dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Dret
dc.contributor.author
Miranda, Julio Gonzalo
dc.date.accessioned
2021-07-30T09:44:29Z
dc.date.available
2022-05-20T02:00:17Z
dc.date.issued
2021-05-20
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/672290
dc.description
Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política
dc.description.abstract
La prisión provisional es utilizada aun en nuestros días como una pena anticipada. Esa percepción permitió analizar en el presente trabajo el instituto pretendidamente procesal bajo distintos prismas y con las herramientas que brindan diversas disciplinas. La base constitucional radica en la observación de la presunción de inocencia, principalmente en cuanto regla de tratamiento del imputado. La mirada social fue entendida dentro de las ciencias de comunicación y las funciones y problemas que se advierten en la actividad mediática dirigida al proceso penal en un Estado Democrático. La dogmática del instituto cautelar y el deslinde de los distintos elementos que conforman la decisión de encarcelamiento sin condena se detuvo en las dificultades que subsisten respecto del modo de justificar la medida tanto en sus fundamentos como en el plano probatorio. Finalmente, el estudio de las teorías de la pena permitió advertir la identidad de funciones que, en muchos casos, se verifica entre la prisión provisional y la pena, las cuales coinciden con una equivalencia de efectos y consecuencias que se advierten ilegítimas. Se defiende, en definitiva, que la medida cautelar no puede tomar los fines de la sanción.
dc.description.abstract
The provisional prison is still used today as an anticipated penalty. This perception allowed the analysis of the allegedly procedural institute in the present work under different prisms and with the tools provided by various disciplines. The constitutional basis lies in the observation of the presumption of innocence, mainly as a rule of treatment of the accused. The social view was understood within the communication sciences and the functions and problems that are noticed in the media activity directed to the criminal process in a Democratic State. The dogmatics of the precautionary institute and the demarcation of the different elements that make up the decision of imprisonment without conviction stopped at the remaining difficulties regarding the way to justify the measure both on its grounds and on the probative level. Finally, the study of the theories of punishment allowed us to notice the identity of functions that,
in many cases, is verified between provisional imprisonment and punishment, which coincide with an equivalence of effects and consequences that are perceived as illegitimate. Ultimately, it is argued that the precautionary measure cannot take the purpose of the sanction.
dc.description.abstract
La presó provisional és utilitzada fins i tot en els nostres dies com una pena anticipada. Aquesta percepció va permetre analitzar en el present treball l'institut pretesament processal sota diferents prismes i amb les eines que brinden diverses disciplines. La base constitucional rau en l'observació de la presumpció d'innocència, principalment pel que fa regla de tractament de l'imputat. La mirada social va ser entesa dins de les ciències de comunicació i les funcions i problemes que s'adverteixen en l'activitat mediàtica adreçada a el procés penal en un Estat Democràtic. La dogmàtica de l'institut cautelar i la delimitació dels diferents elements que conformen la decisió d'empresonament sense condemna es va aturar en les dificultats que subsisteixen respecte de la manera de justificar la mesura tant en els seus fonaments com en el pla probatori. Finalment, l'estudi de les teories de la pena permetre advertir la identitat de funcions que, en molts casos, es verifica entre la presó provisional i la pena, les quals coincideixen amb una equivalència d'efectes i conseqüències que s'adverteixen il·legítimes. Es defensa, en definitiva, que la mesura cautelar no pot prendre els fins de la sanció.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Presó preventiva
dc.subject
Prisión preventiva
dc.subject
Preventive detention
dc.subject
Presumpció d'innocència
dc.subject
Presunción de inocencia
dc.subject
Presumption of innocence
dc.subject.other
Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials
dc.title
La prisión provisional como pena anticipada
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.director
Corcoy Bidasolo, Mirentxu
dc.contributor.tutor
Corcoy Bidasolo, Mirentxu
dc.embargo.terms
12 mesos
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess