Evaluación de la situación del burnout, de la reactividad al estrés y de la calidad de la vida profesional en los residentes de anestesiología de Cataluña

Author

Jimenez Capel, Yolanda

Director

Moret Ruiz, Enrique

Sariñena Fernández, María Teresa

Tutor

Julián Ibáñez, Juan Francisco

Date of defense

2021-03-26

Pages

186 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Cirurgia i Ciències Morfològiques

Abstract

L'objectiu d'aquest estudi va ser investigar la incidència del burnout, l'estrès laboral i la qualitat de vida professional entre els residents d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de Catalunya així com els possibles factors associats al seu desenvolupament. Mitjançant una enquesta anònima i voluntària es va dur a terme un estudi observacional, transversal i prospectiu dels residents d'Anestesiologia que van cursar l'especialitat (2012-2013 i 2013-2014) a Catalunya. Es van utilitzar tres qüestionaris (Malasch Burnout Inventory, Índex de Reactivitat a l'Estrès, Qualitat de Vida Professional) i es van recollir les variables sociodemogràfiques. Es va investigar l'associació entre les diferents variables recollides i els resultats dels tres qüestionaris. Van participar 287 (154, el 61,1% dels censats el primer any i 133, el 54,3% dels censats el segon any): el 49,3% va presentar un alt nivell d'esgotament emocional i el 53,3% una alta despersonalització. En total, el 63,4% dels residents van presentar signes de burnout. La puntuació mitjana de l'Índex de Reactivitat a l'Estrès va ser de 9,93 punts, el que implica que el 50% dels residents van presentar un probable trastorn d'estrès. I la seva valoració global de la Qualitat de Vida Professional va ser del 6,2 en una escala de l'1 a l'10. Només es van objectivar diferències significatives en l'any de residència i el nombre de guàrdies per al burnout així com per la qualitat de vida professional percebuda. La denegació de formació augmenta tant el burnout com els trastorns d'estrès, i l'augment de les hores de treball disminueix la realització personal. La incidència de burnout entre els residents d'Anestesiologia de Catalunya és elevada, i la meitat d'ells probablement pateixen un trastorn d'estrès. Hi ha una relació entre la presa d'ansiolítics i el nivell d'estrès i burnout, però, encara que sembla que un és conseqüència de l'altre, no podem establir una relació de causalitat.


El objetivo de este estudio fue investigar la incidencia del burnout, el estrés laboral y la calidad de vida profesional entre los residentes de Anestesiología, Reanimación y Terapéutica del Dolor de Cataluña así como los posibles factores asociados a su desarrollo. Mediante una encuesta anónima y voluntaria se llevó a cabo un estudio observacional, transversal y prospectivo de los residentes de Anestesiología que cursaron la especialidad (2012-2013 y 2013-2014) en Cataluña. Se utilizaron tres cuestionarios (Malasch Burnout Inventory, Índice de Reactividad al Estrés, Calidad de Vida Profesional) y se recogieron las variables sociodemográficas. Se investigó la asociación entre las diferentes variables recogidas y los resultados de los tres cuestionarios. Participaron 287 (154, el 61,1% de los censados el primer año y 133, el 54,3% de los censados el segundo año): el 49,3% presentó un alto agotamiento emocional y el 53,3% una alta despersonalización. En total, el 63,4% de los residentes presentó signos de burnout. La puntuación media del Índice de Reactividad al Estrés fue de 9,93 puntos, lo que implica que el 50% de los residentes presentó un probable trastorno de estrés. Y su valoración global de su Calidad de Vida Profesional fue del 6,2 en una escala del 1 al 10. Sólo se objetivaron diferencias significativas en el año de residencia y el número de guardias para el burnout así como para la calidad de vida profesional percibida. La denegación de formación aumenta tanto el burnout como los trastornos de estrés, y el aumento de las horas de trabajo disminuye la realización personal. La incidencia de burnout entre los residentes de Anestesiología de Cataluña es elevada, y la mitad de ellos probablemente padecen un trastorno de estrés. Existe una relación entre la toma de ansiolíticos y el nivel de estrés y burnout, pero, aunque parece que uno es consecuencia del otro, no podemos establecer una relación de causalidad.


The objective of this study was to investigate the incidence of burnout, stress work and quality of professional life among residents of Anaesthesiology, Resuscitation and Pain Treatment in Catalonia as well as the possible factors associated with its development. Through an anonymous and voluntary survey, a observational, cross-sectional and prospective study was carried out including Anaesthesiology residents during their specialty (2012-2013 and 2013-2014) in Catalonia. Three questionnaires were used(Malasch Burnout Inventory, Index of Reactivity to Stress, Quality of Professional Life) and demographics were collected. The association between the different variables collected and the results of the three questionnaires was investigated. 287 participated (154, 61.1% of those registered the first year and 133, 54.3% of those registered the second year): 49.3% presented a high emotional exhaustion and 53.3% a high depersonalization. In total, 63.4% of the residents presented signs of burnout. The mean score for the Stress Reactivity Index was 9.93 points, which means that 50% of the residents presenteda probable stress disorder. And their global assessment of their Professional Quality of Life was 6.2 oou of 10. Significant differences were only observed in the year of residence and the number of on-call duties for burnout as well as for perceived professional quality of life. Refusal of training increases both burnout and stress disorders, and increasing working hours decreases personal fulfillment. The incidence of burnout among residents of Anaesthesiology in Catalonia is high, and half of them probably suffer from a stress disorder. There was a relationship between taking anxiolytics and the level of stress and burnout, but, although it seems that one is a consequence of the other, we cannot establish a causal relationship.

Keywords

Estrès; Estrés; Burn out

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

yjc1de1.pdf

1.634Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)