La efectividad de los programas de desarrollo competencial emocional en la universidad. Evaluación del impacto de un Programa de Auto Liderazgo en las competencias emocionales del alumnado en Masters de Management en la Ciudad de Barcelona

Author

Montalvo García, Adolfo

Director

Martí Ripoll, Margarita

Codirector

Gallifa Roca, Josep

Date of defense

2021-09-22

Pages

332 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

La finalitat d'aquesta tesi doctoral és desvetllar quin desenvolupament competencial emocional presenta l'alumnat universitari que fa un Programa d'Auto Lideratge opcional, indagant en el poder explicatiu dels trets de la personalitat. Des d'un disseny mixt DEXPLIS i utilitzant el Model de Competències Emocionals de Bisquerra & Pérez-Escoda es respon a tres preguntes; en primer lloc que desenvolupament competencial emocional tenen els alumnes; en segon lloc, com es relaciona la competència emocional amb els trets de la personalitat a la universitat; en tercer lloc, si es presenta una major aprofitament de el programa en funció dels trets de la personalitat; i finalment, també es realitzen entrevistes qualitatives amb l'alumnat per complementar les dades quantitatives. Els resultats indiquen desenvolupament competencial emocional en les competències intrapersonals, però el programa es mostra insuficient per fer progressar de manera diferenciada en les competències interpersonals. En segon lloc, el Model CE-RP creat per a l'entorn universitari és intens tot i que amb matisos diferent a la Intel·ligència Emocional Tret. En tercer lloc, quatre dels cinc extrems en els trets de la personalitat; introversió, tancat a l'experiència, neuroticisme i antagonisme presenten un aprofitament del programa diferenciat. I finalment, les entrevistes qualitatives complementen amb una opinió generalitzada favorable sobre el programa i permeten comprovar com ha estat aquesta experiència des de la perspectiva dels alumnes participants i protagonistes d'aquesta tesi doctoral. Finalment, es comparteixen els beneficis que suposen el desenvolupament competencial emocional en la millora dels currículums a l'Espai Europeu d'Educació Superior, en una professionalització de l'alumnat més integral, així com en un major equilibri i benestar.


La finalidad de esta tesis doctoral es desvelar que desarrollo competencial emocional presenta el alumnado universitario que hace un Programa de Auto Liderazgo opcional, indagando en el poder explicativo de los rasgos de la personalidad. Desde un diseño mixto DEXPLIS y utilizando el Modelo de Competencias Emocionales de Bisquerra & Pérez-Escoda se responde a tres preguntas; en primer lugar que desarrollo competencial emocional tienen los alumnos; en segundo lugar, cómo se relaciona la competencia emocional con los rasgos de la personalidad en la universidad; en tercer lugar, si se presenta una mayor aprovechamiento del programa en función de los rasgos de la personalidad. Y por último, también se realizan entrevistas cualitativas con el alumnado para complementar los datos cuantitativos. Los resultados indican desarrollo competencial emocional en las competencias intrapersonales, pero el programa se muestra insuficiente para hacer progresar de forma diferenciada en las competencias interpersonales. En segundo lugar, el Modelo CE-RP creado para el entorno universitario es intenso aunque con matices diferente a la Inteligencia Emocional Rasgo. En tercer lugar, cuatro de los cinco extremos en los rasgos de la personalidad; introversión, cerrado a la experiencia, neuroticismo y antagonismo presentan un aprovechamiento del programa diferenciado. Y por último, las entrevistas cualitativas complementan con una opinión generalizada favorable sobre el programa y permiten comprobar cómo ha sido esta experiencia desde la perspectiva de los alumnos participantes y protagonistas de esta tesis doctoral. Finalmente, se comparten los beneficios que suponen el desarrollo competencial emocional en la mejora de los currículums en el Espacio Europeo de Educación Superior, en una profesionalización del alumnado más integral, así como en un mayor equilibrio y bienestar.


The purpose of this doctoral thesis is to disclose which emotional competence development is achieved by university students who attend an optional Self-Leadership Program, discovering the explanatory power of personality traits too. From a mixed DEXPLIS design and by using the Bisquerra & Pérez-Escoda Model of Emotional Competencies, three questions are raised; firstly, what emotional competence development do students have; secondly, how is emotional competence related to personality traits at university; thirdly, if there is a greater benefit of the program based on personality traits when doing the program. Besides that, qualitative interviews are also conducted with the students in order to complement the quantitative data. The results indicate emotional competence development in intrapersonal competences; however, the program is insufficient to make progress in a differentiated way in interpersonal competences. Also, the CE-RP Model created for the university environment is intense, although having different nuances when compared with the Trait Emotional Intelligence. Additionally, four out of the five extremes in personality traits: introversion, closed to experience, neuroticism and antagonism, present a differentiated benefit when participating the program. The qualitative interviews result in a generally favorable opinion, and allow for verification of the experience from the perspective of the participating students and protagonists of this doctoral thesis. Finally, the benefits of emotional competence development are shared to help improve curricula in the European Higher Education Area, which results in a more comprehensive professionalization of students, as well as in their greater balance and well-being.

Keywords

Competencias Emocionales; Auto Liderazgo; Rasgos Personalidad; Big Five; Desarrollo Personal; Formación Integral

Subjects

159.9 - Psychology; 37 – Education. Training. Leisure time; 378 - Higher education. Universities

Knowledge Area

Educació

Documents

Tesi_Adolfo_Montalvo.pdf

2.275Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)