Anàlisi de la seguretat humana en l’àmbit penitenciari: riscos multifactorials

dc.contributor.author
Mateo Álvarez, José Luis
dc.date.accessioned
2022-03-20T14:25:25Z
dc.date.available
2022-07-05T02:00:11Z
dc.date.issued
2021-07-05
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/673843
dc.description.abstract
La seguretat humana, emana i suposa en essència com a expressió nascuda de l’ONU (programa PNUD 1994). Aquesta anàlisi aplicada sobre la seguretat humana en l’àmbit penitenciari pretén investigar com afecten les condicions i els elements en el sentit més bàsic a les condicions de vida; en essència, les seves set dimensions que la formen: la seguretat personal, política, alimentària, mediambiental, econòmica que atorga el treball, en la protecció de la salut, i la comunitat social. Aquesta tesi, neix de la inquietud d’aportar els resultats de la recerca amb l’objectiu de presentar una anàlisi de la seguretat humana en l’àmbit penitenciari i els seus riscos multifactorials, amb propostes de millora adaptades a una Administració innovadora, que salvaguardi les necessitats de la ciutadania, i amb eines de gestió de riscos que afecten tant a les plantilles de professionals com als interns que compleixen condemna als centres penitenciaris. La presó constitueix, doncs, un espai altament restrictiu i ritualitzat; un lloc que imposa pautes dures en el comportament de l’individu, prohibicions i limitacions clares que trenquen totes les formes de llibertat i autonomia dels éssers humans. Per la qual cosa es fa una proposta de millora de la qualitat en els processos selectius i la formació del professionals penitenciaris, i dels directius, amb nous estàndards d’excel·lència com a resposta a la millora de resultats. També, s’analitzen la globalització, les formes de privatitzacions, el treball penitenciari dels interns, les minories socials, la rellevància de l’educació i la reinserció laboral. Així mateix, es pretén evidenciar que es necessiten espais plenament educatius, espais plenament emocionals, espais on s’explorin els traumes i es tractin individualment els problemes de les persones penades. Les administracions penitenciàries tenen un paper essencial a la nostra societat i són fonamentals per a la seguretat humana i els drets de les persones. No obstant això, no se’ls dona la rellevància que pertoca a la funció de dirigir i administrar presons justes, humanes i efectives, i on hauria d’haver un equilibri en la relació i especial subjecció entre el cuidador i l’intern. Les presons són el reflex de la societat, però no només per part dels interns, sinó que, també dels professionals que hi treballen dia a dia.
en_US
dc.description.abstract
La seguridad humana, emana y supone en esencia como expresión nacida de la ONU (programa PNUD 1994). Este análisis aplicado sobre la seguridad humana en el ámbito penitenciario pretende investigar cómo afectan las condiciones y los elementos en el sentido más básico a las condiciones de vida; en esencia, sus siete dimensiones que la forman: la seguridad personal, política, alimentaria, medioambiental, económica que otorga el trabajo, en la protección de la salud, y la comunidad social. Esta tesis, nace de la inquietud de aportar los resultados de la investigación, con el objetivo de presentar un análisis de la seguridad humana en el ámbito penitenciario y sus riesgos multifactoriales, con propuestas de mejora adaptadas a una Administración innovadora que salvaguarde las necesidades de la ciudadanía, y con herramientas de gestión de riesgos que afectan tanto a las plantillas de profesionales como a los internos que cumplen condena en los centros penitenciarios. La prisión constituye, pues, un espacio altamente restrictivo y ritualizado; un lugar que impone pautas duras en el comportamiento del individuo, prohibiciones y limitaciones claras que rompen todas las formas de libertad y autonomía de los seres humanos. Por lo cual se hace una propuesta de mejora de la calidad en los procesos selectivos y la formación de los profesionales penitenciarios, y de los directivos, con nuevos estándares de excelencia como respuesta a la mejora de resultados. También, se analizan la globalización, las formas de privatizaciones, el trabajo penitenciario de los internos, las minorías sociales, la relevancia de la educación y la reinserción social y laboral. Asimismo, se pretende evidenciar que se necesitan espacios plenamente educativos, espacios plenamente emocionales, espacios donde se exploren los traumas y se traten individualmente los problemas de las personas penadas. Las administraciones penitenciarias tienen un papel esencial en nuestra sociedad y son fundamentales para la seguridad humana y los derechos de las personas. Sin embargo, no se les da la relevancia que corresponde a la función de dirigir y administrar prisiones justas, humanas y efectivas, y donde debería haber un equilibrio en la relación y especial sujeción entre el cuidador y el interno. Las prisiones son el reflejo de la sociedad, pero no sólo por parte de los internos, sino que, también de los profesionales que trabajan día a día.
en_US
dc.description.abstract
Human security emanates and is essentially an expression created by UN (UNDP 1994 program). This applied analysis about human security in penitentiary center to investigate how conditions and elements in the most basic sense affect into living conditions; in essence, which is compose by seven dimensions: personal, political, alimentary, environmental, economical security which are given by work, for protection of health, and the social community. This thesis arises from the concern to provide the results of research with the aim of introduce an analysis of human security in prison and its multifactorial risks, with adapted proposals to improve an innovate administration that safeguards the citizens needs’, and with risk management tools which impact both prison staff and inmates who serve sentences. The prison is, so, a highly restrictive and ritualized space; a place that imposes harsh guidelines on individual behavior, clear prohibitions and limitations that break all forms of human freedom and autonomy. Therefore, a proposal is made to improve the quality of the selection processes and the training of prison professionals and managers, with new standards of excellence in response to the improvement of results. It also analyzes globalization, forms of privatization, prison work for inmates, social minorities, the relevance of education and employment reintegration. In addition, it aims to demonstrate that fully educational and emotional spaces are needed, where traumas are explored, and the problems of the punished people are treated individually. Prison administrations play an essential role in our society and are fundamental to human security and human rights. However, they are not given the relevance in the role of directing and administering righteous, humane and effective prisons, where there should be a balance in the relationship and special subjection between the caregiver and the inmate. Prisons reflects our society, not only by inmates, but also by professionals who work in there every day.
en_US
dc.format.extent
686 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Gestió penitenciària
en_US
dc.subject
Gestión penitenciaria
en_US
dc.subject
Prison management
en_US
dc.subject
Riscos multifactorials
en_US
dc.subject
Riesgos multifactoriales
en_US
dc.subject
Multifactorial risks
en_US
dc.subject
Seguretat humana
en_US
dc.subject
Seguridad humana
en_US
dc.subject
Human security
en_US
dc.subject.other
Ciències Socials
en_US
dc.title
Anàlisi de la seguretat humana en l’àmbit penitenciari: riscos multifactorials
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
3
en_US
dc.contributor.authoremail
peplluism@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Martínez Quirante, Roser
dc.embargo.terms
12 mesos
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Seguretat Humana i Dret Global


Documents

rmq1de1.pdf

5.838Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)