Anatocismo: efectos jurídicos del dinero como bien productivo

Author

Díaz Silva, Cristopher

Director

Villagrasa Alcaide, Carlos

Tutor

Villagrasa Alcaide, Carlos

Date of defense

2022-03-21

Pages

403 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

Los intereses responden al principio económico de productividad del dinero y se presentan como una figura propia de los contratos de financiación, cuya justificación descansa en el sacrificio económico que sufre el dueño del capital prestado y que se tradujo en el reconocimiento de los intereses como frutos civiles del capital, cuya percepción se garantiza a través de la configuración de la relación obligatoria. En este trabajo, se argumenta la ausencia de dicha justificación en la relación contractual entre las entidades financieras, principalmente representadas por los bancos, y los consumidores financieros, falta de justificación que basamos en el funcionamiento del sistema financiero actual, en el que el contrato que alberga el crédito y el dinero, han dejado de tener la naturaleza que permitió afirmar la fundamentación económica y jurídica que amparó la legislación que reconoció los intereses como una prestación lícita. Esta argumentación se sustenta en un método dogmático y comparado, a través del que se irá comprobando la vigencia del principio de productividad, su operatividad y la adecuación de este principio con el estado actual de evolución del dinero y, de esta manera, negar las razones principales que mantienen vigente el anatocismo.


Els interessos responen al principi econòmic de productivitat dels diners i es presenten com una figura pròpia dels contractes de finançament, la justificació dels quals descansa en el sacrifici econòmic que pateix el propietari del capital prestat i que es va traduir en el reconeixement dels interessos com a fruits civils del capital, la percepció del qual es garanteix a través de la configuració de la relació obligatòria. En aquesta investigació, s'argumenta l'absència de la justificació esmentada en la relació contractual entre les entitats financeres, principalment representades pels bancs, i els consumidors financers, manca de justificació que basem en el funcionament del sistema financer actual, en què el contracte que alberga el crèdit i els diners, han deixat de tenir la naturalesa que va permetre afirmar la fonamentació econòmica i jurídica que va emparar la legislació que va reconèixer els interessos com una prestació lícita. Aquesta argumentació se sustenta en un mètode dogmàtic i comparat, mitjançant el qual s'anirà comprovant la vigència del principi de productivitat, la seva operativitat i l'adequació d'aquest principi amb l'estat actual d'evolució dels diners i, així, negar-ne les raons principals que mantenen l'anatocisme vigent.


The interests respond to the economic principle of money productivity and are presented as a figure inherent to mutuum or simple loan, whose justification rests on the economic sacrifice suffered by the owner of the borrowed capital and which was translated into the recognition of interests as civil fruits. of capital, the perception of which is guaranteed through the configuration of the mandatory relationship. In this research, the absence of such justification is argued in the contractual relationship between financial entities, mainly represented by banks, and financial consumers, a lack of justification that we base on the operation of the current financial system, in which the contract that it houses credit and money, they have ceased to have the nature that allowed to affirm the economic and legal foundation that protected the legislation that recognized the interests as a legal benefit. This argument is based on a dogmatic and comparative method, through which the validity of the principle of productivity, its operability, and the adequacy of this principle with the current state of evolution of money will be verified and, in this way, denying the main reasons that keep anatocism in force.

Keywords

Dret privat; Derecho civil; Civil law; Deute; Deuda; Debt; Interès; Interés; Interest; Moneda; Moneda; Money

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Note

Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política

Documents

CDS_TESIS.pdf

2.113Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)