Processos creatius i educació. Estudi de la contribució del Projecte Artístic Interdisciplinari a la formació inicial de mestres de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport Blanquerna

Author

Folch Dàvila, Maria Carme

Director

Prat Moratonas, Montserrat

Codirector

Capdevila Solà, Reina

Tutor

Riera Romaní, Jordi

Date of defense

2022-07-12

Pages

257 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

L’objectiu principal d’aquesta tesi ha estat conèixer la contribució del Projecte Artístic Interdisciplinari a la formació inicial de mestres de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport Blanquerna. El Projecte Artístic Interdisciplinari està constituït per tres matèries assignades a diferents àrees de coneixement: l’Educació Visual i Plàstica, l’Educació Musical i l’Educació Física. El seu objectiu és promoure el desenvolupament d’un conjunt de competències vinculades a la recerca, la construcció de coneixement, l’expressió i la comunicació, a través de la interrelació dels llenguatges visual, musical i corporal. Per tal de conèixer la contribució del Projecte Artístic a la formació d’un perfil de mestre capaç de donar resposta als reptes que planteja l’escola del segle XXI, hem aprofundit en les característiques d’aquest perfil i en la necessitat d’un canvi de model de la formació inicial de mestres, així com en les aportacions de la interdisciplinarietat i la codocència a aquest nou model. El treball de camp de la tesi ha consistit en el disseny i administració de dos qüestionaris que ens han permès conèixer la percepció de l’alumnat i el professorat del Projecte Artístic Interdisciplinari sobre la incidència del Projecte en el desenvolupament de setze competències crítiques en la formació dels futurs mestres. També s’ha entrevistat un grup d’antics alumnes per tal de conèixer la repercussió del Projecte en el seu perfil i pràctica professional. Els resultats obtinguts mostren que les competències en les que el Projecte Artístic Interdisciplinari té una major incidència són també algunes de les competències més destacades en la literatura sobre el perfil professional del mestre del segle XXI: l’aprenentatge cooperatiu, la capacitat de transformar la informació en coneixement i la creativitat. Per altra banda, els resultats també posen de manifest que el Projecte contribueix més al desenvolupament de competències transversals que al desenvolupament de les competències vinculades a cada una de les disciplines implicades, com la capacitat de comunicació a través dels llenguatges corporal i musical. Finalment, la definició de les fortaleses i febleses del Projecte Artístic Interdisciplinari des del punt de vista dels seus participants, alumnat, professorat i antics alumnes, ens ha permès formular diverses propostes de millora.


El objetivo principal de esta tesis era conocer la contribución del Proyecto Artístico Interdisciplinar a la formación inicial de maestros de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna. El Proyecto Artístico Interdisciplinar está constituido por tres materias asignadas a distintas áreas de conocimiento: Educación Visual i Plástica, Educación Musical y Educación Física. Su objetivo es promover el desarrollo de un conjunto de competencias vinculadas a la investigación, la construcción de conocimiento, la expresión y la comunicación, a través de la interrelación de los lenguajes visual, musical y corporal. Para conocer la contribución del Proyecto Artístico a la formación de un perfil de maestro capaz de responder a los retos que plantea la escuela del siglo XXI, hemos profundizado en las características de este perfil y en la necesidad de un cambio de modelo de la formación inicial de maestros, así como en las aportaciones de la interdisciplinariedad y la codocencia a este nuevo modelo. El trabajo de campo de la tesis ha consistido en el diseño y administración de dos cuestionarios que nos han permitido conocer la percepción del alumnado y el profesorado del Proyecto Artístico Interdisciplinar sobre la incidencia del Proyecto en el desarrollo de dieciséis competencias críticas en la formación de los futuros maestros. También se ha entrevistado a un grupo de exalumnos con el fin de conocer la repercusión del Proyecto en su perfil i práctica profesional. Los resultados obtenidos muestran que las competencias en las que el Proyecto Artístico Interdisciplinar tiene una mayor incidencia son también algunas de las competencias más destacadas en la literatura sobre el perfil profesional del maestro del siglo XXI: el aprendizaje cooperativo, la capacidad de transformar la información en conocimiento y la creatividad. Por otro lado, los resultados también revelan que el Proyecto contribuye más al desarrollo de las competencias transversales que al desarrollo de las competencias vinculadas a cada una de las disciplinas implicadas, como la capacidad de comunicación a través de los lenguajes corporal y musical. Finalmente, la definición de las fortalezas y las debilitades del Proyecto Artístico Interdisciplinar desde el punto de vista de sus participantes, alumnado, profesorado y exalumnos, nos ha permitido formular diversas propuestas de mejora.


The main objective of this thesis was to know the contribution of the Interdisciplinary Artistic Project to the initial training of teachers of Blanquerna Faculty of Psychology, Education and Sport Sciences. The Interdisciplinary Artistic Project consists of three subjects assigned to different areas of knowledge: Visual Arts Education, Music Education and Physical Education. Its aim is to promote the development of a set of skills related to research, knowledge construction, expression and communication through the interrelation of visual, musical and body languages. In order to know the contribution of the Artistic Project to the development of a teacher profile capable of responding to the challenges posed by the school of the 21st century, we have delved into the characteristics of this profile and the need of a new teacher training model, as well as in the contributions of the interdisciplinarity and coteaching to this new model. The fieldwork of the thesis has consisted of the design and administration of two questionnaires that have allowed us to know the perception of the students and teachers of the Interdisciplinary Artistic Project on the impact of the Project on the development of sixteen crucial competences in teacher training. A group of alumni was also interviewed to learn about the impact of the Project on their profile and professional practice. The results obtained show that the competences in which the Interdisciplinary Artistic Project has a greater impact are also some of the most outstanding competences in the literature on the professional profile of the 21st century teacher: cooperative learning, the ability to transform information in knowledge and creativity. On the other hand, the results also show that the Project contributes more to the development of transversal competencies than to the development of competencies linked to each of the disciplines involved, such as the ability to communicate through body and musical languages. Finally, the definition of the strengths and weaknesses of the Interdisciplinary Artistic Project from the point of view of its participants - students, professors and alumni - has allowed us to formulate various proposals for improvement.

Keywords

Competències docents; Magisteri; Procés creatiu; Interdisciplina; Codocència

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics

Knowledge Area

Educació

Documents

Tesi_Maria_Carme_Folch.pdf

2.785Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)