La distribución farmacéutica. Evolución histórica, tendencias de futuro y comercio colaborativo.

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Dret
dc.contributor.author
Catalán Lapesa, Joaquín
dc.date.accessioned
2021-11-12T09:31:37Z
dc.date.available
2022-11-05T01:00:36Z
dc.date.issued
2021-11-05
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/672751
dc.description
Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política
dc.description.abstract
Puede afirmarse que el sector farmacéutico no ha entrado en una época de cambios, sino que lleva sumergido durante las últimas dos décadas en un cambio de época. Entre los agentes del sector sanitario, así como a nivel de la sociedad en general entendemos que existe la necesidad de aumentar el conocimiento y conciencia del papel que juega el sector de la distribución farmacéutica. Las características principales de este sector son la consolidación, globalización y concentración de empresas en el mercado de la distribución; las fuertes inversiones en innovación tecnológica aplicada a la logística y a la implantación y mejora de sistemas de información; la diversificación a través de la ampliación de la oferta de servicios hacia la orientación al cliente y el valor añadido con un impacto económico, sanitario y social; la contribución al sistema sanitario en términos de servicio, calidad y reducción de costes debida a la paulatina reducción del mercado financiado por los Sistemas Nacionales de Salud a nivel europeo; el incremento del e-commerce de productos farmacéuticos a nivel mundial; las relaciones “históricamente mejorables” entre los laboratorios farmacéuticos y los mayoristas farmacéuticos en el control de la cadena de distribución de medicamentos y la contribución al sistema sanitario en términos de economías de escala, alcance y mejoras de eficiencia. El objeto de la presente tesis doctoral es el análisis de la distribución farmacéutica a nivel nacional e internacional, contemplando una serie de perspectivas sobre la organización del sector, la legislación nacional y europea, así como el posible impacto del incremento del comercio colaborativo empresarial y sus principios reguladores, en la eficiencia del sector y la relación entre los agentes intervinientes en la cadena de suministro y de valor farmacéutica.
dc.description.abstract
Es pot afirmar que el sector farmacèutic no ha entrat en una època de canvis, sinó que porta submergit durant les darreres dues dècades en un canvi d'època. Entre els agents del sector sanitari, així com a nivell de la societat en general entenem que existeix la necessitat d'augmentar el coneixement i consciència del paper que juga el sector de la distribució farmacèutica. Les característiques principals d'aquest sector són la consolidació, globalització i concentració d'empreses en el mercat de la distribució; les fortes inversions en innovació tecnològica aplicada a la logística i de la implantació i millora de sistemes d'informació; la diversificació a través de l'ampliació de l'oferta de serveis cap a l'orientació al client i el valor afegit amb un impacte econòmic, sanitari i social; la contribució al sistema sanitari en termes de servei, qualitat i reducció de costos a causa de la gradual reducció del mercat finançat pels Sistemes Nacionals de Salut a nivell europeu; l'increment de l'e- commerce de productes farmacèutics a nivell mundial; les relacions "històricament millorables" entre els laboratoris farmacèutics i els majoristes farmacèutics en el control de la cadena de distribució de medicaments i la contribució al sistema sanitari en termes d'economies d'escala, abast i millores d'eficiència. L'objecte de la present tesi doctoral és l'anàlisi de la distribució farmacèutica a nivell nacional i internacional, contemplant una sèrie de perspectives sobre l'organització del sector, la legislació nacional i europea, així com el possible impacte de l'increment del comerç col·laboratiu empresarial i els seus principis reguladors, en l'eficiència del sector i la relació entre els agents que intervenen en la cadena de subministrament i de valor farmacèutica.
dc.description.abstract
It can be said that the pharmaceutical sector has not entered into a time of change, but has been submerged for the last two decades in a change of era. Among the agents of the health sector, as well as at the level of society in general, we understand that there is a need to increase knowledge and awareness of the role played by the pharmaceutical distribution sector. The main characteristics of this sector are the consolidation, globalization and concentration of companies in the distribution market; strong investments in technological innovation applied to logistics and the implementation and improvement of information systems; diversification through an increase of services offfered towards customer orientation and added value with an economic, health and social impact; the contribution to the health system in terms of service, quality and cost reduction due to the gradual reduction of the market financed by the National Health Systems at the European level; the worldwide increase in e-commerce of pharmaceutical products; the “improvable” relationships between pharmaceutical laboratories and pharmaceutical wholesalers in the control of the pharmaceutical distribution chain and the contribution to the health system in terms of economies of scale, scope and efficiency improvements. The purpose of this doctoral thesis is the analysis of pharmaceutical distribution at a national and international level, considering a series of perspectives on the organization of the sector, the national and European legislation, as well as the potential impact in the efficiency of the sector and the relationship between the agents involved in the pharmaceutical supply and value chain of the increase in business collaboration based on its regulatory principles.
dc.format.extent
697 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Indústria farmacèutica
dc.subject
Industria farmacéutica
dc.subject
Pharmaceutical industry
dc.subject
Distribució comercial
dc.subject
Distribución comercial
dc.subject
Physical distribution of goods
dc.subject
Laboratoris
dc.subject
Laboratorios
dc.subject
Laboratories
dc.subject
Farmàcies
dc.subject
Farmacias
dc.subject
Drugstores
dc.subject
Comerç a l'engròs
dc.subject
Comercio al por mayor
dc.subject
Wholesale trade
dc.subject.other
Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials
dc.title
La distribución farmacéutica. Evolución histórica, tendencias de futuro y comercio colaborativo.
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
339
dc.contributor.director
Gómez Trinidad, Sílvia
dc.contributor.tutor
Garriga Suau, Georgina
dc.embargo.terms
12 mesos
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

JCL_TESIS.pdf

8.564Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)