Influencia de las variables contextuales y de juego en el rendimiento de los equipos de hockey sobre patines

Author

Arboix Alió, Jordi

Director

Buscà Safont-Tria, Bernat

Date of defense

2022-02-22

Pages

354 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

L'hoquei sobre patins és un esport d'equip amb una llarga tradició històrica i reconegut èxit esportiu en el nostre territori, però amb escassa literatura científica. L'anàlisi de les variables de rendiment és cada vegada més utilitzat i acceptat pels entrenadors i esportistes. Per aquest motiu, conèixer els diferents indicadors i variables de rendiment de cada esport, i la seva influència en el resultat final, és de gran utilitat. L’objectiu d’aquesta tesi doctoral és analitzar la influència de les variables contextuals i de joc en l'hoquei sobre patins. Per assolir-ho, s'han estudiat diferents variables a partir de l'anàlisi de les classificacions dels equips, de les actes dels partits i del visionat de partits. Els resultats obtinguts han permès efectuar 11 publicacions en revistes, que constitueixen el cos principal de la tesi, i s'han dividit en quatre blocs temàtics. El primer bloc (Estudis I, II, III, IV i V) tracta sobre les variables contextuals i la seva influència en el rendiment dels equips. En aquests treballs s'analitzen aspectes com el fet de jugar a casa, marcar el primer gol del partit, anar guanyant a la mitja part, així com el nivell del rival o jugar sense públic a les grades. De la mateixa manera, també es mostra el poder predictiu independent de cadascuna d'aquestes variables i quan es complementen entre elles. De forma genèrica, es demostra que les variables contextuals influeixen en el resultat dels partits, essent el nivell dels equips i el resultat a la mitja part les variables predictives més potents. El segon bloc (Estudis VI, VII i VIII) analitza les accions a pilota parada (penals i faltes directes) i la seva influència en el resultat dels partits. Els resultats obtinguts confirmen que el rendiment de les accions a pilota parada té una gran rellevància en el resultat final, i de forma més global en el rendiment dels equips a final de temporada. El tercer bloc (Estudis IX i XI) quantifica l'equilibri competitiu de les principals lligues europees d'hoquei sobre patins, mostrant que de forma genèrica hi ha més desigualtat que en altres esports. Finalment, en el quart bloc (Estudis X i XI) es comparen alguns dels aspectes analitzats en aquesta tesi com el fet de jugar a casa o l'equilibri competitiu segons el gènere de la competició, trobant algunes diferències rellevants entre les lligues masculines i femenines. En conclusió, hi ha variables contextuals i de joc que influeixen en el rendiment i en el resultat final en els partits d'hoquei sobre patins. Conèixer adequadament els factors estudiats pot ajudar als entrenadors i jugadors a adaptar millor les seves estratègies i objectius d'entrenament abans de cada competició, establint un millor coneixement i comprensió de el joc, i així poder aconseguir un millor rendiment esportiu.


El hockey sobre patines es un deporte de equipo con una larga tradición histórica y reconocido éxito deportivo en nuestro territorio, pero con escasa literatura científica. El análisis de las variables de rendimiento es cada vez más utilizado y aceptado por entrenadores y deportistas. Por este motivo, conocer los distintos indicadores y variables de rendimiento de cada deporte, y su influencia en el resultado final, es de gran utilidad. Esta tesis doctoral tiene como objetivo analizar la influencia de las variables contextuales y de juego en el hockey sobre patines. Para ello, se han estudiado distintas variables a partir del análisis de las clasificaciones de los equipos, de las actas de los partidos y del visionado de partidos. Los resultados obtenidos han permitido efectuar once publicaciones en revistas, que constituyen el cuerpo principal de la tesis, y se han dividido en cuatro bloques temáticos. El primer bloque (Estudios I, II, III, IV y V) trata sobre las variables contextuales y su influencia en el rendimiento de los equipos. En estos trabajos se analizan aspectos como el hecho de jugar en casa, de marcar el primer gol del encuentro, de ir ganando a la media parte, así como el nivel del rival o jugar sin público en las gradas. Asimismo, también se muestra el poder predictivo independiente de cada una de estas variables y cuando se complementan entre ellas. De forma genérica, se demuestra que las variables contextuales influyen en el resultado de los partidos, siendo el nivel de los equipos y el resultado a la media parte las variables predictivas más potentes. El segundo bloque (Estudios VI, VII y VIII) analiza las acciones a pelota parada (penaltis y faltas directas) y su influencia en el resultado de los partidos. Los resultados obtenidos confirman que el rendimiento de las acciones a pelota parada tiene una gran relevancia en el resultado final, y de forma más global en el rendimiento de los equipos a final de temporada. El tercer bloque (Estudios IX y XI) cuantifica el equilibrio competitivo de las principales ligas europeas de hockey sobre patines, mostrando que de forma genérica hay más desigualdad que en otros deportes. Finalmente, en el cuarto bloque (Estudios X y XI) se comparan algunos de los aspectos analizados en esta tesis como el hecho de jugar en casa o el equilibrio competitivo según el género de la competición, encontrando algunas diferencias relevantes entre las ligas masculinas y femeninas. En conclusión, existen variables contextuales y de juego que influyen en el rendimiento y en el resultado final en los partidos de hockey sobre patines. Conocer adecuadamente los factores estudiados puede ayudar a los entrenadores y jugadores a adaptar mejor sus estrategias y objetivos de entrenamiento antes de cada competición, estableciendo un mejor conocimiento y comprensión del juego, y así poder conseguir un mejor rendimiento deportivo.


Rink hockey is a team sport with a historical tradition and recognised success in our territory, but is rarely featured in scientific literature. However, because the analysis of performance variables is increasingly used and accepted by coaches and athletes, knowing the different performance indicators and variables of each sport and their influence on competitive outcomes can be quite useful. The aim of this doctoral thesis is to analyse the influence of contextual and game variables in rink hockey. Different variables have been studied in the analysis of the teams’ rankings, official scoresheets and scouting reports from recorded matches. The results obtained have been reported in 11 journal publications, which constitute the main body of the thesis, divided into four thematic sections. The first section (Articles I, II, III, IV and V) analyses the influence of contextual variables on teams’ performance. In those articles, aspects such as the game location, first goal, halftime status, the opponent’s level and playing without spectators are analysed. Likewise, the independent predictive power of each variable alone and in interaction with each other is reported. As a general trend, contextual variables influence the outcomes of matches, with the level of the teams and the halftime status as the most powerful predictive variables. The second section (Articles VI, VII and VIII) analyses the influence of individual set-pieces (i.e. penalties and free direct hits) on the outcome of matches. The results confirmed that individual set-pieces greatly influence the outcomes and, more globally, teams’ performance at the end of seasons. The third section (Articles IX and XI) quantifies the competitive balance in major European rink hockey leagues and shows that there is more inequality in rink hockey than in other sports. Last, in the fourth section (i.e. Articles X and XI), some topics analysed in the thesis, including the fact of playing at home and the competitive balance, are compared according to the gender of the league, which reveals some relevant differences between men’s and women’s leagues. In conclusion, some contextual and game variables influence teams’ performance and the outcome of matches in rink hockey. Knowing the factors studied can help coaches and players to better adapt their strategies and training objectives before each competition, to have a better understanding of the game and, as a result, to improve their performance.

Keywords

Roller hockey; Performance analysis; Match variables; Home Advantage; individual set-pieces

Subjects

311 - Statistics as a science. Statistical theory; 517 - Analysis

Knowledge Area

Ciències socials, periodisme i documentació

Documents

Tesi_Jordi_Arboix.pdf

30.10Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)