Bones pràctiques de les ràdios locals de Catalunya en matèria d'espais de diàleg i convivència entre les persones autòctones i les immigrades estrangeres. El cas dels programes premiats per la Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Estudis de Comunicació
dc.contributor.author
Marchesi García, Mónica Olivia
dc.date.accessioned
2022-05-18T11:45:33Z
dc.date.available
2024-04-20T22:05:15Z
dc.date.issued
2022-04-21
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/674281
dc.description.abstract
Aquesta tesi se centra en l’estudi de les ràdios locals catalanes i la creació d’espais de diàleg i convivència entre les persones autòctones i les immigrades estrangeres a través de la seva programació. Per fer-ho hem escollit un total de deu programes que han estat reconeguts amb el premi de la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Hem analitzat cadascun dels programes premiats des de l’any 2009 fins al 2019. L'objectiu general va ser identificar, analitzar i avaluar les bones pràctiques de les ràdios locals de Catalunya en matèria d’integració de la immigració i de creació d’espais de diàleg i convivència entre les persones autòctones i les immigrades estrangeres. En la introducció es defineix l'objecte d'estudi, s'estableixen els objectius i es presenten els antecedents i la justificació de la recerca. En el punt 2, del marc teòric i contextual s'ofereixen els aspectes sociodemogràfics, jurídics i polítics de la immigració a Espanya i Catalunya, s'aborden les principals recerques i aportacions en el camp dels estudis sobre comunicació i immigració. En el punt 3, es desenvolupa la metodologia: s'expliquen les tècniques d'anàlisi utilitzades i l'anàlisi de contingut qualitatiu amb les seves respectives dimensions i indicadors. En el punt 4, es presenten els resultats de l'anàlisi de cadascun dels programes de ràdio i de les entrevistes en profunditat realitzades als directors/es de les emissores, productors/es dels programes i expertes de la Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual de Catalunya. La tesi finalitza en el punt 5, on s’exposa les conclusions generals, les limitacions, recomanacions i futures línies de recerca. Aquesta recerca contribueix a la comprensió del fenomen de les ràdios locals de Catalunya en relació a les seves capacitats per a establir diàlegs entre les persones autòctones i les immigrades estrangeres.
en_US
dc.description.abstract
Esta tesis se centra en el estudio de las radios locales catalanas y la creación de espacios de diálogo y convivencia entre las personas autóctonas y las inmigradas extranjeras a través de su programación. Para hacerlo se han escogido un total de diez programas que han sido reconocidos con el premio de la Mesa para la Diversidad en el Audiovisual del Consejo del Audiovisual de Cataluña. Se analizó cada uno de los programas premiados desde el año 2009 hasta el 2019. El objetivo general fue identificar, analizar y evaluar las buenas prácticas de las radios locales de Cataluña en materia de integración de la inmigración y de creación de espacios de diálogo y convivencia entre las personas autóctonas y las inmigradas extranjeras. En la introducción se define el objeto de estudio, se establecen los objetivos y se presentan los antecedentes y la justificación de la investigación. En el punto 2, del marco teórico y contextual se ofrecen los aspectos sociodemográficos, jurídicos y políticos de la inmigración en España y Cataluña, se abordan las principales investigaciones y aportaciones en el campo de los estudios sobre comunicación e inmigración. En el punto 3, se desarrolla la metodología: se explican las técnicas de análisis utilizadas y el análisis de contenido cualitativo con sus respectivas dimensiones e indicadores. En el punto 4, se presentan los resultados del análisis de cada uno de los programas de radio y de las entrevistas en profundidad. La tesis finaliza en el punto 5, que expone las conclusiones generales, las limitaciones, recomendaciones y futuras líneas de investigación. Esta investigación contribuye a la comprensión del fenómeno de las radios locales de Catalunya en relación a sus capacidades para establecer diálogos entre las personas autóctonas y las inmigradas extranjeras.
en_US
dc.description.abstract
This thesis focuses on the study of Catalan local radio stations and the creation of spaces for dialogue and coexistence between local people and foreign immigrants through their programming. To do so, a total of ten programmes were chosen that have been recognised with the award of the Bureau for Diversity in the Audiovisual Field of the Catalan Audiovisual Council. Each of the award-winning programmes from 2009 to 2019 was analysed. The general objective was to identify, analyse and evaluate the good practices of local radio stations in Catalonia in terms of integrating immigrants and creating spaces for dialogue and coexistence between native people and foreign immigrants. The introduction defines the object of the study, establishes the objectives and presents the background and justification for the research. Point 2, the theoretical and contextual framework, offers the socio-demographic, legal and political aspects of immigration in Spain and Catalonia, and deals with the main research and contributions in the field of studies on communication and immigration. In point 3, the methodology is developed: the analysis techniques used and the qualitative content analysis with their respective dimensions and indicators are explained. In section 4, the results of the analysis of each of the radio programmes and the in-depth interviews are presented. The thesis ends in section 5, which sets out the general conclusions, limitations, recommendations and future lines of research. This research contributes to the understanding of the phenomenon of local radio stations in Catalonia in relation to their capacity to establish dialogues between native people and foreign immigrants.
en_US
dc.format.extent
439 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
bones pràctiques radiofòniques
en_US
dc.subject
ràdios locals
en_US
dc.subject
convivència
en_US
dc.subject
buenas prácticas radiofónicas
en_US
dc.subject
radios locales
en_US
dc.subject
good radio practices
en_US
dc.subject
local radios
en_US
dc.subject
cohabitation
en_US
dc.subject.other
Ciències Socials i jurídiques
en_US
dc.title
Bones pràctiques de les ràdios locals de Catalunya en matèria d'espais de diàleg i convivència entre les persones autòctones i les immigrades estrangeres. El cas dels programes premiats per la Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
00
en_US
dc.subject.udc
070
en_US
dc.subject.udc
3
en_US
dc.subject.udc
316
en_US
dc.contributor.authoremail
monicamarchesi@hotmail.com
en_US
dc.contributor.director
López López, Bernat
dc.contributor.director
Comas D'Argemir Cendra, Maria Dolors
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documentos

TESI Mónica Olivia Marchesi García.pdf

4.121Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)