Factores predictivos de fatiga persistente en el curso de la artritis reumatoide

dc.contributor.author
Rodríguez Muguruza, Samantha Lucía
dc.date.accessioned
2022-04-01T19:20:35Z
dc.date.available
2022-04-01T19:20:35Z
dc.date.issued
2021-07-02
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/673960
dc.description.abstract
La fatiga és un símptoma freqüent entre els pacients amb malalties cròniques com la AR. És un concepte on interaccionen aspectes biològics, psicològics i socials. Des de la perspectiva dels pacients amb AR, la fatiga és un dels aspectes més importants de la seva malaltia, la defineixen com a incontrolable. Té una prevalença del 40-80% depenent de l'escala utilitzada per a la seva ponderació. Els factors que es relacionen amb més freqüència amb la fatiga són el dolor, les alteracions del somni, la deterioració de la funció física i les alteracions de l'estat d'ànim. La correlació entre activitat de malaltia i el llindar de fatiga és controvertida. En la pràctica clínica habitual es disposen de nombrosos tractaments per a la AR, no obstant això, no existeix un tractament específic per a la fatiga. La fatiga en la AR d'inici no és un símptoma molt estudiat. Els estudis publicats no investiguen la seva evolució ni les seves possibles trajectòries en el curs de la malaltia. La present tesi, pretén donar a conèixer els factors relacionats amb la fatiga al inici de la AR, els factors que influeixen durant la seva evolució amb els possibles predictors de la persistència de fatiga. El coneixement d'aquests diferents factors podria desenvolupar importants estratègies de prevenció i tractament.
en_US
dc.description.abstract
La fatiga es un síntoma frecuente entre los pacientes con enfermedades crónicas tales como la AR. Es un concepto complejo en donde interaccionan aspectos biológicos, psicológicos y sociales. Desde la perspectiva de los pacientes con AR, la fatiga es uno de aspectos más importantes de su enfermedad, la definen como incontrolable y abrumadora. Tiene una prevalencia del 40-80% dependiendo de la escala usada para su ponderación. Los factores que se relacionan con más frecuencia con la fatiga son el dolor, las alteraciones del sueño, el deterioro de la función física y las alteraciones del estado de ánimo. La correlación entre actividad de enfermedad y el umbral de fatiga es controvertida. En la práctica clínica habitual se disponen de numerosos tratamientos para la AR, no obstante no existe un tratamiento específico para la fatiga. La fatiga en la AR de inicio no es un síntoma muy estudiado. Los estudios publicados no investigan su evolución ni sus posibles trayectorias en el curso de la enfermedad. La presente tesis, pretende dar a conocer los factores relacionados con la fatiga en el inicio de la AR, los factores que influyen durante su evolución con los posibles predictores de la persistencia de fatiga. El conocimiento de estos distintos factores podría desarrollar importantes estrategias de prevención y tratamiento.
en_US
dc.description.abstract
Fatigue is a frequent symptom in patients with rheumatic diseases including RA. RA-related fatigue is complex concept with biological, psychological and social interactions. From a patient perspective, fatigue is one of the most important manifestations to address and it is defined as an uncontrollable and overwhelming symptom. The reported prevalence of fatigue in RA varies widely depending on the criteria used, but the prevalence of clinically relevant fatigue is commonly given as between 40 and 80%. Fatigue in patients with established RA has been related to pain, sleep quality, activity limitación, mental health problems. The relationship between fatigue and disease activity is contrversial. Over the last decades, the increasing knowledge in the area of rheumatoid arthritis has progressively expanded the arsenal of available drugs however; specific pharmacologic interventions for RA fatigue have not yet been developed. For fatigue in early RA only a limited number of studies are available, most of which did not study fatiguetrajectories. The present work set out to identify factors associated with fatigue at baseline, to determine its trajectories and predictors of persistent fatigue. The identification of distinct longitudinal fatigue trajectories and their relation with specific patient or illness related aspects can provide the opportunity to know about fatigue in early RA and might provide indications for tailored interventions.
en_US
dc.format.extent
158 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Fatiga
en_US
dc.subject
Fatigue
en_US
dc.subject
Artritis
en_US
dc.subject
Arthritis
en_US
dc.subject
Reumatoide
en_US
dc.subject
Rheumatoid
en_US
dc.subject.other
Ciències de la Salut
en_US
dc.title
Factores predictivos de fatiga persistente en el curso de la artritis reumatoide
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
00
en_US
dc.contributor.authoremail
sami_rodriguezm@hotmail.com
en_US
dc.contributor.director
Lukas, Cédric
dc.contributor.director
Marsal Barril, Sara
dc.contributor.director
Olivé Marqués, Alejandro
dc.contributor.tutor
Pedro-Botet Montoya, Ma Luisa
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina


Documents

slrm1de1.pdf

3.109Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)