Paper de les immunoglobulines en el MPOC aguditzador

Author

Juanola Pla, Jordi

Director

de la Torre Terrón, M. Carmen

Almirall i Pujol, Jordi

Tutor

Sibila Vidal, Oriol

Date of defense

2022-05-04

Pages

244 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina

Abstract

La MPOC és una malaltia respiratòria amb habitual presència d’aguditzacions. Es vol estudiar si un baix nivell d’immunoglobulines condiciona major presència d’aguditzacions respecte un nivell normal de les Ig; si aquest baix nivell també condiciona major gravetat de l’agudització i si hi ha recuperació o no dels seus nivells, un cop resolt el quadre clínic. Estudi prospectiu observacional amb base poblacional de pacients que consultaven per una exacerbació de la MPOC, sent classificats en exacerbadors i no exacerbadors, analitzant, entre altres, els seus nivell de IgG total i les subclasses en la fase aguda de l’agudització. En fase d’estabilitat clínica posterior a l’agudització, s’ha realitzat nova determinació d’IgG total i les seves subclasses. El nostre estudi mostra com els pacients MPOC exacerbadors presenten menor nivell de IgG total al moment de l’agudització comparat amb no exacerbadors. Els exacerbadors tenen més dèficit de IgG. Els pacients que necessiten ingrés per l’agudització tenen nivells IgG més baixos que els tractats ambulatòriament. Tant en exacerbadors com en no exacerbadors, es mostra un augment dels nivells de IgG total un cop passada l’agudització. Finalment, el dèficit de Ig és un factor de risc que duplica el risc de ser MPOC exacerbador.


La EPOC es una enfermedad respiratoria con habitual presencia de agudizaciones. Se quiere estudiar si un bajo nivel de inmunoglobulinas condiciona mayor presencia de agudizaciones respecto a un nivel normal de las Ig; si este bajo nivel también condiciona mayor gravedad de la agudización y si hay recuperación o no de sus niveles, resuelto el cuadro clínico. Estudio prospectivo observacional con base poblacional de pacientes que consultaban por una exacerbación de la EPOC, siendo clasificados en exacerbadores y no exacerbadores, analizando, entre otros, sus niveles de IgG total y las subclases en la fase aguda de la agudización. En fase de estabilidad clínica posterior a la agudización, se ha realizado nueva determinación de IgG total y sus subclases. Nuestro estudio muestra cómo los pacientes EPOC exacerbadores presentan menor nivel de IgG total en el momento de la agudización comparado con no exacerbadores. Los exacerbadores tienen mayor déficit de IgG. Los pacientes que necesitan ingreso por la agudización tienen niveles IgG más bajos que los tratados ambulatoriamente. Tanto en exacerbadores como en no exacerbadores, se muestra un aumento de los niveles de IgG total una vez pasada la agudización. Por último, el déficit de Ig es un factor de riesgo que duplica el riesgo de ser EPOC exacerbador.


COPD is a respiratory disease with the usual presence of exacerbations. The aim is to study whether a low level of immunoglobulins conditions a greater presence of exacerbations compared to a normal level of Ig; if this low level also determines greater severity of the exacerbation and if there is recovery or not of its levels, when clinical episode is resolved. Population-based prospective observational study of patients consulting for an exacerbation of COPD, being classified into exacerbators and non-exacerbators, analyzing, among others, their total IgG levels and subclasses in the acute phase of the exacerbation. In the phase of clinical stability after the exacerbation, a new determination of total IgG and its subclasses has been performed. Our study shows how exacerbator COPD patients present a lower level of total IgG at exacerbation time compared to non-exacerbators. Exacerbators have greater IgG deficiency. Patients requiring admission for exacerbation have lower IgG levels than those treated on an outpatient basis. In both exacerbators and non-exacerbators, an increase in total IgG levels is shown once the exacerbation has passed. Finally, Ig deficiency is a risk factor that doubles the risk of being a COPD exacerbator.

Keywords

MPOC; COPD; Immunoglobulines; Inmunoglobulinas; Inmunoglobulins; Agudització; Agudización; Exacerbation

Subjects

616.2 - Pathology of the respiratory system. Complaints of the respiratory organs

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

jjp1de1.pdf

9.455Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)