relatos de la mediación artística en los contextos de vulnerabilidad y exclusión, desde el propio sujeto

Author

Paczkowski Reloba, María de los Ángeles

Director

López Jiménez, Paco

Codirector

Moreno González, Ascensión

Date of defense

2021-06-10

Pages

365 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés

Abstract

Aquesta tesi estudia la importància de l'art per a la promoció de la resiliència en persones que es troben en situacions de vulnerabilitat i d'exclusió social en el context de la salut mental. Es concreta en dos objectius: identificar, en els relats dels subjectes que parlen de la relació entre art i resiliència, els aspectes significatius d'aquesta relació; i comprendre les dimensions rellevants de l'art i l'acció socioeducativa, que emergeixen d'aquests relats, per transferir aquests coneixements en els processos de la reinserció social dels subjectes en els contextos de vulnerabilitat i exclusió a través de la mediació artística. La investigació compta amb la revisió bibliogràfica de quatre temes fonamentals: art, resiliència, enfocaments educatius i mediació artística. La metodologia utilitzada per al desenvolupament d'aquesta investigació se centra en l'estudi de cas i treballa amb l'anàlisi de dades dins del paradigma d'investigació qualitativa. Dels resultats obtinguts de la relació significativa de l'art i resiliència han emergit tres dimensions rellevants: l'art i el creatiu, l'espai relacional i el taller de creació. Aquestes tres dimensions ajuden a comprendre les característiques de l'art i l'acció socioeducativa per a la seva transferència a través de la mediació artística.


Esta tesis estudia la importancia del arte para la promoción de la resiliencia en personas que se encuentran en situaciones de vulnerabilidad y de exclusión social en el contexto de la salud mental. Se concreta en dos objetivos: identificar, en los relatos de los sujetos que hablan de la relación entre arte y resiliencia, los aspectos significativos de dicha relación; y comprender las dimensiones relevantes del arte y la acción socioeducativa, que emergen de estos relatos, para transferir dichos conocimientos en los procesos de la reinserción social de los sujetos en los contextos de vulnerabilidad y exclusión a través de la mediación artística. La investigación cuenta con la revisión bibliográfica de cuatro temas fundamentales: arte, resiliencia, enfoques educativos y mediación artística. La metodología utilizada para el desarrollo de esta investigación se centra en el estudio de caso y trabaja con el análisis de datos dentro del paradigma de investigación cualitativa. De los resultados obtenidos de la relación significativa del arte y resiliencia han emergido tres dimensiones relevantes: el arte y lo creativo, el espacio relacional y el taller de creación. Estas tres dimensiones ayudan a comprender las características del arte y la acción socioeducativa para su transferencia a través de la mediación artística.


This thesis analyses the importance of art for the promotion of resilience in people experiencing vulnerability and social exclusion in the context of mental health. This is specified in two main objectives: to identify the meaningful aspects in the art-resilience relationship in the stories of the individuals who report about this relationship; and to apprehend the relevant dimensions of art and socio-educational intervention inferred from these stories in order to transfer that knowledge to the processes of social rehabilitation of individuals by means of art mediation. The research includes a bibliographic review of four fundamental themes: art, resilience, educational approaches and art mediation. The methodology used for conducting this research focuses on the case study and works with data analysis within a qualitative research framework. From the results obtained in the analysis of the art-resilience relationship, three meaningful dimensions have emerged: art and creativity, the relational space and the art workshop. These three dimensions help us understand the features of art and socio-educational intervention and apply them by means of art mediation.

Keywords

Art; Arte; Resilience; Resiliencia; Resiliència; Mediació artística; Mediación artística; Art mediation; Educació social; Social education

Subjects

3 - Social Sciences; 37 – Education. Training. Leisure time; 7 - Fine arts; 73 - Plastic arts

Knowledge Area

Educació

Documents

Tesi_MariadelosAngeles_Paczkowski.pdf

18.02Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)