PEDAGOGIA DEL TOPOGRAMA. Com repensar l'espai en la formació inicial dels mestres

Author

Miret Ferrer, Maria Antonia

Director

Pagès Santacana, Anna

Date of defense

2022-01-14

Pages

489 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

L'objectiu d'aquesta tesi rau en l'elaboració d'un nou concepte pedagògic: el topograma. A diferència del temps, l'espai no ha gaudit de la mateixa importància en educació. Mentre que el primer ha estat problematitzat i estudiat, i any rere any es demana als mestres la construcció del cronograma, no succeeix el mateix en el cas de l'espai. En aquesta tesi es fa una proposta conceptual, però també pràctica. A partir d'un estudi de cas, s'analitzen els espais de la Facultat de Psicologia i Ciències de l'Educació i de l'Esport-Blaquerna, i es considera si, des de la perspectiva teòrica proposada, aquests espais transiten vers el topograma, és a dir, vers d'un espai relacional, ètic, acollidor, un espai necessari perquè les relacions i situacions educatives siguin més humanes.


El objetivo de esta tesis radica en la elaboración de un nuevo concepto pedagógico: el topograma. A diferencia del tiempo, el espacio no ha gozado de la misma importancia en educación. Mientras que el primero ha sido problematizado y estudiado, y año tras año se pide a los maestros la construcción del cronograma, no sucede lo mismo en el caso del espacio. En esta tesis se hace una propuesta conceptual, pero también práctica. A partir de un estudio de caso, se analizan los espacios de la Facultad de Psicología y Ciencias de la Educación y del Deporte-Blaquerna, y se considera si, desde la perspectiva teórica que se adopta, estos espacios transitan hacia el topograma, es decir, hacia un espacio relacional, ético, acogedor, un espacio necesario para que las relaciones y situaciones educativas sean más humanas.


The aim of this thesis lies in the elaboration of a new pedagogical concept: the topogram. Unlike time, space has not enjoyed the same importance in education. While the time has been problematized and studied, and year after year teachers are asked to construct the schedule, the same does not happen in the case of space. In this thesis, a conceptual proposal is made, but also practical. Based on a case study, the spaces of the Faculty of Psychology and Sciences of Education and Sport- Blaquerna are analyzed, and it is considered whether, from the theoretical perspective of this thesis, these spaces they move towards the topogram, that is, towards a relational, ethical, welcoming space, a space necessary for relationships and educational situations to be more human.

Keywords

Topograma; Espai educatiu; Pedagogia; Teoria educació; Espai educatiu; Formació mestres

Subjects

00 – Science and knowledge. Research. Culture. Humanities

Knowledge Area

Educació

Documents

Tesi_Maria_Antonia_Miret.pdf

6.143Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)