Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
Per garantir l`èxit educatiu de tots els alumnes, ningú pot quedar enrere. Els Tallers de Suport a la Tasca Escolar (STE), organitzats pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb entitats locals i les escoles, són un recurs dissenyat per lluitar contra el fracàs escolar a partir d’activitats extraescolars destinades als infants en situació de vulnerabilitat. La finalitat d’aquesta tesi és determinar si els STE són un bon recurs per potenciar l’èxit educatiu i si cal optimitzar-los. Plantegem l’estudi de l’impacte dels STE a partir dels següents objectius: analitzar el funcionament i valorar l’assoliment dels objectius dels STE; verificar el grau de satisfacció dels agents implicats en els STE (infants, tutors, monitors, famílies, caps d’estudis i representants de l’Administració Educativa –assessors LIC, Equips de Llengua i Cohesió Social–); i finalment proposar millores. Per implementar els objectius d’investigació s’han dissenyat qüestionaris que s’han adreçat a tots els agents que hi participen; també s’ha elaborat l’entrevista destinada als LIC. L’anàlisi de les dades recollides ha evidenciat, pel que fa als assistents, la percepció de lleugera millora acadèmica, però també indica que gairebé no té incidència en la integració al barri, ni en l’ús del català. Pel que fa al programa, s’han detectat dificultats de coordinació entre monitors i tutors d’aula per programar i fer el seguiment dels infants assistents, així com escàs treball en xarxa amb l’entorn. En funció dels resultats, hem plantejat una proposta per millorar els STE, que consisteix a vincular els Tallers de STE al Pràcticum dels estudiants del darrer curs del Grau d’Educació, els quals actuaran de monitors a través de l’aprenentatge-servei com a part de les seves pràctiques. Aquesta iniciativa, a més, dinamitza i actualitza la formació dels mestres a partir d’activitats autèntiques que responen a situacions reals que requereixen el treball conjunt entre escoles i universitats.
Para garantizar el éxito educativo de todos los alumnos, nadie puede quedarse atrás. Los Talleres de Apoyo a la Tarea Escolar (STE en catalán), organizados por el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya en colaboración con entidades locales y escuelas, son un recurso diseñado para luchar contra el fracaso escolar, a partir de actividades extraescolares destinadas a los niños en situación de vulnerabilidad. La finalidad de esta tesis es determinar si los STE son un buen recurso para potenciar el éxito educativo, y si es necesario optimizarlos. Planteamos el estudio del impacto de los STE a partir de los siguientes objetivos: analizar el funcionamiento y valorar la consecución de los objetivos de los STE; verificar el grado de satisfacción de los agentes implicados en los STE (niños, tutores, monitores, familias, jefes de estudio y representantes de la Administración Educativa – Asesores LIC, ´Equipos de Lengua y Cohesión Social’ -); y por último proponer mejoras. Para implementar los objetivos de investigación se han diseñado cuestionarios dirigidos a todos los agentes que participan, así como una entrevista destinada a los LIC. El análisis de los datos recogidos ha evidenciado, en cuanto a los asistentes, la percepción de ligera mejora académica, en cambio indica que apenas tiene incidencia en la integración en el barrio, ni en el uso del catalán. En cuanto al programa, se han detectado dificultades de coordinación entre monitores y tutores de aula para programar y realizar el seguimiento de los niños asistentes, así como escaso trabajo en red con el entorno. En función de los resultados, planteamos una propuesta para mejorar los STE, vinculando los Talleres de STE al Prácticum de los estudiantes del último curso del Grado de Educación, que a través del aprendizaje-servicio actuarán de monitores, como parte de sus prácticas. Esta iniciativa, además, dinamiza y actualiza la formación de los maestros a partir de actividades auténticas que responden a situaciones reales que requieren el trabajo conjunto entre escuelas y Universidades.
In order to guarantee the educational success of all students, nobody should be left behind. The ‘Tallers de Suport a la Tasca Escolar (STE)’, or school support workshops, are organised by the Catalan Government Education Department in collaboration with local entities and schools. They are conceived as a strategy to tackle school failure through extracurricular activities for children in vulnerable positions. The aim of this thesis is to determine whether STE workshops are a good resource to encourage students to improve school success and whether they should be optimised. We measure the impact of STE workshops via the following objectives: analysing the functioning and success of STE workshops’ goals; verifying the degree of satisfaction of all the actors involved in STE workshops (children, tutors, instructors, families, school coordinators and representatives of the Public Government ‘Equips de Llengua I Cohesió Social’ (LIC), (the Language and Social Cohesion Teams); and finally, propose improvements. In order to implement the research objectives, questionnaires have been designed and addressed to all the actors involved, and an interview has also been prepared for the LIC. The analysis of the data collected has shown, in regards to attendees, the perception of slight academic improvement, but almost no impact on integration in the neighbourhood, or the use of Catalan. As for the program, coordination difficulties have been identified between workshop instructors and tutors to schedule and monitor the children in attendance, as well as little networking with the students’ environment. Based on the results, we have suggested a proposal to improve STEs. This idea consists of linking STE Workshops to preservice teachers, turning them into instructors through service-learning and enhancing their practical experience. Thus, this initiative also stimulates and updates the teacher training by exposing them to authentic activities that respond to real-life situations that require joint work between schools and universities.
Educació; Extraescolars; Equitat; Aprenentatge; Suport escolar
3 - Social Sciences
Educació
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.