Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
A dia de avui, pocs estudis han avaluat la Intel·ligència Emocional (IE) en el Trastorn Límit de la Personalitat (TLP), i menys encara en les seves fases prèvies o inicials, como seria la adolescència. Igualment, molt pocs estudis ha valorat la prevalença d’aquest trastorn en adolescents institucionalitzats. Paral·lelament, molt poques investigacions en el mon han avaluat la eficàcia de una psicoteràpia en aquest col·lectiu. Aquest estudi va analitzar la prevalença del TLP en adolescents institucionalitzats, així com estudiar la eficàcia de una teràpia basada en el desenvolupament de la IE (TIE) en aquest menors. Un total de 61 participants van ser parcialment aleatoritzats per rebre, durant tres mesos, o be el Tractament Habitual (TH), o be la TIE integrada al TH (N=36). Les variables estudiades van ser el TLP, la satisfacció vital i la IE autopercebuda. Els resultats obtinguts van indicar, en la fase pre-intervenció, una gran prevalença de simptomatologia borderline en menors institucionalitzats, així com una correlació negativa entre TLP i satisfacció vital. I, en la fase post-intervenció, les dades van mostrar una clara milloria en satisfacció vital i simptomatologia associada al TLP en els participants del grup TIE+TH, mentre que no va haver-hi canvis significatius en el TH en ninguna de les variables estudiades. Els descobriments de la present investigació suggereixen, per una part, que existeix una relació entre experiències traumàtiques en la infància i elevada presencia de simptomatologia borderline i, per una altra part, que la TIE és eficaç per tractar el TLP, com a mínim en les seves fases prèvies, així com per ajudar a menors institucionalitzats per que tinguin una major satisfacció general amb la vida.
A día de hoy, pocos estudios han evaluado la Inteligencia Emocional (IE) en el Trastorno Límite de la Personalidad (TLP) y menos aún en sus fases previas o iniciales, como sería la adolescencia. De igual forma, muy pocos estudios han valorado la prevalencia de este trastorno en adolescentes institucionalizados. Paralelamente, muy pocas investigaciones en el mundo han evaluado la eficacia de una psicoterapia en este colectivo. Este estudio buscó analizar la prevalencia del TLP en adolescentes institucionalizados, así como estudiar la eficacia de una terapia basada en el desarrollo de la IE (TIE) en dichos menores. Un total de 61 participantes fueron parcialmente aleatorizados para recibir, durante tres meses, o bien Tratamiento Habitual (TH; N=25), o bien la TIE integrada al TH (N=36). Las variables estudiadas fueron el TLP, la satisfacción vital y la Inteligencias Emocional autopercibida. Los resultados obtenidos indicaron, en la fase pre-intervención, una gran prevalencia de sintomatología bordelinde en menores institucionalizados, así como una correlación negativa entre Trastorno Límite de la Personalidad y satisfacción general con la vida. Y, en la fase post-intervención, los datos mostraron una clara mejoría en satisfacción vital y sintomatología asociada al TLP en los participantes que del grupo TIE+TH, mientras que no hubo cambios significativos en el TH en ninguna de las variables estudiadas. Los hallazgos de la presente investigación sugieren, por una parte, que existe una relación entre experiencias traumáticas en la infancia y elevada presencia de sintomatología borderline y, por otra parte, que la TIE es eficaz para tratar el TLP, como mínimo en sus fases previas, así como para ayudar a menores institucionalizados a que tengan una mayor satisfacción general con la vida.
Nowadays, few studies have evaluated Emotional Intelligence (EI) in Borderline Personality Disorder (BPD), and even fewer studies have done it on its initial stages, like it would be teenagerhood. Moreover, few researches have investigated the prevalence of this disorder among institutionalized teenagers. Meanwhile, very few investigations all over the world have measured the effectiveness of a psychotherapy on this kind of sample. Thus, this investigation analyzed the prevalence of BPD on institutionalized teenagers, as well as the effectiveness of an emotional intelligence-based therapy (EIT) on these teenagers. 61 participants were partially randomized in order to be submitted, during three months, either to the Treatment as Usual (TAU) or to the EIT combined with TAU. The analyzed variables were BPD, life satisfaction and self-perceived EI. Results showed, on the pre-intervention stage, a great prevalence of borderline symptoms, as well as a negative correlation between BPD and life satisfaction. On the post-intervention stage, results proved a clear improvement in life satisfaction and BPD on the EIT+TAU group, whilst there were no significative changes on the TAU group in any variable. The founds on this investigation indicate, in one hand, that there is a link between traumatic experiences in childhood and high prevalence of BPD, and, in the other hand, that EIT is effective in treating BPD, at least in its early stages, as well as for helping institutionalized children in having a better life satisfaction.
Intel·ligència Emocional; TLP; Adolescents Institucionalitzats; Terapia; Institutionalized teenagers; Adolescentes Institucionalizados; Emotional Inteligence; Personality Disorder; Therapy
00 – Science and knowledge. Research. Culture. Humanities; 159.9 - Psychology; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology
Ciències socials, periodisme i documentació
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.