Construcción de la alianza terapéutica familiar y análisis del proceso y el cambio terapéutico en el tratamiento integrado individual y familiar en casos de Trastorno Límite de la Personalidad desde el modelo relacional sistémico

Author

d'Ascenzo, Iolanda

Director

Vilaregut Puigdesens, Anna

Date of defense

2022-07-18

Pages

311 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

El Trastorn Límit de Personalitat (TLP) es el més freqüent entre els trastorns de la personalitat i un desafiament pel seu tractament. Las característiques psicopatològiques del trastorn, que implicant dificultats relacionals e inestabilitat emocional es veuen reflectides en la gestió de la relació terapèutica i planteja la necessitat de construir i mantenir una fort Aliança Terapèutica (AT) per a garantir l'èxit de la teràpia. Encara que el problema més important de les persones amb TLP siguin les dificultats en les relacions interpersonals, una gran part dels models de teràpia son de tipus individual i els que inclouen a la família ho fan desde una perspectiva psicoeducativa. En la psicoteràpia relacional sistémica, tenir present a la família significa incloure-la en el diagnòstic relacional e implicar-la des de el començament del tractament, com un recurs. La AT, en teràpia familiar, té una major complexitat amb respecte a l’aliança individual. Amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement de la AT familiar, se han triat 3 famílies amb un membre diagnosticat de TLP, tractades seguint la terapia integrada individual i familiar des de el model relacional sistèmic. A partir de l’anàlisi, a través del SOATIF-o, de la construcció i l'evolució de la AT en els processos terapèutics i els resultats obtinguts, s’ha donat lloc als tres estudis que es presenten en la tesis. A més d’analitzar les contribucions del terapeuta i el canvi terapèutic en el estudi 2 i 3.


El Trastorno Límite de la Personalidad (TLP) es el más frecuente entre los trastornos de personalidad y un desafío para su tratamiento. Las características psicopatológicas del trastorno que implican dificultades relacionales e inestabilidad emocional se reflejan en el manejo de la relación terapéutica y plantean la necesidad de construir y mantener una fuerte Alianza Terapéutica (AT) para garantizar el éxito de la terapia. Aunque el problema más importante de las personas con TLP sean las dificultades en las relaciones interpersonales, la mayoría de los modelos de terapia son de tipo individual y los que incluyen a la familia lo hacen desde una perspectiva psicoeducativa. En la psicoterapia relacional sistémica tener presente a la familia significa incluirla en el diagnóstico relacional e implicarla desde el comienzo del tratamiento, como un recurso. La AT en terapia familiar tiene una mayor complejidad con respecto a la alianza individual. Con el objetivo de profundizar en el conocimiento de la AT familiar, se han elegido 3 familias con un miembro diagnosticado de TLP, tratadas siguiendo la terapia integrada individual y familiar desde el modelo relacional sistémico. A partir del análisis a través del SOATIF-o de la construcción y la evolución de la AT en los procesos terapéuticos y los resultados obtenidos, se ha dado lugar a los tres estudios que se presentan en la tesis. Además de analizar las contribuciones del terapeuta y el cambio terapéutico en el estudio 2 y 3.


Borderline Personality Disordes (BPD) is the most frecuent personality disorder and is a challenge for its therapy. Psychological caracteristics of the disorders like relational difficulties and emotional inestability refletc in driving the therapeutic relationship and need a strong Therapeutic Alliance (TA) in order to guarantee the success of the therapy. Although the most important problem of person with BPD is the difficulty in interpersonal relationships, most of the therapeutic models are individual and those who include family are psychoeducational models. In the sistemic relational psychotherapy family is included in the relational diagnostic and is involved from the beginning of the treatment as a resource. The TA in family therapy is more complex compared with individual alliance. With the aim to knowledge deeply the familiy TA, we have chosen three families with a member diagnosed as BPD, treated with an integrated individual and family therapy based on the sistemic relational model. From the analyses using SOFTA-o of construccion and evolution o the TA in the therapeutic process and the results obteined, have been carried out the three studies presented in this thesis. In addition to analyze contributions of the psychotherapist and the tharapeutic change in the study 2 and 3.

Keywords

Alianza; SOATIF-o; Terapia familiar; TLP; Therapeutic; SOFTA-o; Family therapy; BPD

Subjects

159.9 - Psychology; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Knowledge Area

Salut i serveis socials

Documents

This document contains embargoed files until 2024-07-17

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)